Film

Skribent

Andreas Samuelson

22 april 2012 | 14:01

Topp 10: Värsta filmfesterna!

I "Project X - Hemmafesten" försöker tre tonåringar anordna tidernas hemmafest. Men vi vet några filmfester som är desto mer minnesvärda…

MovieZine listar de mest minnesvärda filmfesterna.

10. "The Perfect Host" (2010)

Var: Flott middagsfest i exklusivt hus i finare område i Los Angeles.

Huvudgäst: Skadade och desperate bankrånaren John (Clayne Crawford), som hoppas ha hittat ett tillhåll från polisen över natten.

Värd: Den välplanerande, pedantiske Warwick (David Hyde Pierce) som för en gångs skull får en icke-påhittad gäst till sin traditionella middag.

Raggfaktor: Knappast. Nerdrogade John vill mest hem till sin heta flickvän medan Warwick festar loss med sina inbillade vänner.

Vem stjäl showen: Det är svårt om inte omöjligt att stjäla showen från en fantastisk Hyde Pierce, som må mycket väl göra sitt livs roll i den här DVD-pärlan.

Misstag att undvika: Lita på välförmögna excentriker som bor ensamma i flotta hus. Och framför allt, smaka på deras rödvin...

Dags att lämna festen när: Så fort man får chansen! Om man inte vill gå föregående gästers öden till mötes.

9. "The Ice Storm" (1997)

Var: En superstel middagsfest i 70-talets vintriga Connecticut där ett gäng medelålderspar ska testa swinging och lekar "hitta nyckeln"...

Huvudgäst: Dysfunktionella äkta makarna Ben (Kevin Kline) och Elena (Joan Allen), varav den senare börjat misstänka makens affär med grannfrun (Sigourney Weaver).

Värd: Den eleganta Dot Halford (Allison Janney).

Raggfaktor: Lite det festleken går ut på (fiska upp okänd mans bilnycklar ur en skål och gå hem med honom). Allt leder dock inte till helt tillfredställande samlag.

Vem stjäl showen: Weaver är som alltid en fröjd för ögat, speciellt när hon som här spelar iskall, egocentrisk bitch.

Misstag att undvika: Bli för full, bli svartsjuk och snubbla över vardagsrumsbordet.

Dags att lämna festen när: När man gör ovanstående misstag.

8. "Scream" (1996)

Var: Föräldrafri tonårsfest i ödsligt stor jättevilla med gott om rum och mörka vrår, ute på lämpligt öde kulle.

Huvudgäst: Sidney (Neve Campbell), oskuld med skinn på näsan som tampas med skräckfilmsbesatt psykopatstalker, kåt pojkvän och mördad mamma.

Värd: Partyprissen och gaphalsen Stu (Matthew Lillard).

Raggfaktor: Ska man förlora oskulden så passar väl inget bättre än en alkoholtung, ansvarsbefriad hemmafest med en seriemördare som smyger i knutarna?

Vem stjäl showen: Filmnörden Randy (Jamie Kennedy) som gör DVD-kommentarer till "Alla helgons blodiga natt" helt umbärliga.

Misstag att undvika: Hämta öl ensam i källaren, ligga med mordmisstänkt pojkvän, dricka för mycket alkohol... Äsch, ni kan reglerna.

Dags att lämna festen när: Ghostface dyker upp med kniven i högsta hugg.

7. "Äntligen midsommar" (2009)

Var: Midsommarfest vid idylliskt sekelskiftshus i skärgården komplett med midsommarstång, bastu och badvänlig sjö.

Huvudgäst: Ingen egentligen men hedersgästen är utan tvekan amerikanska Sam ("Beverly Hills 90210"-Luke Perry) vars fördomar om den svenska synden åtminstone till hälften infrias.

Värd: På ytan lyckliga svenneparet Emil (Daniel Gustavsson) och Susanne (Lisa Werlinder).

Raggfaktor: Ovanligt låg. Ett par väntar barn, ett annat har en kris, någon är för full och den smyghomosexuelle prästen lär knappast få napp på den här ön.

Vem stjäl showen: Stackars Anders (Olle Sarri) får i sig några snaps för mycket och avslutar kvällen med en våldsam närkontakt med midsommarstången.

Misstag att undvika: Fria till en känslomässigt otillgänglig flickvän vid middagsbordet. Bjuda in hunkig, amerikansk barndomsvän. Gå in i midsommarstångar.

Dags att lämna festen när: Den där äckligt pinsamma stämningen uppstår. Fast blir svårt när man är fast på en ö.

6. "Braindead" (1992)

Var: Begravningsfest (!) för stackars Lionels (Timothy Balme) nyligen avlidna mor, i hennes "Psycho"-liknande villa vars källare i hemlighet ruvar på ett helt gäng zombies.

Huvudgäst: Lionel som förutom en ökande grupp blodtörstiga zombies tvingas försöka hantera kärleksproblem, en girig morbror och en muterad monstermamma som vägrar klippa navelsträngen.

Värd: Lionel. Han har mycket att stå i...

Raggfaktor: Lionel kommer utan tvekan att få till det med vackra Paquita (Diana Peñalver) men det finns inte mycket hångeltid under den blodiga festen. Bättre går det för en zombiepräst och zombiesköterska som t.o.m. lyckats avla en unge under processen.

Vem stjäl showen: Zombiebebisen, utan tvekan. Men med rejäl konkurrens från den vandrande ryggraden.

Misstag att undvika: Fylla källaren med zombies. Fylla huset med gäster.

Dags att lämna festen när: Zombies tar sig ut ur källaren. Var man för sig själv!

5. "Festen" (1998)

Var: Födelsedagsfest på exklusivt, familjeägt hotell ute på landet.

Huvudgäst: Christian (Ulrich Thomsen), bitter son till födelsedagsbarnet som avslöjar "den hemska hemligheten" vid middagsbordet.

Värd: Nyss fyllda 60-åringen Helge (Henning Moritzen) som kanske önskat annat än pedofilanklagelser i present.

Raggfaktor: Helges bror Michael (Thomas Bo Larsen) får till med frugan efter att först ha övergivit henne med barnen vid vägen och grälat. All annan sexuell spänning dör lite när Christian börjar snacka barnövergrepp.

Vem stjäl showen: Gbatokai (Gbatokai Dakinah), den afroamerikanska pojkvännen till Helges dotter Helene (Paprika Steen), förtjänar ett uthållighetspris för diverse rasistiska påhopp.

Misstag att undvika: Förutom det uppenbara, att anklaga farsan för sexövergrepp vid 60-årsfirandet, så kalla mamma för könsord, mobba ut sin blivande svåger eller misshandla brorsan och binda honom vid ett träd anses kanske inte heller som passande beteende.

Dags att lämna festen när: Valfri tidpunkt.

4. "Supersugen" (2007)

Var: Stora, amerikanska förortsvillor. Den ena med tveksamma, knarkande - men otippat musikintresserade - kriminella, den andra med tonåringar med förkärlek till sex och alkohol.

Huvudgäst: Bästisarna Seth (Jonah Hill) och Evan (Michael Cera) vars vänskap sätts på prov när utlovad leverans av alkohol ska resultera i sex. Samt tafatte och hopplöst nördige sidekicken Fogell aka McLovin (Christopher Mintz-Plasse).

Värd: Temperamentsfulle Mark (Kevin Corrigan) samt misstänksamt vänliga hetingen Jules (Emma Stone i filmdebuten).

Raggfaktor: Som vanligt i amerikansk film så får de fula/nördiga/överviktiga hjältarna till det med orealistiskt snygga tjejer, även om utgången i detta fall blir blåtiror, spyor och polisingripanden snarare än orgasmer.

Vem stjäl showen: De fantastiskt icke-politiskt korrekta poliserna Slater (Bill Hader) och Michaels (Seth Rogen) som visar vår stackars Fogel hur man festar på riktigt en fredag kväll.

Misstag att undvika: Bli för full, försöka ligga med tjejen som är för full, festa med poliser som är för fulla, våldsgästa fester med kriminella som är för fulla. Samt dansa med den för fulla flickvännen till en hotfull psykopat.

Dags att lämna festen när: Någon form av okontrollerad kroppsvätska utlösts eller fysisk skada åtkommits. Eller när polisen dyker upp.

3. "Alla var där" (1998)

Var: Anonym överklasstjejs typiskt amerikanska jättevilla tom på föräldrar och gott om rum för examensfylla, tonårsintriger och tafatta försök sexförsök.

Huvudgäst: Hopplösa romantikern/stalkern Preston (Ethan Embry), ni vet killen som varken e poppis eller mobbad (en manlig 90-talsmotsvarighet till Molly Ringwald), vars mål är att förklara sina känslor för sin stora kärlek.

Värd: En gnällig pedant (Michelle Brookhurst) av typen jag-har-pengar-så-bli-min-vän-men-rör-inte-mina-grejer.

Raggfaktor: Hög! Alla vet att Preston kommer få till det med skolans nydumpade heting (Jennifer Love Hewitt) innan filmen är över men även den alternativa tjejen (Lauren Ambrose) kan få till det med den hormonstinne ghetto-wannaben (Seth Green). Och om det inte vore för den amerikanska 90-talsmoralen så hade det även funnits en chans mellan nörden (Charlie Korsmo) och hans - under alkoholpåverkan väldigt kärleksfulle - mobbare (Peter Facinelli, ja "Twilight"-pappan).

Vem stjäl showen: Det rara bandet, bestående av bl.a. Breckin Meyer och Donald Faison ("Scrubs"), som under festens gång hinner bråka, splittras och sedan återförenas innan de ens hinner spela en låt.

Misstag att undvika: Bli för full under en hämndaktion mot gammal mobbare, klanka ner på liggets sängprestationer, tigga tillbaka sin nydumpade tjej, ragga på den nydumpade tjejen.

Dags att lämna festen när: Snuten dyker upp.

2. "House Party" (1989)

Var: Tidstypisk föräldrafri tonårsfest i de svarta kvarteren med fokus på dans och rumpa snarare än bråk och alkohol (den enda fulla gästen blir hemsläpad och bråkstakarna är portade).

Huvudgäst: Christopher, mer känd under smeknamnet Kid (Christopher Reid), som inte bara smyger ifrån sin arga fars husarrest utan hamnar i klorna på både skolans busar och två rasistiska poliser under festens gång.

Värd: Kids bästis Play (Christopher Martin, ja de var hiphopduon Kid 'n' Play under 90-talet) som gärna utnyttjar sitt värdskap för att ragga brudar och delta i rapdueller.

Raggfaktor: Bästa väninnorna Sidney (Tisha Campbell) och Sharane (A.J. Johnson) är både vackra och villiga.

Vem stjäl showen: De tidsenliga frisyrerna och kläderna! Kids "Eraserhead"-liknande håruppsättning är en syn för sig men även DJ:n Bilals (en ung Martin Lawrence i en av få uthärdliga roller) fräcka mode komplett med hatt är minnesvärt.

Misstag att undvika: Ragga på snyggingen OCH hennes väninna - samtidigt. Den typ av dumhet man bara kommer undan med på film, men inte ens då utan problem.

Dags att lämna festen när: Kids arga pappa (Robin Harris) dyker upp med knutna nävar och i ett svep totaldödar feststämningen.

1. "Oh, vilket party!" (1968)

Var: Elegant filmfest i flott Hollywood-villa med högt uppsatt - och ofta stelt - A-listefolk inom branschen samt deras stylade fruar och älskarinnor.

Huvudgäst: Den av misstag inbjudna indiske statisten Hrundi V. Bakshi (Peter Sellers) med noll koll hur man bör klä, uppföra sig eller prata i sammanhanget.

Värd: Den buttra, cigarrbolmande filmbolagschefen Fred Clutterbuck (J. Edward McKinley) och hans dramatiska fru Alice (Fay McKenzie) som gärna markerar en misslyckad fest med en svimattack eller två.

Raggfaktor: Den hjärtligt öppensinnade, franska sångerskan Michele (Claudine Longet) är den enda mänsklig nog att uppskatta Hrundis tokigheter.

Vem stjäl showen: Utan tvekan den alkoholiserade butlern Levinson (Steve Franken) som tar till vara på varje tillfälle att svepa gästernas drinkar vilket resulterar i en tafatt middagsservering under all kritik.

Misstag att undvika: Testa leksakspistolen som skjuter plastpilar, leka med knappar som sköter högtalare och indragbara möbler, försöka fixa den trasiga toaletten, tvätta rent den grafittimålade hippieelefanten i poolen... Ja, praktiskt taget allt som vår hjälte tar sig för under festens gång.

Dags att lämna festen när: Hippies anländer och förvandlar tillställningen till ett stort skumparty och värden börjar dela ut välberäknade smockor.

Bubblare:

"Föräldrafritt", "Välkommen till festen", "American Pie", "Mean Girls", "Snacka går ju...", "21 Jump Street", "Alla helgons blodiga natt - 20 år senare", "The Hole", "Svensexan", "Cloverfield", "Legally Blonde", "Delta-gänget", "Old School", "Sixteen Candles", "House on Haunted Hill", "Killer Party", "Fucking Åmål", "Taboo", "Vita små lögner", "Easy A", "April Fool's Day", "Alpha Dog", "Gosford Park", "Donkey Punch", "Very Bad Things", "Cyrus".

Dessa filmfester kan du skippa...

"200 cigarettes", "Drömtjejen", "Four Rooms", "Valentine's Day", "Sorority Row", "Pappa på burk", "Jag vet fortfarande vad du gjorde förra sommaren", "All the Boys Love Mandy Lane", "Valentine", "Scary Movie", "The Haunting", "Frostbiten", "Take Me Home Tonight", "Halloween": "Resurrection", "Carrie 2".

| 22 april 2012 14:01 |