Film

Skribent

Mats Karlsson

23 mars 2018 | 20:00

Netflix, Amazon och Hulu-filmer borde inte vara berättigade för Oscars

Det tycker den legendariske filmmakaren Steven Spielberg.
Steven Spielberg brukar gärna säga vad han tycker, oavsett hur känsligt det må tas emot. Under pressturnén för "Ready Player One" sticker han ut hakan rejält när han säger att streamingtjänst-produktioner borde inte vara berättigade för Oscars.
 
- Färre och färre filmmakare kommer att fiska pengar, för att kunna tävla på Sundance och få möjlighet att få en biorelease. Fler av dem kommer istället låta streamingtjänsterna finansiera deras produktioner med ett löfte om en vecka på bio för att de ska kunna tävla om priserna under galasäsongen. Men faktum är att om man gör en film för tv-formatet har man gjort en tv-film. Om produktionen är bra förtjänar den en Emmy, men ingen Oscar. Jag tycker inte att filmer som bara får någon vecka på bio i enstaka biografer är berättigade för en Oscarsnominering, säger Spielberg till ITV.
 
Spielberg förespråkar som många andra i Hollywood om bioupplevelsen och är inte sen att poängtera utmaningarna branschen står inför.
 
- Många studios skulle hellre vilja göra breda filmer, garanterade box office-succéer från deras bibliotek än att chansa med mindre filmer. De mindre filmerna som studios brukade göra går nu till Amazon, Hulu, och Netflix. Tv frodas verkligen nuförtiden, med sin kvalitet och konst. Men det utgör en fara mot biopubliken.
 
Det intressanta med Spielbergs uttalande är att han nu mer eller mindre dissar sin gamle vän Martin Scorseses eventuella Oscarschanser med "The Irishman", som är en Netflix-produktion.
 
Håller ni Spielberg om att enbart renodlade biofilmer ska kunna vinna Oscars?
| 23 mars 2018 20:00 |