TOPP 10

Skribent

Katarina Emgård

8 februari 2015 | 12:00

Topp 10: Road movies

Under dessa mörka tider är det lätt att längta bort. Bort från grådiset, slasket, tunga vinterjackor och gräddiga grytor. Här kommer listan på filmer som mot förmodan nog ändå mest får dig att vilja stanna hemma.
Att ta sig från en destination till en annan är inte alltid helt utan komplikationer. Det är lätt att förstå att USA:s vidsträckta landskap har gett inspiration till flertalet berättelser om människor på flykt till eller från ett nytt liv. Karaktärernas inre resa får genom road-movie formatet helt enkelt realiseras genom att förflytta dem från punkt A till B. En nerfälld Cadillac cab susandes fram på en ökenväg till toner av valfri frihetsdänga, kan absolut tyckas lockande. 

Men dessa filmer förtäljer inte berättelsen om första-klass flyget till en all-inclusive vecka i Thailand eller den planerade GPS-guidade rutten längs västkusten. Däremot om sökandet efter någonting bättre eller sämre, men  åtminstone annorlunda. Såklart ackompanjerat av ett gediget soundtrack. 

Istället för att starta en killing-spree eller haka på en genomresande cirkus kan du återuppleva stämningen i filmerna genom att kombinera färdmedlen och låtvalen nedan.


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Wim Wenders bestämde sig för att göra något så udda som en road-movie-sci-fi-film driven av en sagoaktig berättarröst. Den är absolut inte välspelad och dialogen är riktigt tafflig (den rimmar t.o.m. på sina ställen) men trots det är den förvånansvärt charmig, snygg och ofrivilligt rolig i sann B-filmsanda. Det tog 14 år för Wenders att färdigställa filmen som utspelar sig i inte mindre än 15 olika städer. En chans att se en lite märklig film om kärlek och drömmar.

Låt: Summer Kisses Winter Tears - Julee Cruise 
Färdmedel: Flyg, tåg, bil mfl. Allt är tillåtet.

9. Bonnie and Clyde (1967)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Det vore ingen riktig road-movie-lista utan denna filmklassiker med Faye Dunaway och Warren Beatty. Baserad på den sanna historien om Bonnie & Clydes rånarfärd genom USA under den stora depressionen. I en rasande fart till toner av hysterisk banjomusik, skjuter de sig igenom småstäderna i en desperat jakt på frihet. Filmen står sig förvånansvärt bra och för att höra repliker som ”You could still find a rich guy” får man, som tur är, vända sig till filmhistorien.

Låt: Foggie Mountain Breakdown
Färdmedel: Ford Deluxe Sedan


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Obekvämt familjedrama instoppat i en folkabuss. En tragikomisk berättelse om en grymt skön liten tjejs färd mot sina drömmars drömmar – en skönhetstävling i Kalifornien. Som tur är har dessa tävlingar för barn aldrig riktigt etablerat sig i Sverige, men kroppsfokuseringen har ändå en igenkänningsfaktor. Underfundigt berättad med hjärtat på rätta stället, om en minst sagt brokig skara karaktärer. En ren feelgood-film för den som föredrar mys framför kallblodiga rånare och moderna cowboys med hybris.  

Låt: Superfreak – Rick James
Färdmedel: Folkabuss


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Man behöver inte köra genom USA, det funkar även med en road trip genom Sydamerika. Ännu ett tidlöst äventyr om två män på motorcykel, bara det att en av förarna råkar vara den unga medicinstudenten Ernesto Che Guevara. En resa som blev avgörande för Che Guevaras revolutionära uppvaknande. Ett lätt sätt att ta till sig ett stycke historia, även för den som inte är särskilt politiskt intresserad.

Låt: Que Rico El Mambo - Damaso Perez Prado 
Färdmedel: Norton 500 vid namn The Mighty One

6. True Romance (1993)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Av alla badboy-raggar-upp-våp-road-movie-filmer slår denna högst. Berikad med tunga skådespelarnamn och  skriven av ingen mindre än Quentin Tarantino. Det krävs 90-tal för att låta hänsynslösa, kriminaldramer av denna kaliber även vara färgglada. En favoritscen är där Patricia Arquettes blodiga ansikte och turkosa klänning perfekt matchar Christian Slaters röda skjorta med turkosa palmer. Blodig, rå och romantisk på sitt eget förvridna vis. Och vänta bara tills Arquette plockar upp hagelgeväret.

Låt: Two Hearts – Chris Isac samt plingplong-melodin av Hans Zimmer (vilken för övrigt är kusligt lik temat till "Badlands")
Bil: Lila Cadillac som är lätt att känna igen för alla som jagar en.

5. Easy Rider (1969)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Året då cowboysen fick hjul. Rebellfilmen som etablerade road-movie konceptet och tidskapslade 1960-talets idealistiska förfall. Wyatt (Peter Fonda) och Billy (Dennis Hopper) är två bikers på väg till Mardi Gras i New Orleans. Under resans gång kommer de i kontakt med både prostituerade, fördomsfulla  bybor och hippiekollektiv. Ett manifesterande av jakten på frihet eller illusionen av frihet. Filmen satte även fart på ”New Hollywood”-eran, en ny generation av filmskapare. 

Låt: Born to be wild - Steppenwolf
Färdmedel: Harley Davidson

4. Thelma & Louise (1991)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Flertalet road-movies handlar om en badboy som tar med sig ett förvirrat våp på en dödsdömd åktur. Ridley Scott har för omväxlingens skull valt att para ihop hemmafrun Thelma (Geena Davis) och servitrisen Louise (Susan Sarandon) på en liknande vansinnesfärd. När filmen hade premiär blev man högst förvånad över hur våldsamma kvinnor kan vara och visst har Callie Khouri i allra högsta grad lekt med genrens stereotyper. Handlingen är därför inte heller nyskapande, men man borde se den. Om inte annat så för den berömda slutscenen. 

Låt: Thunderbird – Hans Zimmer
Färdmedel: Ford Thunderbird

3. Almost Famous (2000)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

En coming-of-age berättelse om den unge journalisten William Myller som får i uppgift att skriva om det fiktiva bandet Stillwater för Rolling Stone Magazine. Filmen är delvis baserad på regissören Crowes egna upplevelser vilket ger den en extra dimension. Välgjord hyllning till rockmusiken och 70-talet. Se tonårsdrömmar korsa varandra, krossas och förverkligas. Drömmar insvepta i utställda byxor, välansade mustascher och omringade av naiva groupies. Det kan även vara Kate Hudsons bästa rollprestation. 

Låt: Tiny Dancer – Elton John
Färdmedel: Turnébuss, helst fullknökad med ett lagom oetablerat band.


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Filmen är till lika delar en yttre som en inre psykedelisk resa om en journalists och en advokats sökande. Baserad på Hunter S .Thompsons bok från '71 regisserad av självaste Terry Gilliam. Med bakluckan lastad med ”A whole galaxy of multicolored uppers and downers, screamers, laughers, also a quarter of tequila…” i sin röda Impala beger de sig genom västra USA i jakt på den amerikanska drömmen. Kläderna som Johnny Depp bär är författarens egna alster från 70-talet. Bisarr, välskriven tripp i flertalet bemärkelser.

Låt: Someone to Love – Jefferson Airplane
Färdmedel: Chevy Impala vid namn The Red Shark.

1. Zombieland (2009)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Skön zombiekomedi-rulle som lärde oss allt om att överleva en zombieapokalyps. Däribland den berömda ”The Double Tap.” Istället för att fly undan polisen eller maffian, är Woody Harrelson och Jesse Eisenberg på flykt från zombies. Road-movien som både har bromancen och romancen. Vi följer våra hjältars sökande efter ett  uthärdligt liv i dystopin och deras upptäckt av en oväntad gemenskap. Underhållande och skruvad version av två cowboys resa längs en ovanligt öde landsväg.

Låt: Ghostbusters – Ray Parker, Jr.
Färdmedel: Måla siffran tre på valfritt bilfordon som en hyllning till racerföraren Dale Earnhardt.

Vilka är era favoriter bland road movies? 
| 8 februari 2015 12:00 |