Film

Skribent

Andreas Samuelson

26 maj 2013 | 14:01

Topp 10: Filmtrilogier

"Iron Man 3" röjer på biograferna och ännu en lyckad filmtrilogi är förseglad. MovieZine tar en titt på några av de bäst triouppsättningarna inom film.

Alla goda ting är tre. Det finns få saker härligare än när filmskapare - de som redan från början haft en trilogi i åtanke - lyckas leverera inte bara en utan två uppföljare som utvecklar, lever upp till och i vissa fall överträffar originalen. Här är några av filmhistoriens bästa trilogier.

10. Nakna pistolen (1988)

Ursprung: Regissören David Zuckers egna TV-serie "Den nakna polisen" med Leslie Nielsen i samma roll som den ofantligt korkade polis Frank Drebin.

Uppföljarna: Både "2 ½: Doften av rädsla" och "33 1/3 - Den slutgiltiga förolämpningen" fortsatte i samma spår, med samma uppsättning skådespelare (inklusive O.J. Simpson), med en aning mindre vassare skämt.

Svagast: Trean med Anna Nicole Smith i en större roll är troligen den tröttaste även om den levererade hyfsat.

Fortsättning: Otänkbart utan dess framlidne stjärna Nielsen.

9. Iron Man (2008)

Ursprung: Stan Lees populära serietidningshjälte tog steget ur Marvels universum till bioduken i regi av Jon Favreau och med Robert Downey Jr som den sarkastiske miljonären.

Uppföljarna: Del 2 låg på ungefär samma nivå medan del 3 - där som vanligt mer står på spel - fick ett i överlag bättre mottagande. Don Cheadle ersatte Terrence Howard som Iron Mans sidekick efter att den senare ville ha löneförhöjning till andra filmen.

Svagast: Tvåan som lite slösade bort Mickey Rourke i en cool men alltför begränsad skurkroll.

Fortsättning: Iron Man inkluderades i "The Avengers" och dyker i framtiden upp även i "The Avengers 2", "Ant-Man" och säkerligen "Iron Man 4".

8. Pusher (1996)

Ursprung: Danska, debuterande Nicolas Winding Refns egenförfattade kriminalsaga om knarklangaren Frank (Kim Bodnia) och trubbel han hamnar i.

Uppföljarna: Refn fortsatte att berätta om birollskaraktärerna Tonny (Mads Mikkelsen) respektive Milo (Zlatko Buric) i de likvärdigt uppskattade del 2 och 3.

Svagast: Beror på personlig smak men tvåan ligger sämst till då originalet uppnådde kultstatus (och dessutom gav regissören fribiljett till Hollywood) medan trean ansågs av många som den bästa, avgörande filmen.

Fortsättning: Nyinspelades två gånger (!) i England men så länge regissören skördar framgång med Ryan Gosling i väst så ser utsikterna för en fjärde del mörka ut.

7. Tillbaka till framtiden (1985)

Ursprung: Regissören/manusförfattaren Robert Zemeckis framgångsrika samarbete med Steven Spielberg om en tidsresande Michael J. Fox och Christopher Lloyd.

Uppföljarna: Del 2 utspelades i framtiden (med flygande skateboards) och 3 i Vilda Västern. Samma team och ensemble.

Svagast: Tvåan utan tvekan. Inte direkt usel men långt ifrån lika inspirerad och underhållande som de övriga.

Fortsättning: Med tanke på stjärnans ålder och sjukdom så känns en uppföljare utesluten. Det har talats om remake men vi avstår gärna.

6. Evil Dead (1981)

Ursprung: Debuterande Sam Raimis och Bruce Campbells kärleksprojekt baserad på deras promo/kortfilm "Within the Woods" om demoner som gör livet surt för ungdomar i skogen.

Uppföljarna: Tvåan (med undertiteln "Dead By Dawn") var delvis en remake med betoning på humor medan trean fick titeln "Army of Darkness" och tog storyn vidare till medeltiden.

Svagast: Personlig smak. Vissa föredrar den mer renodlade skräcken i originalet medan andra har en förkärlek till slapsticken i uppföljarna.

Fortsättning: Remaken kom nyss. Det har pratats om både en del 4 och en "Army of Darkness 2"... Raimi håller i trådarna.

5. Gudfadern (1972)

Ursprung: Francis Ford Coppolas maffiaklassiker efter romanen av Mario Puzo (som han även skrev manus med). Marlon Brando blev ikonisk i titelrollen och Al Pacino för evigt förknippad som gangster.

Uppföljarna: Del II, som berättade förhistorien, anses vara en av de bästa uppföljarna och enligt många t.o.m. bättre än originalet. Del III var dock en stor besvikelse, mycket p.g.a. Coppolas (skådespelarmässigt) obegåvade dotter Sofia i en av de större rollerna.

Svagast: Del III utan tvekan och till den grad att den berövar en i övrigt mästerlig filmserie från en högre plats på denna lista.

Fortsättning: Det skulle säkerligen gynna Pacinos karriär men historien känns avslutad och det blev nyligen klart att Coppola påbörjar filmen om en annan maffiafamilj.

4. Batman Begins (2005)

Ursprung: Christopher Nolans reboot av Bob Kanes superhjälte med Christian Bale i huvudrollen var mörkare, djupare och populärare än tidiga versioner.

Uppföljarna: "The Dark Knight" och "The Dark Knight Rises" fortsatte som i en planerad trilogi och utvecklade historien om Bruce Wayne och hans Gotham och var minst lika uppskattade.

Svagast: Personlig smak men i efterhand kan "Batman Begins" tyckas vara den minst minnesvärda då den känns som den inledning den är och dessutom saknar en stark huvudskurk (även om Cillian Murphys Fågelskrämma piggade upp).

Fortsättning: Slutet på "...Rises" hintade om en fortsättning och både fans såväl som producenter vill ha mer men teamet Nolan/Bale verkar klara.

3. Sagan om ringen (2001)

Ursprung: Behövs det ens en presentation? Tolkien. Jackson. De nio mest framgångsrika timmarna fantasy på vita duken.

Uppföljarna: "Konungens återkomst" anses vara bäst och den som drog hem elva Oscars även om det kan ses som en symbolisk gest även för "Härskarringen" och "De två tornen".

Svagast: Mycket personligt! Kritiker menar antingen att för lite hände i första, andra bara bestod av stridsscener eller tredje var för lång och drog ut på tiden.

Fortsättning: Spinoff-filmerna om Bilbo som startade med "Hobbit: En oväntad resa" i fjol.

2. Toy Story (1995)

Ursprung: Pixars datoranimerade, Joss Whedon-författade långfilmsdebut om pojken Andys leksaker - inklusive cowboyen Woody - som får eget liv när ingen ser.

Uppföljarna: 2 och 3 utvecklade karaktärerna, presenterade nya leksaker och rundade av det hela fint när Andy åkte till college i slutet av trean.

Svagast: Mellan de mer finkänsliga och dramatiska ettan och trean så var tvåan en aning lättsammare med betoning på humor och referenser.

Fortsättning: TV-filmen "Toy Story of Terror" släpptes i år och en fyra är självfallet på G.

1. Stjärnornas krig (1977)

Ursprung: George Lucas egenförfattade, legendariska science fiction med Luke, Han, Leia, Darth och vänner.

Uppföljarna: "Rymdimperiet slår tillbaka" anses vara en av de bästa och överlägsna uppföljarna medan "Jedins återkomst" rodde hem bonuspoäng för Carrie Fisher i en guldbikini samt (beroende på smak) ewokerna.

Svagast: Just ewokerna sabbade en majoritet av trean enligt många medan andra tycker att ettan överskuggas av de följande delarnas överlägsenhet.

Fortsättning: Episod I-III och snart VII-IX...

Vilken trilogi är din favorit? Lämna en kommentar nedan!

Bubblare: Infernal Affairs, Sympathy for Mr. Vengeance, Frihet - den blå filmen, Madagaskar, RoboCop, Rush Hour, Män som hatar kvinnor, Austin Powers, Spider-Man, Narnia, Jurassic Park, Blade, Titta han snackar, Mästerdetektiven Blomkvist, Basket Case, Snuten i Hollywood, Mumien, Poltergeist, Re-Animator, Creepshow, Crocodile Dundee, Cube, Darkman, Flugan, From Dusk Till Dawn, Älskling jag krympte barnen, Det lever.

Filmserier som kanske borde stannat vid tre (eller en...):

Night of the Living Dead, Scream, Terminator, Die Hard, Pirates of the Caribbean, Alien, Indiana Jones, Fredagen den 13:e, Alla helgons blodiga natt, Fast & the Furious, Twilight, Shrek, Resident Evil, När lammen tystnar, Ice Age, Mästarna, Terror på Elm Street, Jönssonligan, Motorsågsmassakern, Saw.

Läs också:

Topp 10: Inledningsscener

Topp 10: Parodier

Topp 10: Feelgood-filmer

Topp 10: Överskattade filmer

Topp 10: Reboot this!

Fler topp 10-listor...

| 26 maj 2013 14:01 |