Film

Skribent

Andreas Samuelson

30 september 2012 | 14:01

Topp 10: Reboot this!

"Dredd" är bara en av många reboots vi ser i år – idel actionfigurer, superhjältar och gamla filmserier är på väg i nya former.

Det finns dock de vi kanske hellre ser än andra. Gamla, bortglömda pärlor som kräver en uppdatering eller fina förlagor, bortslarvade i struntfilmer, som förtjänar en andra chans.

Här är 10 reboots vi inte skulle tacka nej till:

Tomb Raider

Original: Datorspel av Core Design för Eidos Interactive om superbaben Lara Crofts diverse äventyr när hon jagar arkeologiska föremål.

Filmförsök: Ingen kan säga emot det faktum att Angelina Jolie var den ultimata Lara med sin vältrimmade fysik, modellnuna och rövsparkande - men de två filmerna lämnade mycket att önska både när det gäller regi, manus, story och action.

Reboot: Under de senare åren har filmskapare insett att actionfilm faktiskt kan vara både smarta och tänkvärda, och filmer om hjältar som Bond och Bourne har utrustats med hjärna. När dessutom skräp som "Expendables 2" härjar på bio kan det vara en extra frisk fläkt med en kvinnlig actionhjälte.

Casting: Till huvudrollen skulle många föreslå Jolie-kopian Megan Fox men vi föredrar självfallet någon med talang. Det finns många begåvade skönheter i Hollywood som övertygande skulle ta sig an rollen - eller varför inte låta redan stentuffa Chloe Moretz växa till sig några år?

Fantomen

Original: Lee Falks serietidning om den trikåklädde brottsbekämparen med tio tigrars styrka.

Filmförsök: Världen var nog inte riktigt redo för 1996 års filmversion av den populäre hjälten även om Billy Zane fyllde ut dräkten, Kristy Swanson var en söt Diana och Treat Williams en skurk i skön matinéanda. Kanske var det valet av regissör, Simon Wincer (vars tidigare nämvärda merit var "Rädda Willy"), som avgjorde filmens öde.

Reboot: Den barnvänliga matinéversionen av superhjältar är helt ute - det ska vara tungt, mörkt och brutalt. Både Batman och Spider-Man har bevisat att man slåss mot skurkar i trikåer och fortfarande vara badass och självfallet ska Fantomen få en andra chans på vita duken. Dessutom känns djungelmiljön spännande och fräsch för genren.

Casting: Här gäller det att tänka mer åt Christian Bale-hållet snarare än Ryan Reynolds/Channing Tatum/Taylor Lautner/etc. Spontant har Tom Brady både talang och fysik nog att bära upp rollen men vill man chansa så är "Glee"-stjärnan Mark Salling närapå en yngre version av Zane.

Spawn

Original: Serietidning av Todd McFarlane för Image om soldat och lönnmördare som efter sin död kommer tillbaka som en antihjälte med plats varken i Himlen eller Helvetet.

Filmförsök: Filmen från 1997 har sina fans men blev inte den succé som den populära förlagan förtjänar. Möjligen saknade den tillräckligt stora namn, då få hört talats om regidebuterande specialeffektsesset Mark A.Z. Dippé eller kampsportaren Michael Jai White, som spelade huvudrollen.

Reboot: En svart superhjälte ligger både rätt i tiden - och är på tiden! (Samuel L. Jacksons Nick Fury räknas knappast.)

Casting: Finns gott om intressanta kandidater. Idris Elba är väl värd en ordentlig huvudroll även om han är några år äldre än karaktären - även Anthony Mackie är ett kvalitetsnamn. Så länge man utesluter 50 Cent till varje pris...

Familjen Addams

Original: Skämtteckningar av Charles Addams i The New Yorker som resulterade i en populär TV-serie på 60-talet om en charmig men morbid skräckfamilj som försöker anpassa sig till samhället.

Filmförsök: Barry Sonnenfelds filmer var det absolut inget fel på - tvärtom. Humorn var utsökt, effekterna härliga och skådespelarna på pricken - men Raul Julia är avliden, Angelica Huston över 60 och Christina Ricci på tok för gammal som Wednesday...

Reboot: Den här förtjusande familjen och upplägget med skräckbaserad, svart komedi är alldeles för inbjudande för att låta sig begravas på 90-talet. Med rätt regissör, ensemble och manus skulle det kunna bli en fin comeback för Gomez, Morticia & co.

Casting: Otroligt viktigt! Tim Burton och hans radarpar Depp/Bonham Carter bör hålla sig borta, däremot var Eva Green en häftig häxa i Burtons "Dark Shadows" och skulle inte vara helt fel som Morticia. Eller varför inte Morticia Junior själv, Ricci? Som Gomez krävs en duktig karaktärsskådespelare med stark komisk ådra - Robert Downey Jr, James Franco och Jon Hamm känns direkt relevanta.

Darkman

Original/filmförsök: Faktiskt ingen serietidningsbaserad film utan Sam Raimis egna påhitt och övergång från billig B-film till kommersiell storbudgetproduktion. En läcker sci-fi med glimten i ögat om forskare som med hjälp av framklonad, mänsklig hud kan hämnas på de gangsters som försökt ha ihjäl honom genom att anta diverse identiteter.

Reboot: Raimi, som bevisade att han behållit gamla takter med skräckisen "Drag Me to Hell", skulle lätt kunna ta sig an detta projekt själv. Om inte skulle nog gärna Rodriguez eller Tarantino lägga vantarna på den. En blandning av superhjältefilm och hämndhistoria med möjligheter till häftiga effekter och slafsiga mord.

Casting: Då huvudkaraktären (i originalet spelad av Liam Neeson) spenderar mycket tid bakom bandage eller som andra människor (tack vare ansiktsmasker) så är valet av skurk mer relevant men eftersom den inte bygger på någon känd förlaga och originalfilmens bad guy var ganska anonym så är det rätt fritt fram.

The Avengers

Original: Nej, inte Marvels superhjältar utan den brittiska kultserie från 60-talet med två spioner på äventyr, den enda plommonstopförsedd gentleman och den andra kvinnlig rövsparkare gärna klädd i utmanande, tajta outfits.

Filmförsök: Filmen från 1998 var - trots Ralph Fiennes, Uma Thurman och Sean Connery (i en av sina sista roller innan pensionen!) - var en katastrof både kvalitets-, publik- och kritikermässigt. Seriens charm dränktes i pampiga, påkostade effekter och tafflig action.

Reboot: Gör om, gör rätt. Satsa mer på innehåll och att återskapa den svängiga, brittiska 60-talskänslan. John Steed och Emma Peel är trots allt ett av de mest klassiska omaka spionparen.

Casting: Man behöver inte direkt leta med ljus och lykta för att hitta karismatiska, attraktiva britter i filmvärlden. Både Gemma Arterton, Felicity Jones och Rosamund Pike skulle vara förträffliga som Emma. Och både James McAvoy och Michael Fassbender skulle göra sig stiliga med plommonstop och käpp.

Dick Tracy

Original: Chester Goulds serie från 30-talet om den trenchcoatklädda titelpolisen som bekämpar diverse gangsterligor.

Filmförsök: Förutom filmversioner från 1937 och 1945 så är Warren Beattys film från 1990 den mest kända. Trots Beatty, Al Pacino, Madonna och en rad andra kända ansikten i huvudrollerna, Oscarsbelönad musik och makeup samt imponerande premiärsiffror så blev filmen en besvikelse.

Reboot: Beatty lyckades galant återskapa de läckra färgerna och skarpa karaktärerna från serien och med rätt människor vid rodret går det absolut att göra igen. Nu när dessutom gangsterfilm börjat bli inne igen så är det helt rätt tillfälle att utforska de gamla miljöerna.

Casting: Jon Hamm i titelrollen. Börjar man där så kommer nog de andra av sig själv.

Huset som Gud glömde

Original: Boken "The Amityville Horror" om familjen Lutz möte med onda andar i sitt nya hus baserades på påstått verkliga händelser.

Filmförsök: Den första kom 1979 och följdes av hela åtta, knappt relaterade uppföljare - den ena värre än den andra. 2005 kom en remake med digitala specialeffekter och Ryan Reynolds magrutor i huvudrollerna.

Reboot: Detta kusliga hus "med ögon" är ju faktiskt riktigt läbbigt och originalfilmen var en nagelbitare när man såg den som barn (effekten avtog när man som vuxen insåg dess enorma brister). Struntar man i tröttsamma specialeffekter och likt mer klassiska spöhusrysare ("Det spökar på Hill House") lägger tonvikt på atmosfär så kan huset i Amityville äntligen få skrämmas på riktigt.

Casting: Jonathan Rhys Meyers och Mary Elizabeth Winstead har bevisat nerv i liknande sammanhang förut men vem som helst kan funka så länge man inte väljer helt efter utseendet.

F/X

Original/filmförsök: Fyndig liten thriller om specialeffektsmästare från filmbranschen som hjälper till vid ett fejkmord i en vittnesbeskyddsplan och får maffian efter sig varpå han använder sina tekniska kunskaper som skydd. Ledde till en uppföljare och snabbglömd TV-serie.

Reboot: I en tid där nästan allt är digitalt så är en actionthriller med riktiga specialeffekter, och det i sig en hyllning till den gamla, goda effektkonsten, en fräsch och upplyftande tanke.

Casting: Spelar ingen som helst roll (Bryan Brown gjorde den i filmerna) - det är effekterna som är stjärnan.

Critters

Original/filmförsök: Mindre kultfilm som försökte efterapa succén med "Gremlins" med en skräckkomedi om huggtandade hårbollar från rymden som attackerar en håla på landet. Fick tre usla uppföljare (varav trean stoltserade med en debuterande Leonardo DiCaprio).

Reboot: Många skulle kanske föreslå en reboot av "Gremlins" i detta fall men vissa klassiker håller man helt enkelt fingrarna borta ifrån. De små, lurviga varelserna i "Critters" är dock tillräckligt anonyma för att uppdateras och både "Prometheus" och "Men in Black 3" var bevis nog för att utomjordiska monster behöver lite humor.

Casting: Här är specialeffekterna A och O men vi skulle inte ha något emot att se Amy Adams, med sitt sköna söderslurr, jaga rymdmonster på vischan.

Andra välkomna reboots:

Charlies änglar, Blixt Gordon, Doom, Jönssonligan, Polisskolan, Godzilla, Jonah Hex, Lassie/Benji/Beethoven, Flintstones, Tales From the Crypt, Nördarnas hämnd, Creepshow, Lost Boys, The Shadow, Candyman, Hitman, Scanners, Phantasm.

De här har vi fått nog av:

Hamilton, samtliga svenska deckare, Batman, Spider-Man, Superman, Alien, Robin Hood, Terror på Elm Street, Halloween, Bourne, The Punisher, Turtles, Hulken, Terminator, Narnia.

| 30 september 2012 14:01 |