Skribent

Andreas Samuelson

20 maj 2012 | 13:01

Topp 10: Filmvåld som chockat

Från splatterfilmer till tortyrporr via actionrullar och Quentin Tarantino, har biopubliken genom åren ständigt chockats av nya tillvägagångssätt att skildra våld på vita duken.

Här är några av de värsta exemplen...

10. True Romance (1993)

Kanske en av de mest bisarrt romantiska filmer där Christian Slater och Patricia Arquettes stormförälskelse går via psykotiska hallickar, våldsamma gangsters och farliga knarkuppgörelser. Arquettes konfrontation med James Gandolfinis torped kan vara en av de bästa skildringar av någon som dödar för första gången.

9. De hänsynslösa (1991)

1992 var året då Tarantino filmdebuterade med buller och bång, och visade en ny konstform som kombinerade vass dialog med våld och brott på film. Den här rånarhistorien slutar bokstavligen i ett blodbad där ingen kommer undan fläckfri. Michael Madsen gör filmhistoria som en av regissörens coolaste - och vidrigaste - karaktärer komplett med rakhyvel och en radio spelandes "Stuck in the Middle with You".

Kolla på klippet på YouTube

8. The Passion of the Christ (2004)

Stackars Jim Caviezel fick utstå mycket när han spelade Jesus i Mel Gibsons kontroversiella regicomeback. Under scenen där han piskas blev han träffad på riktigt två gånger, hans axel hoppade ur led och han träffades även av blixten. En kvinna i biopubliken på premiären fick en hjärtattack under korsfästelsescenen och dog senare på sjukhus.

7. Eastern Promises (2007)

Skräckkungen David Cronenberg gjorde en oväntad comeback i den lite bredare thrillergenren med "A History of Violence" och följde upp med detta starka maffiadrama där Viggo Mortensen åter spelade huvudrollen. Med betoning på det psykologiska dramat så lyckades ändå regissören peta in en slagsmålsscen utöver det vanliga.

Kolla på klippet på YouTube

6. Hostel (2005)

Skräckfilmsnörden Eli Roths bidrag till tortyrporrgenren huserade ett helt gäng psykopater som betalar stora summor för att ta ut sina aggressioner på stackars ovetande, pilska ungdomar från USA. Gott om slafsiga scener där folk torteras, slaktas och mördas. Två ambulanser skickades till premiärvisningen på Torontos filmfestival för att ta hand om chockad publik.

Kolla på klippet på YouTube

5. American History X (1998)

Gripande drama med Edward Norton (som gick upp ca 15 kilo i muskler för rollen) i en av sina bästa roller som en psykotisk nazist som hamnar i fängelse och finner sig själv. Men en av filmens mest ökända scener är, om än inte särskilt grafisk, en omänsklig behandling av en tjuv som möter sitt öde med gapet mot en gatukant.

4. Switchblade Romance (2003)

Den franska hyllningen till 70-talets exploitationfilmer som satte Alexandra Aja på skräckfilmskartan (och gav honom jobb som "The Hills Have Eyes" och "Piranha 3D"). Något ökänd för sin twist i slutet men det är svårare att glömma brutala mord som utförs av allt från en häcksåg till en byrå!

Kolla på klippet på YouTube

3. Irréversible (2002)

Obehaglig, improviserad, fransk thriller känd för en närapå 20 minuter lång tagning och brutal våldtäkt av skönheten Monica Bellucci. Filmens våldsamma höjdpunkt finner dock en mans ansikte oaktsamt behandlat med en brandsläckare... Var den film flest biopublik lämnade salongen under 2002 (bara i Cannes gick 200 människor innan filmen var över samt att tre svimmade).

Kolla på klippet på YouTube

2. A Clockwork Orange (1971)

En av Stanley Kubricks bästa - och mest kontroversiella - kultfilmer etablerade uttrycket ultravåld med Malcolm McDowell i sin livs roll som gängledaren Alex som tillsammans med vänner dricker mjölk, lyssnar på Mozart och ägnar sig åt misshandel, våldtäkt och mord. På sin tid en av två X-rated filmer som Oscarnominerats för Bästa film.

1. Battle Royale (2000)

"Hungerspelen" i all ära men den hypade tonårssuccén ligger i lä i jämförelse med den här maffiga framtidsthrillern där japanska regeringen sätter en skolklass på en ö och tvingar dem att ha ihjäl varandra i ett brutalt spel på liv och död. Med gott om tillgängliga offer så finns det ingen ände på uppfinnesrikedomen i en av Japans mest framgångsrika filmer.

Bubblare:

Cannibal Holocaust, Martyrs, A Serbian Film, Scarface, Gudfadern, Training Day, Rädda menige Ryan, Kill Bill, Natural Born Killers, 300, Det vilda gänget, I Spit on Your Grave, Last House on the Left, House of 1000 Corpses, The Devil's Rejects, Human Centipede 2.

| 20 maj 2012 13:01 |