Repet 1948

Repet poster

Synopsis

Brandon Shaw och Philip Morgan två gamla klasskamrater, stryper en tredje, David Kentley och motiverar det för sig själva med att de är överlägsna människor som har rätt att ta livet av underlägsna. Brandon är övertygad om det riktiga i dådet, medan Phillip har betänkligheter. Som en värdig kröning för "det perfekta brottet" har Brandon bjudit in några personer på ett litet party i deras takvåning. Maten låter han ställa upp på kistan som liket ligger i. Det blir ett ganska märkligt party.
Ditt betyg
3.8 av 240 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Rope
Biopremiär
9 maj 1949
DVD-premiär
25 oktober 2001
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Universal Pictures
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Ri Doherty

14 oktober 2012 | 17:01

Fascinerande om människans mörka sidor

Första gången jag såg "Repet" äcklades jag av min egen fascination med innehållet av filmen. Numera har jag blivit bekväm med min attraktion till mänsklighetens mörkare sidor och älskar att ryckas med i denna humoristiska analys av hur en teori kan bli något alldeles verkligt...

Att mörda någon bara för att veta att man kan, att man är en överlägsen människa som kan mörda en annan och lura andra att så inte är fallet. Inte bara lura dem till det utan ställa till med fest där det dukade bordet är en kista och kistan har en död kropp. Det är ett skådespel och det är inte förvånande att detta manus var en pjäs innan det blev film.

Pjäsen tog plats i realtid. Det ville Hitchcock behålla när han gjorde filmen. Karaktärerna lever de 80 minuter som vi ser. Men det är en hel del som hinner förändras under dessa 80 minuter. För att behålla känslan så är filmen gjord i tio minuter långa tagningar och det flesta klipp sker i en extrem närbild för att man inte ska märka av det.

"Repet" är ett av Hitchcocks mest kända experiment. Det var inte bara ett experiment med långa tagningar, det var också Hitchcocks första färgfilm. Detta är ett experiment värt att se! Somliga experiment är inte intressanta för en publik, men detta är det. Eftersom att Hitchcock erkänner sitt experimenterande känns det som om vi är där, på plats när han testar det hela. Vi känner oss delaktiga i det mänskliga experimentet likväl som i det filmiska. Som en publik idag kan man till och med uppskatta hur han testar hur det är att arbeta med färg. Filmen har inte mycket färg. Det är först på slutet det börjar hända, nästan konstiga saker med färgerna.

När James Stewart till slut kommer med någon slags balans, hänger vi på varje ord han säger. Det är som om hela filmen får mening när han håller sin monolog på slutet. Filmen känns på många sätt som en pjäs. Kanske är det därför jag säger att det inte är en av Hitchcocks bästa.

Trots att det inte är en av hans bästa filmer är det på många sätt en av de mest intressanta. Regissören lyckas med det näst intill omöjliga. Han lyckas med att få sin publik att sitta på helspänn genom en hel film trots att mordet redan skett, allt sker i ett rum och till ytan är allting bara en trevlig fest.

Frågar man mig så säger jag att alla Hitchcocks filmer värda att se. Det inkluderar självklart "Repet". På många sätt är filmen ett experiment och testar saker och ting men som publik känns det som om det är vilken film som helst, som om allting är precis som det ska vara.

| 14 oktober 2012 17:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Repet
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu