Film

Skribent

Jenny Ahonen

5 april 2015 | 12:00

Topp 10: John Williams bästa soundtracks

När det gäller filmmusik är det få som kan mäta sig mot John Williams.
Den legendariska kompositören har under sitt 83-åriga liv tonsatt fler än 150 filmer. Med en imponerande samling mästerstycken har han under de senaste 50 åren satt standarden för de som vill följa i hans fotspår. 

Att utse de främsta verken i den utomordentligt begåvade Williams karriär är svårt, men försöka går ju.

Här är John Williams 10 bästa soundtracks, rangordnade och allt.

10. Jurassic Park (1993)
John Williams har tonsatt alla Steven Spielbergs filmer, utom en. Det här är deras tolfte samarbete - som alltid ett lyckat sådant. Williams soundtrack förstärker känslan av häpnad och vördnad som filmens karaktärer, såväl som biopubliken, hyste inför de återupplivade dinosaurierna. 

9. Ensam hemma (1990)
Minns ni hur julen kändes när man var barn? Om inte: Lyssna på John Williams "Ensam hemma"-soundtrack för att bli påmind. Den barnsliga, förundransfulla, spännande, sorgsna, juliga och hjärtliga musiken ger en perfekt inramning till Chris Columbus omtyckta julsaga. 

8. E.T. The Extra-Terrestrial (1982)
Den fina sci-fi-berättelsen om en ung, problemtyngd jordbo och hans hemlängtande alienkompis ömsom svävar på, ömsom omfamnas av, Williams oskuldsfulla, dunkla, gåtfulla och trösterika soundtrack. 

7. Harry Potter och de vises sten (2001)
Beskedet att "Harry Potter" skulle filmatiseras mottogs med viss skepsis. Skulle det verkligen gå att förflytta den mystiska andan från böckerna till vita duken? Jodå, visst gick det. Mycket tack vare Williams. Med sin stämningsfyllda musik fångar han fint upp den magiska atmosfären från J.K. Rowlings originalberättelse. 

6. Närkontakt av tredje graden (1977)
John Williams presenterade mängder av förslag innan Steven Spielberg till slut valde ut vilka fem toner som skulle utgöra den berömda aliensignalmelodin. Tillsammans med övriga lager i det trollbindande soundtracket sätter ljudslingan stämningen i det förbryllande sci-fi-dramat, och skickar kalla kårar längs ryggraden. 

5. JFK (1991)
Med illavarslande militärtrummor, patriotiska trumpeter och fioler som tycks sjunga om den kollektiva landssorgen förstärker John Williams på ett effektfullt vis de underliggande känslorna i Oliver Stones polemiska berättelse om mordet på John F. Kennedy.

4. Jakten på den försvunna skatten (1981)
Genom djungler, öknar och katakomber slungar sig detta äventyrslystna soundtrack fram i Indiana Jones berg-och-dal-liknande eskapader. Det musikaliska klär det visuella som handen i handsken, eller piskan i handen. 

3. Schindler's List (1993)
Spielbergs intensiva historia om förintelsens mänskliga gärningar och illgärningar lockade fram John Williams mest gripande verk. Med Itzhak Perlmans gråtande stråkar målar han med de kolsvartaste av färger, för att sedan försiktigt sprida ut små ljuspunkter i det oändliga mörkret. 

2. Stjärnornas krig (1977)
I en tid då elektronisk musik dominerade på vita duken tog Williams tillbaka biopubliken till en gyllene era av maffig orkestermusik. De äventyrliga, hopp- och spänningsfyllda styckena skänker en tyngd till George Lucas episka rymdsaga. 

1. Hajen (1975)
John Williams har blivit Oscarsnominerad hela 49 gånger. Filmmusiken till "Hajen" gav honom hans andra statyett. Det smygande ljudet av fara som kommer närmre och närme, och till slut hugger vilt med rakbladsvassa hajtänder, har gjort soundtracket till ett av filmhistoriens absolut mest berömda och rosade. 


Vilket soundtrack har du som favorit?
| 5 april 2015 12:00 |