Film

Skribent

Alexander Dunerfors

12 april 2014 | 11:01

Två svenska filmer siktar på Cannes

"En duva" från Roy Andersson och Ruben Östlunds "Turist" kan anlända till världens mest prestigefyllda festival.

En dryg månad kvar tills filmfestivalen i Cannes rullar ut röda mattan, och världens filmjournalister får se vad som blir årets "Blå är den varmaste färgen" eller "Nebraska". För ovanlighetens skull är två av de förhandstippade filmerna svenska.

Det råder annars inte brist på svenskar i Cannes. Förra året var bland andra Alexandra Rapaport, Nermina Lukac och Ninja Thyberg på plats för att visa upp sig och knyta kontakter. Men man får gå tillbaka till år 2000 för att hitta en blågul tävlingsfilm, då var det "Sånger från andra våningen" som tog hem juryns specialpris. Även om filmer som "Du levande" och "Play" visats sedan dess, i andra sektioner.

I år håller vi tummarna för att Cannes visar både Roy Andersson och Ruben Östlund samma kärlek. Regissörerna har varsin film redo, "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" respektive "Turist", och de har varit tydliga med att de hoppas få visa sina alster på festivalen som anses vara världens viktigaste.

- Cannes är måttstocken som gjort att vi orkat ta en tagning till eller ännu en vända i klipprummet. När alla andra inte orkar längre, då ska vi orka en gång till. Men att vi själva är nöjda med filmen är viktigast, säger "Turist"-producenten Erik Hemmendorff.

På torsdag släpps det fullständiga programmet, och enligt förhandstippningar hos bland andra Variety ligger både Andersson och Östlund bra till. "Extremt roligt", tycker Hemmendorff:

- Kul att de lyfter både Ruben och Roy. Att Variety inför Cannes i ett urval av femton filmer tar upp två svenska kan ju knappast ha hänt tidigare, säger han på Triarts hemsida.

Båda filmerna har ordinarie biopremiär i höst.

| 12 april 2014 11:01 |