Äntligen midsommar! 2009

Komedi
USA
Svenska
Engelska
Äntligen midsommar! poster

Synopsis

"Äntligen midsommar!" är en varm komedi om några vänner som ser fram emot att fira midsommar tillsammans som de gjort så många gånger tidigare men i år blir det inte riktigt som de tänkt sig...

Festen börjar som sig bör med sill, nubbe och dans kring stången men överraskningar, spermier med simsvårigheter och gammal kärlek som aldrig riktigt rostat gör detta till en fest som ingen har glömt nästa morgon.
Ditt betyg
2.0 av 115 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Äntligen midsommar!
Biopremiär
2 oktober 2009
DVD-premiär
10 mars 2010
Språk
Svenska, Engelska
Land
USA
Distributör
20th Century Fox

Recensent

Daniel S Ogalde

1 oktober 2009 | 11:58

Sommar när den är som skönast

Det känns lite underligt med en midsommarfilm mitt i kallaste höst men när har det varit fel med lite sommarterapi egentligen? Här är den i vilket fall med allt vad det innebär av sill, nubbe, svenska promiskuösa traditioner som gott sammanfattas med drama. Men frågan på allas läppar är nog vad i helsike en amerikan vet om det svenskaste av svenska?

Att cowboyen Ian McCrudden axlat rollen som regissör för "Äntligen midsommar", filmen om just midsommar, kan tyckas halvironiskt. För vad vet egentligen en hillbilly från snabbmatslandet på andra sidan Atlanten om våra fina inlagda traditioner? En hel del visar det sig och till hans försvar är hans fru svenska Annika Bejhed, som spelar den frilagda Maria. Men det slutar inte där. Det största surret har antagligen Luke Perrys stått för. Ni vet den avdankade såpaskådisen från Beverly Hills 90210, som i rollen som den vilsne amerikanen tar sig till lilla Sverige över midsommar för att hälsa på sin bäste vän.

Som alltid när sprit är inblandat blir det en bekännelsernas midsommar. För Anders, Susann, Micke, Eva, Sam, Maria och Emil blir det mer än bara en skärgårdshelg i supandets tecken. För n'r midsommarstången väl hissats, sillen burkats upp och tårtan bakats tycks det inte finnas mycket mer än att kivas, slåss och gråta... och ha sex så klart.

"Äntligen midsommar" är en film som lever på sin känsla mer än sin dynamik. Inte nog med att den ackompanjerande musiken utsöndrar festival med varje tonart, det är sådär skönt fyllelojt största delen av resan. De tvära kasten uteblir och även om det är svårt att gissa sig till händelserna i förväg i en så vrickad film som det här rycker det aldrig riktigt tag. Klimaxet är inget riktigt klimax utan nyanseras för att inte säga avdramatiseras med en beräknad portion humor. Det är kul att skratta åt svenskar i synnerhet när man betänker att det är med amerikanska ögon man ser spektaklet.

Men visst faller även det här gänget i fördomsfacket. Att blonda svenska tjejer skulle vara sådär promiskuöst kåta speciellt under midsommarstången, känns som ett söndertuggat koncept. Där Luke Perry symboliskt sniffar varenda kjoltyg i skrevet för att sätta myterna på prov, Olle Sarri, som för den delen iscensätter den bästa fyllan jag sett på film, stapplar runt i ångestdrabbad fylla och Lisa Werlinder är fångad i sin uppstroppiga seglaroutfit.

De små groparna på vägen till trots är det här en riktigt skön film. Är det något Ian McCrudden och hans gäng lyckats fånga i en handgripning så är det just midsommar. En riktig sommaranda. Skickliga skådespelare som ger en känsla av tydlig närvaro. Som sagt det är bara en känsla men "Äntligen midsommar" är sommar när den är som allra skönast. Det behöver inte alltid handla om något, ha ett tydligt budskap eller ett fantastiskt klimax. Ibland känns det bara skönt och då, då vet man att det äntligen är midsommar.

| 1 oktober 2009 11:58 |