Film

Skribent

Scott Ginyard

5 augusti 2014 | 18:30

Trailertisdag: Svampbob vs Zorro

MovieZine tar en titt på veckans heta trailersläpp, från "Hobbit: Femhäraslaget" till "SvampBob Fyrkant" och mer därtill.
Bakfylla-horn, Hobbit: Konungens återkomst, SvampBob med superkrafter och disco i rymden är vad den senaste veckans trailers har att locka oss filmälskare med. 

Horns


En ung man (Daniel Radcliffe) vaknar upp bakfull och utan något minne av vad som har inträffat. Det enda han vet är att han har fått två horn på huvudet, men varför och hur, är ett mysterium. 

Daniel Radcliffe ser ut att gå ”all-in” i den här drama-fantasy-filmen vars bisarra synopsis inte är i närheten av sin trailer. En förtvivlad och stressad Radcliffe med horn som blir kompis med ormar är bara förnamnet. Reportrar som slåss för att få intervjua hornmannen, en galen bartender och mycket eld och flammor verkar vara bara en bråkdel av vad filmen har att erbjuda. 

Eller inte? Trailern kanske visar allt. Det svaret är oklart när vi får här i Sverige, i Storbritannien har filmen däremot premiär den 31:e oktober.

Hobbit: Femhäraslaget

Peter Jacksons andra trilogi från Midgård närmar sig sitt slut. En trilogi vars kvalitet är långt ifrån brödraskapets äventyr. Med en enligt min åsikt medioker första Hobbit-film lyckades Jackson förbättra sig rejält med förra årets äventyr som lyckades etablera en stämning och ett allvar som är mer minnesvärt än första filmens rapande och sjungande. Förhoppningsvis lyckas den sista delen i trilogin höja nivån ännu mer.
 
Trailern och filmens titel drar direkt tankarna till ”Sagan om konungens återkomst” som för det mesta utspelade sig i gigantiska strider mellan gigantiska arméer. ”Hobbit: Femhäraslaget” ser ut att vara mer seriös och mörk än de tidigare filmerna med en tillbakadragen och simpel trailer där Pippins sång från den första trilogin skapar stämning och förtydligar allvaret med de strider som komma skall. 

En stämningshöjande trailer sitter aldrig fel något som helt klart lyfter intresset för filmen. Kommer den sista delen att lyckas lyfta Bilbos äventyr till samma nivå som ”Sagan om ringen”-filmerna eller kommer allt att kollapsa? Svaret får vi när Peter Jacksons sista Midgårdsfilm har premiär den 10 december i svenska biografer. 

SvampBob Fyrkant: Äventyr på torra land


En av alla tusentals tecknade TV-serier som är en favorit  bland barn men som också stundtals ligger på gränsen mellan barn-och vuxenhumor (om något sådant existerar) är ”SvampBob Fyrkant”. SvampBob och hans gäng på Bikinibotten är inte nykomlingar i långfilmsindustrin då deras första långfilm med det enkla namnet: ”Svampbob Fyrkant – Filmen” är oväntat underhållande. Även i den filmen får gänget besöka den mänskliga otecknade världen och bland annat träffa David Hasselhoff. 

Den här gången är det Antonio Banderas som pirat som ställer till det för den färgglada gruppen. Trailern är högljudd, skrikig och larvig och är självklart först och främst riktad till barn. Men det finns en charm och något udda och unikt med Svampbob Fyrkant som gör att filmen skulle kunna vara underhållande för alla åldrar. Den skulle också kunna vara pinsamt värdelös.

Den 20 februari nästa år besöker Svampbob, Patrik och de andra vår värld.

Space Station 76Filmen följer invånarna på en rymdstation och deras upptåg i en 70-tals vision av framtiden. Den här komedin ser ut att låna friskt och vågat design och stil från en mängd 70-tals sci-fi-filmer med kanske ”År 2001- ett rymdäventyr” som sin största inspirationskälla. 

Trailern ackompanjeras av avslappnande 70-tals lounge/disco-musik och en kvinnlig komisk berättarröst som påminner om gamla TV-reklamer och informationsvideos. Liv Tyler och Patrick Wilson står i spetsen i denna dysfunktionella rymdstation där sexuell frustration och snygga frisyrer är i centrum.

Space Station 76” har ingen svensk premiär än så länge och kanske får vi vänta till ett DVD/ Blu-ray släpp, men det kan det vara värt.
| 5 augusti 2014 18:30 |