A Million Ways to Die in the West 2014

Komedi Västern
USA
116 MIN
Engelska
A Million Ways to Die in the West poster

Synopsis

Efter att Albert har fegat ur en pistolduell lämnar hans flickvän honom för en annan man. Då en mystisk och vacker kvinna rider in i byn faller han snabbt för henne och de utvecklar en romans samtidigt som hon hjälper honom att återfå modet. Men när kvinnans make, en ökänd brottsling, anländer för att utkräva hämnd måste Albert snart sätta sitt nyfunna mod på prov.
Ditt betyg
2.7 av 705 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

27 maj 2014 | 00:30

Briljans möter plumpt

Charlize Theron, Liam Neeson, Neil Patrick Harris, Giovanni Ribisi och Sarah Silverman, samt några fantastiska cameos (låt dessa vara en överraskning!) är vid sidan av den emellanåt riktigt roliga dialogen och de ännu bättre scenerierna, behållningen i en rätt medioker historia om kärlek och, som titeln utlovar, ond bråd och extremt påhittig död.

"A Million Ways to Die in the West" är på många sätt en ganska klassisk western som handlar om fåraherden Albert Stark som 1882 blir dumpad av sin flickvän Louise. Han deppar, men blir rätt snart uppvaktad av den nyinflyttade Anna, varefter blygsam kärlek dem emellan uppstår. Vad Albert inte vet är att Anna redan är gift och det med traktens farligaste revolverman Clinch Leatherwood (inte att blandas ihop med en viss Clint Eastwood), som absolut inte vill dela på det som är hans.

Seth MacFarlane har både skrivit manus, regisserat och också producerat filmen och spelar dessutom den mer än nådigt nördige Albert. MacFarlane är inte direkt dålig som skådespelare, men hans ovana att bära en stor roll blir rätt påtaglig i de mer allvarsamma partierna, som är på tok för många. I jämförelse med till exempel Charlize Theron, som hans mesta motspelerska Anna, är hans agerande väl onyanserat även om de självskrivna replikerna ramlar rappt ur hans mun. Theron å andra sidan är faktiskt inget mindre än rent lysande som den tuffa revolversvingande Anna. Och det gläder mig att åtminstone två (Sarah Silverman är den andra) av de få kvinnliga karaktärerna har något mer, åtminstone verbalt sett, krävande roller än de sedvanliga västernvåpen i samma genre.

"A Million Ways to Die in the West" är trots det ganska ojämn som film. Fotot genom hela är snyggt och prärievyerna många, men det blir lite segt emellanåt. Humorn lyckas ändå på ett hyfsat bra sätt balansera mellan lagom och att gå för långt och tack vare den välbekant vassa vulgariteten (MacFarlane är ändå mannen bakom "Family Guy" och "Ted") är det också ibland sanslöst roligt. Andra gånger faller tyvärr skämten platt och transportsträckorna däremellan blir väl långa mot slutet.

Det är hur som helst överlag väldigt bra rollbesatt och det välskrivna manuset med de roliga replikerna räddar partierna där tempot fallerar. Mot slutet är jag nöjd och känner mitt lystmäte efter humor och död i en salig kombination vara mättat och kan också varmt rekommendera detta till vem som än mår vara sugen på westernkomik i en relativt ny tappning.

| 27 maj 2014 00:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
3
Rätt kul, men filmen hade mått bra av att inte ha en så klassisk slutfas. MacFarlane borde kunnat fått ut något mycket fyndigare och roligare av denna rulle när uppgörelsen närmar sig (mindre kiss- och bajshumor hade inte skadat). Hade han i andra hälften av filmen vågat vara mer skruvad än standard westernrulle, hade betyget blivit bättre, men den starka inledningen, kul humor och bra birollskådisar ger ändå stabila 3/5.
Läs mer
3
Då har man vart o sett Seth McFarlanes senaste film. Jag gillar både Family Guy och han senaste film Ted. Så såg framemot denna ganska så mycket. Och blev faktiskt nöjd. Man fick sig en hel del goda skratt! Så 3 stabila pinnar utav 5 är den allt värd!
Läs mer
2
JMY
Det blir prutt, det blir kiss och det blir pang pang. Men frågan är vad som blir roligt i det långa loppet. Många lustigheter känns ansträngda medan andra känns väldigt smarta. Den som har ögonen med sig hinner snappa upp en mängd roliga cameos. Man borde löpt linan ut från början. Nu blir det nästan fegt eftersom man är där och snubblar på vad som verkligen är roligt. Se den: ....om du gillar absurd humor och en standard historia utan något som helst nytt under solen. Undvik den: ...om du vill gapskratta hela filmen lång. Det är verkligen glest mellan de riktigt roliga scenerna.
Läs mer