Film

Skribent

Scott Ginyard

13 maj 2014 | 19:01

Trailertisdag: Jag längtar till den kalla och dystra vintern

MovieZine tar en titt på veckans heta trailersläpp, från "Apornas planet" till "The Captive" och mer därtill.

Vi snackar apor vs. människor, kanadensisk kidnappning, "Family Guy" i vilda västern, spanska häxor och ett bevis på att senaste veckan verkligen har varit tunn på kvalitativa trailers.

Apornas planet: Uppgörelsen

Cirka tio år efter händelserna i "Apornas planet: (r)Evolution" är San Francisco och troligtvis resten av världen i ett postapokalyptiskt stadie. Caesar och de andra aporna lever fridfullt i de amerikanska skogarna. Men deras frihet hotas när de stöter på en grupp människor vars främsta mål är att ta tillbaka makten över världen.

Precis som många andra storfilmer, har "Apornas planet: Uppgörelsen" fått sig en andra trailer med uppgiften att förklara handling och karaktärer lite mer till skillnad från den första trailern vars mål är att skapa stämning. Ja, en handling det har vi allt fått. Men inte verkar den vara mycket att hänga i julgranen då det är klart och tydligt att Jason Clarkes karaktär är en av de få mänskliga vänner aporna har medan Gary Oldman spelar den frustrerade och arga revolutionsledaren. Gott mot ont utan några överraskningar (förhoppningsvis har jag fel). Det är en smått krystad och generisk trailer som varken får filmen att kännas särskilt unik eller intressant. Troligtvis kommer Andy Serkis däremot briljera än en gång som Caesar och det är ju alltid positivt.

"Apornas planet: Uppgörelsen" har premiär 18 juli i svenska biografer.

The Captive

Det är svårt att inte se likheter mellan "The Captive" och förra årets briljanta kidnappningsdrama Prisoners. De utspelar sig båda i dåliga och vintriga väderförhållanden, involverar frustrerade fäder och är regisserade av kanadensare. Det som gör att "The Captive" har potential att sticka ut är att regissören Atom Egoyan är är skicklig på att skapa mörka och narrativt annorlunda dramafilmer där oväntade vändningar lurar runt hörnet. I "The Captive" spelar Green Lantern a.k.a Ryan Reynolds fadern vars dotter har kidnappats.

Trailern är precis så ruggigt kall och ogästvänlig som de snöfyllda kanadensiska skogarna. Den förmedlar en krypande obehaglig känsla av att något stort och komplext ligger bakom kidnappningen och det hjälper inte att trailern också är ackompanjerad av en intensiv blåsorkester som pumpar ut undergångstoner. En såpass väloljad trailer som den här gör att jag längtar till den kanadensiska vintern.

Kan den peta ner "Prisoners" från kidnappningstronen? Vi får vänta och se då filmen inte har en svensk premiär inplanerad än så länge. "The Captive" tävlar däremot om Guldpalmen under veckans kommande Cannesfestival.

A Million Ways to Die in the West

"Family Guy"-skaparen Seth MacFarlanes barnsliga och provokativa humor är något som inte går hem hos alla. Men trots det visade sig hans regidebut "Ted" vara en riktig succé och han har därför ställt sig bakom och framför kameran igen, den här gången för en vilda västern-komedi. Bajs, könsorgan och allmänt gapig humor är vad trailern för "A Million Ways to Die" in the West består av. På papperet låter det som en typisk Adam Sandler-film och risken är stor att det är precis så MacFarlanes västern-eskapad kan komma att bli. Men det finns också en chans att humorn kan komma att fungera om filmen använder sig av det MacFarlane gör bäst i "Family Guy" och "Ted", nämligen s.k. cut-away gags. Korta och nästintill abstrakta sketcher som inte har med någonting att göra.

"A Million Ways to Die in the West" kommer antingen få en att skämmas eller skratta när den dyker upp på bio den 29 maj.

Witching & Bitching

Vad är det som händer?

Det var vad jag tänkte när jag såg trailern till den spanska skräckkomedin "Witching & Bitching". Helt klart en av de mest udda och vilda trailers på senare tid. Det är mycket oklart vad som händer i trailern, det enda jag vet är att filmen handlar om en grupp juveltjuvar som jagas av en grupp häxor. Intressant att notera att tjuvarna består av en grön soldat, en vitmålad Jesusutklädd man och en liten revolverbärande skolpojke. En mycket underhållande trailer som spyr ut skrikig och tung dödsrock. En trailer som måste upplevas för att riktigt avnjutas i sin fulla galenskap.

"Witching & Bitching" har ingen svensk premiär men fick en svensk Blu-rayrelease förra veckan och ser ut att kunna vara en perfekt skräpfilm att kolla på i goda vänners sällskap.

Bigfoot North

En sak är säker, trailern till dokumentären "Bigfoot North" är inte en sevärd trailer för sin intressanta handling, visuella stil eller imponerade klippning. Den är endast sevärd för att den är så fruktansvärt dålig. Så dålig, ointressant och trött att den går att skratta åt. Dokumentären är gjord av en grupp som är säkra på att Bigfoot eller Sasquatch existerar. De menar att de också har bevis på att varelsen finns och visar upp en glimt av ett huvud. Tro vad man vill om Bigfoot, det är trailern som är det man skrattar åt. Det är ett febrilt försök att skapa stämning med överdrivet dramatisk musik medan forskare och Bigfoot entusiaster lägger fram sina argument om varelsens existens. Min stora fråga efter att ha sett trailern är inte om Bigfoot finns eller inte utan vad i hela friden kameramannen i snön håller på med?

Det finns inte mycket information om "Bigfoot North" förutom trailern och det finns med största sannolikhet ingen chans att den dyker upp i Sverige.

| 13 maj 2014 19:01 |