LISTA

Skribent

MovieZine

12 oktober 2014 | 12:00

Topp 10: Filmhistoriens läskigaste scener

Vi listar filmhistoriens mest skräckinjagande scener.
Det kan vara skamset för en inbiten cineast att erkänna. Pratar man över huvud taget om det så är det i vaga termer och ett utdraget resonemang som inte riktigt tycks leda någonstans. Jag syftar förstås på filmer som man ser i huvudsakligt syfte att bli skrämd. Nog för att det finns mängder av mästerverk inom skräckgenren, men jag har också plöjt igenom en hel drös skräp i jakt på de läskigaste scenerna filmens värld har att erbjuda. Fascinationen sitter kvar sedan tonåren då man vänner emellan ständigt diskuterade vilket som egentligen var det läskigaste "Arkiv X"-avsnittet. (Svaret på frågan är givetvis ”Home”.)

Somliga finner det absurt att frivilligt titta på något som skrämmer en. Jag vet människor som blir uppriktigt provocerade av att folk uppskattar skräckfilm. Samma personer har dock sällan några problem med att halvsnyfta sig igenom plågsam brittisk socialrealism, eller tjoa sig igenom valfri amerikansk actionfilm. Jag kan förstå deras skeptiska hållning. Samtidigt anser jag att det finns någonting skevt i att så konsekvent döma ut en hel genre som man bara inte råkar förstå. Något som är vanligt förekommande vad gäller just skräckfilm.

Skräckgenrens tjusning är att den tillåter oss uppleva en av våra mest primala känslor: rädsla, i en trygg miljö. Och vad vore väl litteratur- och filmhistorien, tja människans hela berättartradition, utan mystik, spänning och ond bråd död? Inte mycket vågar jag påstå. Därför listar vi här filmhistoriens tio mest skräckinjagande scener.

10. ”Psycho” (1960) – ModernGivetvis är Hitchcock representerad på en lista som denna. Och det finns mycket att välja på bland hans samlade verk. Få filmkaraktärer har emellertid varit lika skruvade som Norman Bates, mästerligt gestaltad av Anthony Perkins. Den mest ikoniska scenen är mordet i duschen, men den allra otäckaste kommer först i slutet. Lila Crane lyckas ta sig in i Bates bostad där hon i källaren hittar liket av hans moder sittandes på en stol. När hon vänder sig om får hon se Norman, med ett galet leende och en kniv höjd i luften, utklädd till sin döda mamma.

Alternativ scen: Duschscenen.

9. ”Dark Water” (2002) – Fel dotterHär är det viktigt att inte förväxla den fantastiska japanska förlagan med den intetsägande amerikanska remaken. ”Dark Waters” styrka ligger i att den långsamt bygger upp ett obehag som även färgas av karaktärernas psykologiska tillstånd. När filmen slutligen når sitt klimax är det genom en ytterst känsloladdad scen som på samma gång är hjärtskärande och skräckinjagande. Modern tror att hon håller sin dotter i famnen  men inser att så inte är fallet då hon plötsligt ser henne längre ner i korridoren. Långsamt vänder hon blicken åt sidan och får se vad som hemsökt dem filmen igenom.

Alternativ scen: Ikuko ser ett par våta fötter närma sig hennes gömställe under bordet.

8. ”Rösten från andra sidan” (1973) – Kvinnan med den röda luvanMånga skräckfilmer bygger på uttjatade koncept vilket ofta resulterar i att de blir förutsägbara och tråkiga. Så är inte fallet med ”Don’t Look Now” som är en av de bästa skräckfilmer som någonsin gjorts. Med poetiskt bildspråk och ett välskrivet manus tar den upp teman som förlust, sorg och förträngning. Alltsammans med ett melankoliskt Venedig som fond. Först då filmen når sitt slut blir den som mest chockerande, då vi får se vad som gömmer sig under den röda luvan.

Alternativ scen: Stämningen är mystisk filmen igenom. Ändå innehåller den bara en riktigt läskig scen.

7. “Lost Highway” (1997) – Mystery ManTrots att “Lost Highway” inte är en regelrätt skräckfilm passar den väl in på listan. I synnerhet då den innehåller en av filmhistoriens mest obehagliga karaktärer. Mystery Man kallas han och förföljer Bill Pullmans karaktär genom filmen. Filmens rysligaste scen utspelar sig på en fest där Mystery Man för första gången konfronterar huvudkaraktären som upptäcker någonting fasansfullt då han slår numret till sin hemtelefon. David Lynch behärskar konsten att på samma gång skrämma och förvirra oss tittare.

Alternativ scen: Alla scener med Mystery Man.

6. ”Paranormal Activity” (2007) – Demon sliter sitt sovande offer ur sängenDet har klagats mycket på ”Paranormal Activity” sedan filmens premiär 2007. Främst obefogat om än förståeligt med tanke på att de frekvent återkommande uppföljarna hållit betydligt lägre klass än originalet. "Paranormal Activity" pånyttfödde den mer eller mindre utdöda och hånade found footage-genren som inte hade varit intressant sedan "Blair Witch Project" släpptes 1999. Scenen då en osynlig demonisk kraft sliter sitt sovande offer ur sängen och släpar henne längs golvet var något av det mest skrämmande vi sett på länge.

Alternativ scen: Prästen måste lämna huset på grund av den demoniska närvaro han känner.

5. ”Martyrs” (2008) – Inlåst, ensam i badrummetIbland är man sin egen värsta fiende sägs det. I Pascal Laugiers brutala "Martyrs" blir en av karaktärerna förföljd av en kvinna som gång på gång attackerar henne med en skalpell. Det visar sig snart att den skrämmande och våldsamma antagonisten är en manifestation av ett söndertrasat psyke och att den utsatta kvinnan egentligen skadar sig själv. I den vidrigaste scenen befinner hon sig ensam, inlåst i ett badrum, kämpandes mot sina inre demoner.

Alternativ scen: De hittar en levande kvinna med huden avlägsnad.

4. ”The Shining” (1980) – KyssenMystiken som omgärdar rum nummer 237 är en del av ”The Shinings” tjuskraft. Vi alla vill veta vad som döljer sig där inne. Som väntat utspelar sig också filmens läskigaste scen just där. Jack får syn på en naken kvinna och de möts i en kyss. Så ser han plötsligt i spegeln att personen han kysser i själva verket är det ruttnande liket av en mycket äldre kvinna än den han först såg.

Alternativ scen: Tvillingflickorna dyker upp i korridoren framför Danny.

3. ”The Blair Witch Project” (1999)  – Huset i Skogen”The Blair Witch Project” födde en found footage-trend utan dess like inom skräckgenren. Snart var publiken trött på greppet och hypen avtog lyckligtvis. Filmen som startade det hela var emellertid både bra och läskig och år 1999 dessutom något av det mest nyskapande vi sett – tro det eller ej. Skräcken smyger sig långsamt på ju längre karaktärerna irrar runt i den djupa skogen och eskalerar ytterligare i filmens slutscen. Två av dem följer sin väns rop på hjälp till ett övergivet hus där de tar sig ner i källaren . Vi får aldrig reda på vem eller vad som ligger bakom ohyggligheterna men förstår att myten som florerat i trakten är sann.

Alternativ scen: Tältet attackeras mitt i natten.

2. ”The Ring” (2002) – Samara kryper ut genom TV:nFör en gångs skull var den obligatoriska amerikanska remaken ”The Ring” i klass med, om inte till och med bättre än, sin japanska förlaga ”Ringu”. Filmen introducerade japansk skräckfilm för den västerländska biopubliken och en flodvåg av liknande filmer följde på succén. Den läskigaste och mest omtalade scenen är den då Samara, den långhåriga flickan, med onaturligt ryckiga rörelser plötsligt kravlar sig ut ur en tv-apparat och fortsätter vidare mot sitt skräckslagna offer.

Alternativ scen: Filmen i filmen. Den som kastar förbannelsen.

1. ”Exorcisten” (1973) – Spider WalkDen film som i huvudsak definierat exorcism- och demongenren är ”Exorcisten”, som än idag den bästa som gjorts på temat. Få karaktärer har skrämt oss så som den unga flickan Regan. Att se henne stympa sig själv med ett krucifix och slänga ur sig diverse obsceniteter mot Max von Sydow är förvisso otäckt, men värst blir det då hon helt utan förvarning rusar ner för trappan i brygga. Scenen var bortklippt i bioversionen men tillbaka i såväl Extended Edition som Directors Cut.

Alternativ scen: Masturbationsscenen.

Vilka har vi missat? Utöka gärna listan i kommentarsfältet.

John Flygare
| 12 oktober 2014 12:00 |