Film

Skribent

Alexander Kardelo

2 mars 2019 | 10:20

Spielberg vill stoppa Netflix-filmer från Oscarsgalan

Steven Spielberg föreslår att reglerna ändras för att hindra streamingtjänster från att tävla.
Helgens Oscarsgala blev en succé för Netflix, som hade flera nominerade filmer. Framför allt storfavoriten ”Roma”, som tävlade om 10 Oscars och tog hem 3, inklusive den för Bästa regi till Alfonso Cuarón.

Det är uppenbart nya tider i Hollywood, vilket blir extra tydligt när streamingtjänsten sägs ha lagt ut runt 50 miljoner dollar (!) på en Oscarskampanj för att promota ”Roma”. Men det är en utveckling som oroar vissa i filmbranschen, och Steven Spielberg har flera gånger uttryckt sin oro för att låta ”tv-filmer” ta plats på Oscarsgalan.

Nu föreslår Spielberg en ändring i reglerna för att hindra Netflix, Amazon och Hulu från att kvalificeras till nomineringar. Indiewire skriver att filmskaparen ska träffa Akademins Board of Governors för att lägga fram sitt förslag. Han menar att Netflix tänjer på reglerna som kräver att filmerna ska visas på bio för att kunna bli nominerade.
 
- Steven känner starkt för skillnaden mellan streaming och bio. Han hoppas andra håller med honom när det tas upp på mötet, sade en talesperson från Amblin.

Akademin kommenterar att "Oscarsreglerna är under ständig diskussion med de olika utskotten, och vi kommer antagligen att tänka över ämnet på mötet i april".
 
Kritiken mot Netflix består bland annat av att de ska ha spenderat alldeles för mycket pengar på sin kampanj, att de inte respekterar 90-dagarsfönstret (de flesta biofilmer i USA kommer ut på streaming först efter 90 dagar), och att "Roma" gick på bio i endast tre veckor.
 
Om Spielberg lyckas, kan han sätta stopp för kommande Netflix-original som Martin Scorseses "The Irishman" och Steven Soderberghs "The Laundromat" från att ta plats på 2020 års gala. Oscarsgalan har tidigare fått ändra sina regler när miniserien ”O.J.: Made in America” vann en Oscar för Bästa dokumentärfilm år 2017.
 
Ska Netflix-filmer få tävla på Oscarsgalan? Vad tycker ni? Kommentera nedan.
| 2 mars 2019 10:20 |