Film

Skribent

Alexander Kardelo

28 juli 2015 | 13:00

Tysk bankrånarthriller helt utan klipp

En natt. En stad. En enda tagning. Är "Victoria" årets mest ambitiösa filmprojekt?
Recensionerna från filmfestivalen i Berlin hyllade ”Victoria” som en adrenalinpumpande crossover mellan ”Birdman” och ”Spring Lola”: en tysk heist-thriller helt utan klipp. Nu har den första trailern släppts och vi har en ny film högt upp på pepp-listan.

Filmen berättar om en ung tjej från Madrid som möter fyra tyskar utanför en nattklubb. Sonne och hans vänner lovar henne en kul partykväll, men just den här natten hamnar de i trubbel. Lösningen blir att råna en bank och Victoria dras allt djupare ner i den farliga situationen.


Andra filmer som rysaren ”Silent House”, Hitchcock-klassikern ”Repet” och ovan nämnda ”Birdman” har utspelat sig i en enda lång tagning. Men oftast behöver man fuska med smarta klipp på rätt ställen, när kameran sveper bakom någons rygg eller lämnar skådespelarna för en sekund - för mig är det halva nöjet att leta efter klippen när jag ser en sådan film.

Om filmskaparna verkligen lyckats få till en film i en enda lång tagning, där kameran följer skådespelarna genom Berlinnatten i närmare 2,5 timme, är det en otrolig bedrift. Regissören Sebastian Schipper påstår iallafall att ”Victoria” är äkta vara:

- Det är inte en film. Det handlar inte om ett bankrån. Det är ett bankrån. Inga klipp. Ingen CGI. Inga billiga tricks. Inga dyra tricks, heller. Bara en tagning.

Förhoppningsvis får vi själva se och uppleva ”Victoria” på någon av de svenska filmfestivalerna redan i höst eller vinter.
| 28 juli 2015 13:00 |