SvampBob Fyrkant: Äventyr på torra land 2015

Komedi Animerat
USA
91 MIN
Svenska
Engelska
SvampBob Fyrkant: Äventyr på torra land poster

Synopsis

Livet i Bikini Bottom skulle inte kunna vara bättre för den evige optimisten SvampBob och hans vänner. Men när det topphemliga receptet på Krabby Patties stjäls måste de eviga rivalerna SvampBob och Plankton slå sina påsar ihop för att kämpa emot piraten Burger Beard som har ondskefulla planer för de delikata delikatesserna.
Ditt betyg
2.6 av 135 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water
Biopremiär
20 februari 2015
DVD-premiär
6 juli 2015
Digitalpremiär
22 juni 2015
Språk
Svenska, Engelska
Land
USA
Distributör
Paramount Pictures
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

17 februari 2015 | 12:00

Idétorkan slår till

Har du ännu inte upptäckt den förträfflige Svampbob Fyrkant? Grattis - du har många animerade säsonger att ta igen, plus en härlig långfilm. Obs: det här är inte den långfilmen.
Det finns två saker som en oinsatt bör veta om Svampbob. Ett: han är en gul tvättsvamp som bor i en stad på havets botten (fråga inte). Två: TV-serien som sänts sedan 1999 sägs vara den populäraste på barnkanalen Nickelodeon. Alla under femton års ålder bör därför vara mer än väl bekanta med den här filuren.

Själv blev jag frälst tack vare den första långfilmen - kort och gott kallad "Svampbob Fyrkant - filmen" från 2004. Därefter köpte jag DVD-boxen och blev inte heller besviken på serien. Svampbob är en smittsamt entusiastisk karaktär med ett härligt barnasinne. Historierna är ofta fulla med smarta små detaljer, som gör den till ett nöje även för vuxna tittare. Mycket humor går att finna i det absurda med en undervattensstad, och skratten förlitar sig aldrig på popkultur eller flirtar med moderniteter. Det är snarare en rätt tidlös humor, byggd på visuella skämt och dåliga ordvitsar.

Visst är det trevligt att återse Svampbob Fyrkant på bio, men att denna uppföljare är som bäst medioker, är såklart trist. Det är en besvikelse när man vet att filmskaparna faktiskt kan bättre.

Det börjar som det oftast gör: i Bikini Bottom. Här flyter livet på som alltid, så länge invånarna får sin dagliga dos av krabb-burgare. Svampbob steker de godaste i staden. Konkurrenten tvärs över gatan, Plankton, ett ondskefullt geni i miniformat, planerar att stjäla receptet. Men något oväntat händer. Receptet går upp i rök! När den smarriga snabbmaten sinar utbryter fullkomlig anarki, och den annars så fridfulla byn förvandlas till "Mad Max"-land på nolltid. 

Nu måste hjälten och skurken samarbeta för att återställa lunchmenyn och världsfreden. Det innebär bland annat bygge av en tidsmaskin, som ställer till det med några tokiga scener - och, i filmens bästa sekvens, möte med en delfin som vakat över universum i tiotusen år. "Liftarens guide"-författaren Douglas Adams skulle ha varit stolt. 

Först när det återstår 20 minuter av filmen kommer det som trailern och titeln utlovat: äventyr på torra land. Svampbob med vänner: Herr Krabba, Patrik Stjärna, Sandy och Bläckvard - klättrar ut ur vattnet i jakt på en pirat (Antonio Banderas) som roffat åt sig det hemliga burgarreceptet. 

Att sätta Svampbob i verkliga världen kunde lätt bli en desperat gimmick, som i fallet med "Smurfarna", men här är seriens skapare noga med att inte gå ifrån karaktärerna för mycket. Även när de pumpar upp sig till superhjältar (här jublar leksakstillverkare över oändliga möjligheter till nya plastfigurer, lunchboxar och lakanset!) så sker det inom nån slags Svampbob-logik. Här får äntligen fansen lite utdelning för biopengen och användning för 3D-brillorna. Det blir åtminstone en kul och actionfylld final när de tecknade TV-figurerna blir "verkliga" och får leka i vår värld.

Men fram till dess är det inte mycket som motiverar varför den här historien skulle lämpa sig för en bioduk. Filmen lider av en alltför lång startsträcka, som om någon har tagit ett TV-avsnitt och manglat ut det till minst tredubbla speltiden. Det är spretigt, ojämnt och glest mellan skratten. 

Mer insatta Svampbob-tittare har beklagat sig över hur serien sakta men säkert tappat "det" genom sina tio säsonger. Om filmen är ett försök att pumpa nytt liv i en döende franchise så känns det misslyckat. Jag väljer att minnas min Svampbob som han var i sin första långfilm: ett energiknippe full av galenskap. Vi vet ju att uppföljare sällan blir lika bra.
| 17 februari 2015 12:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera SvampBob Fyrkant: Äventyr på torra land