Victoria 2015

Drama Deckare Thriller
Tyskland
138 MIN
Engelska
Spanska
Tyska
Turkiska
Victoria poster

Synopsis

En partytjej följer med tre män på en festnatt på stan. Men natten urartar i bankrån.
Ditt betyg
3.6 av 64 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Victoria
Biopremiär
23 oktober 2015
DVD-premiär
2 maj 2016
Språk
Engelska, Spanska, Tyska, Turkiska
Land
Tyskland
Distributör
TriArt Film
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

13 oktober 2015 | 14:30

Kupp utan klipp

Tyska dramathrillern ”Victoria” är ett häftigt stycke film. Inte alls tack vare sin handling - bankrånarstoryn lämnar mycket att önska - men för att den är filmad i en enda lång tagning. Det som imponerar mest blir också en plågsam begränsning för filmskaparna.
Tyska dramathrillern ”Victoria” är ett häftigt stycke film. Inte alls tack vare sin handling - bankrånarstoryn lämnar mycket att önska - men för att den är filmad i en enda lång tagning. Det som imponerar mest blir också en plågsam begränsning för filmskaparna.

Det är inte svårt att förstå varför ”Victoria” blivit en snackis. Den där tyska filmen utan klipp, som vunnit priser på Berlins filmfestival. En enda lång tagning, sägs det. Två timmar och tjugo minuter i realtid. Konceptet är mig veterligen helt nytt. Även om många filmer har fejkat sig fram till liknande resultat, från Hitchcock-klassikern ”Repet” till Oscarsvinnaren ”Birdman” häromåret.

Är man det minsta intresserad av hur film blir till, ja då klappar hjärtat troligen lite extra av ett sådant projekt. Bara tanken på vilket jättejobb som ligger bakom. Hur det gäller att hundratals statister är redo för sitt korta inhopp som kanske sker 1,5 timme efter att kameran satt igång. Hur alla repliker måste sitta som ett smäck, och hur ljudtekniker och teamet ständigt får tänka på att hålla sig ur bild. Den som tabbar sig kan ju inte direkt få en omtagning förrän nästa kväll. Det är mycket att koreografera och koordinera. Och natten blir till morgon vid precis rätt tillfälle.

Om bara filmen spelades in i en trygg studio, i en enda miljö, men icke… Här rör sig kameran mellan närmare 20 olika inspelningsplatser. Från en nattklubb ut på gatan, in i en butik, vidare till ett hyreshus, sedan ett café, in i en bil som tar fyra skådespelare till en helt ny del av staden… Finns det dolda klipp i filmen (något som regissören Sebastian Schipper starkt förnekar) så bör du ha korpögon för att upptäcka dem.

Nog om det tekniska. Det finns också en handling. Tyvärr en lövtunn sådan. Titelns Victoria är en ung spansk tjej, bosatt i Berlin. Vi följer henne under en natt som börjar på en av stadens alla dansgolv. Victoria ska just till att dra hemåt, när hon stöter på Sonne och hans vänner. Hon låter sig svepas med på efterfest på ett hustak. Men kvällen ska snart ta en oväntad vändning. Inget sabbar en bra feststämning så som ett bankrån.

Det är ingen spoiler. Filmen byggs kring sin heist, och hade annars ärligt talat inte varit något utan den. Trots att själva dådet bara tar några minuter och sker utanför bild, är uppbyggnaden dit och händelserna direkt efter en stor del av spänningsmomentet. Skådespelarna, speciellt Laia Costa och Frederick Lau som Victoria och hennes nyfunne tyske vän, känns naturliga och äkta. Troligtvis ligger det mycket improvisation bakom scenerna. 

Men du kommer inte höra någon hylla ”Victoria” för den tajta handlingen, explosiv action eller fantastiska prestationer. Alla de bitar håller sig precis ovanför ytan, på gränsen till godkänt för att inte lämna oss helt uttråkade. Och det är synd att inte mer arbete lagts på filmens manus eller att skapa kemi mellan karaktärerna och ge dem några sympatiska drag. Rollfigurerna är platta och inte direkt lätta att fatta tycke för. Dessutom tar filmen riktigt lång tid på sig att komma igång, och kunde också ha slutat vid flera tillfällen innan de efterlängtade eftertexterna väl kommer. 

”Victoria” tär på tålamodet, särskilt om man hoppas på en ny ”Spring Lola”. Ta bort filmens gimmick - den påstådda enda tagningen - och den blir ett väldigt långt sömnpiller till thriller. 

Jag är mer imponerad av arbetet bakom filmen, än själva filmen. Visst finns det skavanker, i några scener syns kameramannens reflektion eller kamerans skugga - är man arbetsskadad av för mycket filmtittande kan sådant störa. Det är heller inte ett fantastiskt fotat verk, snarare som en dokumentär följer den sina objekt med skakig hand och många suddiga närbilder.

Att jobba med långa tagningar innebär restriktioner som kan vara väldigt begränsande. Det är ett under att någon ger sig på det med sådana ambitioner, och ändå får ut ett biovärdigt resultat.

”Victoria” är helt klart ett spännande och annorlunda projekt. En riktig bedrift som nya filmskapare kommer granska avundsjukt i åratal. Det är en häftig film, men tyvärr - långt ifrån en bra film. 
| 13 oktober 2015 14:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
4
”Victoria” liknar inte någon annan film jag någonsin sett. Jag kan först och främst inte berömma teamet bakom den nog för det otroliga och makalösa arbete de har lagt ner på att få in hela den här 140 minuter långa rullen på en enda tagning. Skådespelarna vacklar aldrig, i synnerhet inte Laia Costa och Frederick Lau som spelar Victoria respektive Sonne. Detsamma kan sägas om regissören och fotografen och flera andra ur teamet, vars insatser man säkert underskattade innan man ser den här filmen. Att filmen dessutom är en enda lång tagning gör också filmen onekligen verklig och levande. Publiken får verkligen vara med om allt karaktärerna går igenom. Man inser dessutom när man ser ”Victoria” vilket fusk man har lagt ner i filmer som exempelvis förra årets storvinnare på Oscarsgalan, ”Birdman”. Oscarsjuryn borde verkligen skämmas för att ha diskvalificerat den här från att delta i tävlan om Oscarn för bästa utländska film. Annars hade den garanterat funnits bland de mest segertippade nominerade. Jag vet inte varför jag bara ger ”Victoria” en fyra, men det känns oviktigt. Den räckte av någon oklar anledning bara inte till. Det här sättet att göra film på ser jag i alla fall som något man säkert kommer att utnyttja mera inom en viss framtid. Det var i alla fall ett bra tag sedan jag berördes så mycket utav en film.
Läs mer
3
Tyskt drama om en natt i Berlin som helt spårar ut för den nyinflyttade spanska tjejen Victoria som kommit för att söka lyckan i Tyskland. Hon är tillbakadragen och blyg så när dem framåt och spännande Sonne och hans vänner tar kontakt med henne utanför en klubb, blir hon smickrad och dras sakta med i hans charm. Men sakta men säkert går det upp för henne att han inte är den trevliga boy-next-door som han ger sig ut för att vara, men är hon redan för indragen för att kunna dra sig ur.... Väldigt lång och annorlunda film, det tog exakt 47min för absolut vad som helst att hända och sen händer allt på en gång?! Nu fick jag förklaringen, den är ju filmad i en tagning, då blev det hela så mycket mer intressant. Filmen är väldigt lågmäld men explosiv på samma gång. Ett scenario som eskalerar från en normal händelse till något absurd ungefär som Eden Lake, normala händelser som eskalerar och blir något helt absurd...Betyget blir en stark 3a... Cast:Laia Costa, Frederick Lau, Franz Rogowski mfl.. AAA+
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu