Film

Skribent

Alexander Kardelo

19 februari 2019 | 09:15

Steven Spielberg är orolig för biografens framtid

Regissören gav en känga till streamingjättarna i helgens tacktal.
Steven Spielberg har byggt sin karriär på storslagna äventyr gjorda för största möjliga bioduk, och är antagligen den siste som skulle låna ut sig till en Netflix-film. Även om flera av hans kollegor har gått den vägen.

Under en prisutdelning på CAS Awards den gångna helgen gav han ett tal som kan ses som en dold känga till streamingjättarna, som satsar på allt större filmer och talanger:

- Jag hoppas att vi alla fortsätter att tro på att vårt största bidrag som filmskapare är att ge publiken en bioupplevelse. Jag tror på att biografer borde finnas kvar för alltid, sa han till publikens jubel.

- Jag älskar tv, där hittas idag några av de bästa manusförfattarna och regissörerna. Ljudet hemma är bättre än någonsin. Men inget kan liknas vid att gå in i en stor, mörk biograf med främlingar och uppleva något tillsammans.
 
 
Spielbergs kommentar kommer i en tid då många stora regissörer, som Martin Scorsese, Steven Soderbergh och Matt Reeves, har börjat göra film för streamingtjänster. Netflix tävlar för första gången om en Oscar för Bästa film med Alfonso Cuaróns "Roma", och även Hulu och Disney+ ger sig in i striden.

Under en intervju med ITV förra året tyckte Spielberg att "om man gör en film för tv-formatet har man gjort en tv-film", och att streamingtjänster därmed borde vara diskvalificerade från Oscarsgalan.
| 19 februari 2019 09:15 |