Film

Skribent

Andreas Samuelson

14 oktober 2012 | 14:01

Topp 10: Våra bästa stunder med Indiana Jones

I över 30 år har Indy varit en av våra favorithjältar på film - med sin hatt, piska, kunskaper, mod och uppfriskande sinne för humor har han kämpat sig igenom fyra populära äventyr.

Nu kommer chansen att få uppleva dem på blu-ray och vi tar en titt på några av de mest minnesvärda ögonblicken med professor Jones.

Här är de tio bästa Indy-scenerna:

10. Indiana Jones och Kristalldödsskallens Rike - kylskåpet

Scenen: Indy hamnar mitt i en kärnvapensprängning - och överlever genom att gömma sig i ett kylskåp... Den fantastiskt absurda scenen i uppföljaren många nog helst vill glömma kom att bli ett uttryck i sig.

Trivia: "Nuke the fridge" ersatte "Jump the shark" (från TV-serien "Gänget & jag") i det engelska vardagsspråket som ett uttryck för en serie som passerat sin topp och närmar sig absurditet.

9. Jakten på den försvunna skatten - flugan i munnen

Scenen: Indy hotar nazisterna med en bazooka för att få dem att släppa Marion - och, helt orelaterat till handlingen så kryper en fluga in i skådespelaren Paul Freemans mun.

Trivia: Filmtidningen Empire valde flugögonblicket som en av de mest vanliga scener då folk pausat sina videospelare.

8. Indiana Jones och det sista korståget - Hitler

Scenen: Förklädd som soldat under andra världskriget så träffar Indy på självaste Adolf Hitler - som tar sig friheten att skriva sin autograf i hans bok.

Trivia: Musiken som spelas i bakgrunden är Johann Gottfried Piefkes "Königgrätzer Marsch" kombinerat med en annan sång, "Hohen Friedsberg".

7. Indiana Jones och de fördömdas tempel - insekterna

Scenen: Stackars Willie (Kate Capshaw, framtida mrs. Spielberg) försöker rädda Indy och Short Round (Jonathan Ke Quan) från en dödsfälla och får ovälkommet sällskap av ett gäng små - och stora - kryp...

Trivia: Capshaw fick över 2000 insekter över sig när sekvensen filmades.

6. Jakten på den försvunna skatten - ormarna

Scenen: Indy tvingas konfrontera sin största rädsla - ormar - när han ger sig ner i Själarnas källa.

Trivia: Producenterna sökte efter varje orm de kunde få tag i runtom i Londons och södra Englands djurbutiker. De var dock inte nog så Spielberg klippte av flera slangar och lade till i ormhögen. Flera av ormarna är dock egentligen benlösa ödlor. En av pytonormarna blev ihjälbiten av en kobra under inspelningen.

5. Indiana Jones och de fördömdas tempel - offerscenen

Scenen: Onde sektledaren Mola Ram offrar på det mest brutala sätt ett oskyldigt offer till gudinnan Kali. Ett praktexempel på den mörkare och blodigare sidan av Indy-filmerna, med utsökt 80-talsäckliga effekter.

Trivia: En animatronisk docka användes som det mänskliga offret så det realistiskt kunde vrida sig i plågor när den fattar eld. Spielberg ansåg dock rörelserna vara för obehagliga och lade till eldslågor i klippningen för att dölja dockans rörelser.

4. Indiana Jones och det sista korståget - Donovans dödsscen

Scenen: Skurken Donovan gör misstaget att dricka ur den heliga graalen och går en toksnabb ålderdomsdöd till mötes. En fantastisk specialeffektetsscen som t.o.m. slår upplösningen i originalfilmen.

Trivia: Dödsscenen var den första gång en film scannades, manipulerades digitalt (olika makeup-transfarmationer filmades och sattes ihop digitalt) och sedan sattes tillbaka som film, till skillnad från tidigare filmer med datoranimerade effekter där de lagts till via s.k. "optical printers". Scenen tog en vecka att filma.

3. Jakten på den försvunna skatten - svärdmannen

Scenen: Klassisk sekvens där en showig svärdman utmanar Indy - varpå han i tidsnöd tar upp en pistol och skjuter utmanaren. Löjligt simpelt men kul.

Trivia: Scenen var inte i originalmanuset. Ursprungligen skulle Indiana använt sin piska för att få svärdmannen att tappa sitt vapen men Ford var sjuk från matförgiftning och efter några misslyckade försök föreslog han själv att helt enkelt skjuta honom.

2. Indiana Jones och det sista korståget - zeppelinaren

Scenen: Indy och hans farsa (Sean Connery) flyr nazister genom att ta sig ombord på en zeppelinare. Väl där får de ta till drastiska åtgärder för att göra sig av med hotfulla fiender... Ett av de bästa exemplen på både Spielbergs och Indiana Jones sinne för humor.

Trivia: Ford och Connery bar inga byxor under filmandet av zeppelinscenen - den filmades nämligen i en varm studio och Connery ville inte svettas för mycket.

1. Jakten på den försvunna skatten - inledningen

Scenen: Den berömda början på första filmen etablerade vår hjälte som den envisa, orädde äventyrare vi snabbt tog till våra hjärtan. De fantasifulla fällorna och farorna kom att bli en historisk del av vår populärkultur.

Trivia: Scenen är delvis inspirerad av ett gammalt Kalle Anka-äventyr där Kalle, knattarna och Joakim von Anka måste undkomma diverse fällor i ett tempel (numret kom ut 1959 när Spielberg var 12 år gammal). Harrison Ford sprang faktiskt snabbare än den stora, rullande kulan - men fick göra om det tio gånger då scenen skulle filmas ur olika vinklar. Alfred Molina gör sin filmdebut som Indys assistent.

Vilken är din favoritscen i Indiana Jones-filmerna? Kommentera nedan.

| 14 oktober 2012 14:01 |