Repet (1948)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Brandon Shaw och Philip Morgan två gamla klasskamrater, stryper en tredje, David Kentley och motiverar det för sig själva med att de är överlägsna människor som har rätt att ta livet av underlägsna. Brandon är övertygad om det riktiga i dådet, medan Phillip har betänkligheter. Som en värdig kröning för "det perfekta brottet" har Brandon bjudit in några personer på ett litet party i deras takvåning. Maten låter han ställa upp på kistan som liket ligger i. Det blir ett ganska märkligt party
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: REPET

Fascinerande om människans mörka sidor
Första gången jag såg "Repet" äcklades jag av min egen fascination med innehållet av filmen. Numera har jag blivit bekväm med min attraktion till mänsklighetens mörkare sidor och älskar att ryckas med i denna humoristiska analys av hur en teori kan bli något alldeles verkligt...

Att mörda någon bara för att veta att man kan, att man är en överlägsen människa som kan mörda en annan och lura andra att så inte är fallet. Inte bara lura dem till det utan ställa till med fest där det dukade bordet är en kista och kistan har en död kropp. Det är ett skådespel och det är inte förvånande att detta manus var en pjäs innan det blev film.

Pjäsen tog plats i realtid. Det ville Hitchcock behålla när han gjorde filmen. Karaktärerna lever de 80 minuter som vi ser. Men det är en hel del som hinner förändras under dessa 80 minuter. För att behålla känslan så är filmen gjord i tio minuter långa tagningar och det flesta klipp sker i en extrem närbild för att man inte ska märka av det.

"Repet" är ett av Hitchcocks mest kända experiment. Det var inte bara ett experiment med långa tagningar, det var också Hitchcocks första färgfilm. Detta är ett experiment värt att se! Somliga experiment är inte intressanta för en publik, men detta är det. Eftersom att Hitchcock erkänner sitt experimenterande känns det som om vi är där, på plats när han testar det hela. Vi känner oss delaktiga i det mänskliga experimentet likväl som i det filmiska. Som en publik idag kan man till och med uppskatta hur han testar hur det är att arbeta med färg. Filmen har inte mycket färg. Det är först på slutet det börjar hända, nästan konstiga saker med färgerna.

När James Stewart till slut kommer med någon slags balans, hänger vi på varje ord han säger. Det är som om hela filmen får mening när han håller sin monolog på slutet. Filmen känns på många sätt som en pjäs. Kanske är det därför jag säger att det inte är en av Hitchcocks bästa.

Trots att det inte är en av hans bästa filmer är det på många sätt en av de mest intressanta. Regissören lyckas med det näst intill omöjliga. Han lyckas med att få sin publik att sitta på helspänn genom en hel film trots att mordet redan skett, allt sker i ett rum och till ytan är allting bara en trevlig fest.

Frågar man mig så säger jag att alla Hitchcocks filmer värda att se. Det inkluderar självklart "Repet". På många sätt är filmen ett experiment och testar saker och ting men som publik känns det som om det är vilken film som helst, som om allting är precis som det ska vara.

Ri Doherty Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Kevin E
Blev en omtitt på "Ropet" idag ;-)

Och jag tyckte den var bättre efter att man har sett om den. Jag känner mig fortfarande inte lika engagerad i den här filmen som många av hans andra och den kommer inte upp till någon spänning som jag själv önskar.

Till en början försökte jag nu leta efter Hitchcock's cameo, som oftast brukar vara tidigt i filmen men den kom nu in i halva innan jag hittade den vilket inte fick mig fullt lika engagerad i berättelsen även om jag har sett den tidigare. På hans senare körde han ju med cameosarna tidigare just för den anledningen,  samt att den var svårare den här gången.

Det var också detaljer som jag la märke till nu efter omtitten. Som t.ex cameon men också att det blir mörkare utomhus desto längre filmen går (som säkert dom flesta märkte), att det finns två tavlor som är likadana och att dom två killar i huvudkaraktärerna ska antydas vara "homosexuella". Men när väl cameon har dykt upp i bilden och jag visste hur den skulle sluta blev jag inte lika störd på att jag visste vad som skulle hända redan innan det tog slut som jag upptäckte i mitten första gången som jag nämnde i en kommentar tidigare, och tyckte att den blev bättre och bättre nu desto längre den gick och blev aningen mer spännande på slutet.

Det blir ingen höjning på MZ men filmen går upp till en superstark trea!
JBR
Riktigt grym film den här!
Jettemakaron
gamla filmer är gamla, dom flesta är tyvärr överskattade men en del är fortfarande riktigt bra
Visa fler (18)

Veckans populära filmer

Visa fler