Film

Skribent

Viktor Jerner

17 augusti 2017 | 16:00

Vrålsnygga trailern till "The Killing of a Sacred Deer" ger iskalla kårar

"Dogtooth"-regissören Yorgos Lanthimos nya har potentialen att bli årets läskigaste film.
Jump-scares och manipulativa kombinationer och ljud och bild i all ära, men det som jag ofta finner allra läskigast är den typ av skräckfilm som kryper under skinnet på mig och trycker på punkter som triggar mina djupaste rädslor och osäkerheter. Filmer som "The Witch" och årets fenomenala "It Comes at Night" går alla in under den kategorin och det är obekvämt, på bästa sätt, att bara tänka på dem.
 
Av flera anledningar känns det som att Yorgos Lanthimos senaste film "The Killing of a Sacred Deer" har potentialen att platsa bland de filmerna. Det enda vi egentligen vet om den är att den kretsar kring en kirurg (Colin Farrell) som via en mystisk tonåring (Barry Keoghan) blir indragen i någon sorts familjedrama som tar "en oväntad vändning". Det är inte mycket att gå på, men Lanthimos har med filmer som "Dogtooth" och "The Lobster" tidigare lyckats nå väldigt obehagliga platser, och Colin Farrell blev illamående när han läste filmens manus
 
Nu har den första trailern till filmen landat:
 
 
De otäckt kliniska sjukhusmiljöerna, de Kubrick-doftande centrumperspektiven och den kyliga tolkningen av Ellie Gouldings "Burn" gör det här till en av de mest rysningsframkallande trailers jag har sett på länge Colin Farrell och Nicole Kidman ser ut att göra finstämt återhållsamma prestationer och efter "Dunkirk" är det kul att se nykomligen Barry Keoghan fortsätta plocka starka karriärspoäng. Spännande nog är Alicia Silverstone med i rollistan också, men hon syns inte till i trailern. Fotografen Thimios Bakatakis, som har plåtat majoriteten av Lanthimos filmer, ser dessutom ut att ha gjort sin lätt snyggaste film hittills. 
 
"The Killing of a Sacred Deer" – en helt gudomlig titel för övrigt – har ännu inte fått någon spikad svensk biopremiär, men eftersom den har premiär i november i USA och Storbrittanien så känns sannolikheten hög att den dyker upp på Stockholms filmfestival, om inte annat.
 

Vidare läsning: Se Nicole Kidman och Elisabeth Moss i trailern till "Top of the Lake: China Girl"

| 17 augusti 2017 16:00 |