Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

3 februari 2020 | 19:00

"Tunn is" och "Tsunami" vågar att riskera magplask

De två nya serierna, som har premiär samma dag, kommer troligtvis inte att hyllas av tv-kritikerna... men ändå nå ut och älskas i många svenska hushåll.
Vi har tidigare rapporterat om problemen med att locka folk till svensk film på bio, där allt från biljettpriser till brist på fantasi och originalitet rankar högt bland anledningarna (enligt våra läsare) varför besöken uteblir.
 
På tv-sidan går det desto bättre, för aldrig har det gjorts lika många påkostade originalserier som just nu. Efter att ha inlett det svenska tv-året med "Hamilton" (C More), "Kalifat" (SVT) och "Box 21" (Viaplay) har det nu blivit dags för två nya serier, "Tunn is" (C More) och "Tsunami" (SVT), att pröva lyckan hos den svenska tv-publiken.
 
Gemensamt för alla nya svenska serier hittills i år är att de vågar att ta ut svängarna, med historier som både kan sticka i ögonen och bli totala magplask om de görs på fel sätt... men även har potential att bli riktigt bra.
 
Dagens två nya premiärer kommer nog inte att hyllas som några mästerverk av mina kritiker-kollegor, som ska försöka bedöma allt och summera det i form av ett betyg. Men jag är ganska säker på att hundratusentals svenskar kommer att ge både "Tunn is" och "Tsunami" en chans ändå - och smaken är givetvis högst personlig.
 

"Tunn is" - hade sett helt annorlunda ut för några år sedan

 
 
"Tunn is" är en politisk dramathriller med en spännande konspiration och kidnappning som trojansk häst, för att samtidigt kunna bilda tittaren om hur vi måste kräva våra politiker att fatta de tuffa besluten som behövs - för att rädda vår planet.
 
Det är dessutom en serie som utspelar sig på Grönland, på mängder av olika språk, och där det är en höggravid Säpo-agent (Bianca Kronlöf) som ska försöka rädda sin stackars kidnappade make (Alexander Karim).
 
Det hade räckt att spola tillbaka tiden bara några enstaka år för att deras roller hade varit de motsatta á la valfri "Taken"-film.
 

"Tsunami" - får man ens göra så?

 
 
 
"Tsunami" utspelar sig i Sverige under tiden precis före och precis efter den enorma naturkatastrofen i Sydostasien under mellandagarna efter julen 2004. Men trots namnet på serien, plus faktumet att man använder sig av en enorm naturkatastrof som krävde hundratusentals liv, handlar serien egentligen inte alls om själva katastrofen... även fast folk i serien givetvis drabbas av den på olika sätt. Får man ens göra så? SVT gillade uppenbarligen manuset tillräckligt mycket för att låta tittarna avgöra det.
 
Handlingen kretsar kring en hjälporganisation som dagarna innan katastrofen märker att 2 miljoner kronor av de insamlade pengarna saknas. Ett faktum som en journalist fått nys om, vilket ställer både organisationen och journalisten inför en rad olika moraliska frågor om vad som egentligen är rätt och fel.
 
Jag kan förstå hur någon som drabbats personligen av naturkatastrofen både kan ta illa upp av SVT:s nya serie, men även uppskatta hur vi andra (som hade turen att inte drabbas och kunnat gå vidare och glömma bort) nu blir påminda om hemskheterna - och faktumet att ingen visste vad som egentligen hade hänt under en lång tid.
 
Large 97cb887d9c1292794d8832d44ab2d201 tsunami4
 
Hela första säsongen av "Tsunami" får premiär idag på SVT och SVT Play medan "Tunn is" släpper sitt första avsnitt hos C More. Nu återstår det bara att se om de båda satsningar visar sig bli magplask eller succéer, oavsett vilket är det kul att man fortsätter att satsa på nya svenska produktioner!
 

Läs också: De 9 mest efterlängtade tv-premiärerna i februari

 
Kommer du att ge "Tunn is" eller "Tsunami" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 3 februari 2020 19:00 |