Battle Royale 2000

Battle Royale poster

Synopsis

Skulle du kunna döda din bästa vän? 42 ungdomar ställs inför den frågan, innan de placeras på en öde ö där de inte har något annat val än att döda, eller dödas av sina kamrater. En fullständigt grotesk situation, där den enda som kommer att lämna ön är den som har överlevt slakten efter att ha mördat sin bästa vän, pojkvän eller flickvän. Alltihop övervakas av helikoptrar och datorer under ledning av den galne läraren och "lekledaren" Kitano.
Ditt betyg
3.4 av 858 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Batoru rowaiaru
DVD-premiär
29 januari 2003
Språk
Japanska
Land
Japan
Distributör
Atlantic Film
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Robert Lange

23 februari 2013 | 18:01

Låt spelen börja!

Vad skulle du göra om du plötslig ställdes mot dina närmsta vänner i en kamp på liv och död? Regissören Kinji Fukasakus filmatisering av författaren Koushun Takamis novell "Batoru Rowaiaru" är en magstark, dramatiskt, spännande och mycket välgjort historia som lyckas beröra på alla plan.

Året är 2000. Vi befinner oss i ett fiktivt framtida Japan där hela nationen nyligen kollapsat. En enorm arbetslöshet och ungdomsbrottslighet råder i landet. Vuxna har tappat förtroendet och räds den yngre generationen allt mer vilket leder till att en ny reformaktion sätts i bruk av regeringen för att få bukt med problemen – Battle Royale.

Battle Royale går ut på att en mellanstadieklass väljs ut genom ett mycket noggrant lotteri, kidnappas och skickas sedan ut till en isolerad ö där de under tre dagar tvingas slåss mot varandra tills endast en överlevande står kvar.

Det är med ett mycket rått och skoningslöst våld som regissören Kinji Fukasaku (1930 ­- 2003) skildrar den centrala handlingen i "Battle Royale". Vi följer klass 9B, en samling unga skolelever som blivit som en familj för varandra och som plötsligt ställs mot sina bästa vänner i en brutal kamp på liv och död.

Som tittare fattar man snabbt tycke för många av karaktärerna, vilket medför en känsla av att man nästan befinner sig mittibland dem. Ögonblicket då spelet på ön sätts igång, då varje elev förses med slumpmässigt valda vapen och skickas ut för att ta kål på varandra, utgjorde enligt mig en av filmens starkaste och obehagligaste scener. Vi får se hur vissa reagerar med panik och gör allt för att överleva samtidigt som andra håller samman och gör allt de kan för att stoppa det hela.

Vi får huvudsakligen följa tre huvudpersoner under filmens gång, i första hand eleverna Shuya Nanahara och Noriko Nagakawa. Shuya har ett svårt förflutet som lämnat starka avtryck hos honom. Vid sin sida har han Noriko, en tjej som under lång tid varit mycket förtjust i honom.

Till dessa två sluter sig även Shougo Kawada, som en gång tidigare deltagit i spelet. Denne framställs som en något oberäknelig person. Vi vet aldrig riktigt var vi har honom och vilka hans avsikter är. Denna osäkerhet bidrar till en väldigt spännande och intensiv atmosfär mellan de tre som tillsammans håller ihop under tiden de befinner sig på ön där det brutala spelet äger rum.

Filmens antagonist Kitano spelas av en lysande Takeshi "Beat" Kitano ("Sonatine" & "Outrage"). Det intressanta med denna karaktär är att vi får se honom i olika sammanhang, varvid hans personlighet växlar mellan situationerna . Kitano är till en början lärare för klass 9B under de kaotiska förhållanden som råder i det kollapsade Japan.

Han framställs under detta skede som en väldigt underlägsen och rädd person som totalt gett upp hoppet för ungdomarna han undervisar. Här får vi en lika tydlig som skrämmande bild av hur situationen i landet påverkat de vuxna och hur ungdomarna nu tagit lagen i sina egna händer.

När han sedan leder Battle Royale där hans före detta elever deltar som spelare är det han som återigen håller i pekpinnen, men i detta sammanhang finns inget spår efter den underdånige och räddhågade läraren - här framträder i stället en totalt känslokall, sadistisk och psykiskt instabil person, som verkar vara kapabel till vilka hemskheter som helst.  

Samtidigt får vi under historiens gång veta mer om Kitanos personliga bakgrund och vad hans galenskap och känslolöshet bottnar i. Under karaktärens skrämmande yttre finns det trots allt glimtar av godhet, vilket nästan tvingar tittaren att känna en viss sympati för honom. Därför hålls publiken i en spänd osäkerhet om vad för sorts människa Kitano egentligen är.

Samtidigt som "Battle Royale" är en väldigt spännande filmupplevelse är den också en mycket dramatisk och skrämmande historia med en hel del moraliska undertoner. Till detta bidrar såväl den fantastiska karaktärsregin som de i flera fall utomordentliga rollprestationerna. Fukasaku har lyckats gestalta handlingen i Koushun Takamis novell med samma titel på ett lika realistiskt som skrämmande och levererar en filmupplevelse som du helt enkelt inte får gå miste om.

| 23 februari 2013 18:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Battle Royale
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu