A Million Ways to Die in the West (2014)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Efter att Albert har fegat ur en pistolduell lämnar hans flickvän honom för en annan man. Då en mystisk och vacker kvinna rider in i byn faller han snabbt för henne och de utvecklar en romans samtidigt som hon hjälper honom att återfå modet. Men när kvinnans make, en ökänd brottsling, anländer för att utkräva hämnd måste Albert snart sätta sitt nyfunna mod på prov.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: A MILLION WAYS TO DIE IN THE WEST

Briljans möter plumpt
Charlize Theron, Liam Neeson, Neil Patrick Harris, Giovanni Ribisi och Sarah Silverman, samt några fantastiska cameos (låt dessa vara en överraskning!) är vid sidan av den emellanåt riktigt roliga dialogen och de ännu bättre scenerierna, behållningen i en rätt medioker historia om kärlek och, som titeln utlovar, ond bråd och extremt påhittig död.

"A Million Ways to Die in the West" är på många sätt en ganska klassisk western som handlar om fåraherden Albert Stark som 1882 blir dumpad av sin flickvän Louise. Han deppar, men blir rätt snart uppvaktad av den nyinflyttade Anna, varefter blygsam kärlek dem emellan uppstår. Vad Albert inte vet är att Anna redan är gift och det med traktens farligaste revolverman Clinch Leatherwood (inte att blandas ihop med en viss Clint Eastwood), som absolut inte vill dela på det som är hans.

Seth MacFarlane har både skrivit manus, regisserat och också producerat filmen och spelar dessutom den mer än nådigt nördige Albert. MacFarlane är inte direkt dålig som skådespelare, men hans ovana att bära en stor roll blir rätt påtaglig i de mer allvarsamma partierna, som är på tok för många. I jämförelse med till exempel Charlize Theron, som hans mesta motspelerska Anna, är hans agerande väl onyanserat även om de självskrivna replikerna ramlar rappt ur hans mun. Theron å andra sidan är faktiskt inget mindre än rent lysande som den tuffa revolversvingande Anna. Och det gläder mig att åtminstone två (Sarah Silverman är den andra) av de få kvinnliga karaktärerna har något mer, åtminstone verbalt sett, krävande roller än de sedvanliga västernvåpen i samma genre.

"A Million Ways to Die in the West" är trots det ganska ojämn som film. Fotot genom hela är snyggt och prärievyerna många, men det blir lite segt emellanåt. Humorn lyckas ändå på ett hyfsat bra sätt balansera mellan lagom och att gå för långt och tack vare den välbekant vassa vulgariteten (MacFarlane är ändå mannen bakom "Family Guy" och "Ted") är det också ibland sanslöst roligt. Andra gånger faller tyvärr skämten platt och transportsträckorna däremellan blir väl långa mot slutet.

Det är hur som helst överlag väldigt bra rollbesatt och det välskrivna manuset med de roliga replikerna räddar partierna där tempot fallerar. Mot slutet är jag nöjd och känner mitt lystmäte efter humor och död i en salig kombination vara mättat och kan också varmt rekommendera detta till vem som än mår vara sugen på westernkomik i en relativt ny tappning.

Senaste kommentarer
matsen12
Lite kul men inte tillräckligt för att få bra betyg...
Blixt
Den lyckas riktigt bra med vissa skämt, det är bara synd att det finns ungefär fem bra skämt genom hela filmen. Jag avskyr dock den kiss- och bajshumor som den här filmen lever på. Potentialen fanns där, men någon annan än Seth McFarlane skulle ha förvaltat den.  2/5.
Onge
Skrattade en hel del, men hade ändå velat skratta ännu mera med tanke på filmens längd. Härlig kiss/bajs och sexhumor :-)
2+/5
Visa fler (13)

Veckans populära filmer

Visa fler