Film

Skribent

Andreas Samuelson

30 december 2012 | 14:01

Topp 10: Filmer du missade under 2012

Det fanns gott om storfilmer – bra som mindre bra – som var svåra att undvika under årets gång.

De flesta såg "The Avengers", "Skyfall" och "Hobbit" och åsikterna var delade. Men bland alla superhjältar, spioner och utomjordingar så är det lätt att missa de smalare filmerna som fokuserar på människors historier snarare än kända stjärnor och stora effekter.

Här är filmerna du troligen missade under 2012 men borde ge en chans.

10. Take Shelter

Birollsveteranen Michael Shannon briljerar (och snuvades skandalöst på en Oscarsnominering) som en småstadsman av arbetarklass som blir besatt av att bygga ett skyddsrum åt sin familj efter återkommande mardrömmar om en hotfull storm. Stämningsfullt, lågmält och obehagligt drama om paranoia och vansinne.

9. Tavlan

Fantasin ser inga gränser i den här vackra, unika animerade filmen som bör avnjutas av både stora som små. Det finns både charm, humor och ett relevant, politiskt budskap i berättelsen om en ofärdig tavla vars invånare söker sig utanför konstverket för att få konstnären av avsluta målningen och hamnar i andra - ibland skrämmande - världar.

8. The Awakening

Brittisk mysrysare som erbjöd klart fler kalla kårar än både "Paranormal Activity 4" och de flesta ur årets skräckutbud. Klart underskattade Rebecca Hall är klockren som spökjägare på 1920-talet och på en hemsökt internatskola bjuds det på både skrämseleffekter, kusliga spöken, twistar och ett förvånansvärt gripande familjedrama.

7. Bekas

Varm debut av begåvade Karzan Kader, byggd på hans egna upplevelser som barn i ett krigshärjat Kurdistan. Filmen om de två bröderna (spelade av två charmiga amatörer med fantastisk kemi) som vill fly Irak under Saddam Husseins terror och träffa Stålmannen i USA träffar rakt i hjärtat.

6. Black's Game

Något så unikt som en isländsk gangsterthriller minst lika rå, brutal - och fängslande - som Martin Scorseses rullar. Historien ("baserad på skit som verkligen hände") följer en småkriminell loser som dras in i Reykjaviks undre värld full av sex, knark och smutsiga affärer.

5. Laurence Anyways

Blott 23-årige underbarnet Xavier Dolan följer upp sina två första, hyllade filmer med ett minst lika häftigt konststycke om en man vars beslut att byta kön sätter en viss prägel på relationen med hans färgstarka flickvän. Dolan skapar som vanligt en främmande men hänförande värld full av stora känslor, vackra bilder och pulserande musik.

4. Like Crazy

Indiepärla som visades på fjolårets Stockholm Filmfestival men oförtjänt släpptes direkt på DVD i år. En nästan outhärdligt smärtsam men desto mer medryckande skildring av två förälskade ungdomar (fantastiska stjärnskotten Anton Yelchin och Felicity Jones) vars dömda distansförhållande äter dem inifrån. Ett måste för alla som någonsin upplevt omöjlig kärlek och vars kombination av intelligent manus och improvisation förhöjer trovärdigheten.

3. En fiende att dö för

Troligen den mest förbisedda svenska filmen i år. Peter Dalle tog ett oväntat men ännu mer oväntat lyckat steg från komedin till den mörka thrillergenren och levererade politiskt laddad spänning om hur en grupp geologer av olika nationaliteter drabbar samman på ett skepp när andra världskriget bryter ut i slutet av 30-talet. En intensiv, otypiskt osvensk film som slår alla svenska deckare på fingrarna.

2. Weekend

Den brittiska filmen hyllad på filmfestivaler världen avfärdades som ett independent bögdrama här i Sverige men kan vara det bästa helgromansdramat sedan "Bara en natt". Okända Tom Cullen och Chris New är rakt igenom trovärdiga som den känsliga badvakten respektive kaxiga konstnären som finner varandra efter ett alkoholbaserat one-night-stand och den genuint trevande osäkerheten känns i magen.

1. Pojken med cykeln

Belgiska bröderna Luc & Jean-Pierre Dardenne belönades med juryns Grand Prize på fjolårets filmfestival i Cannes för detta starka och mycket gripande drama om en bångstyrig 11-åring som övergiven av sin pappa tas om hand av en snäll hårfrisörska. Ett hjärtskärande porträtt av ett frustrerat, svårhanterligt barn i behov av kärlek och värme. Fransk film när den är som bäst.

Bubblare:

Paraden, Restless, Rust and Bone, Kairo 678, The Body, Red State, Game Change, Kill List, Små vita lögner, Isolerad, Bill Cunningham, New York, Jag, Anna, Balladen om Marie Krøyer, The Moth Diaries, 90 minuter, Beyond the Walls, Compliance, 30 Minutes or Less, Nathalie, Det är bara förnamnet, Damsels in Distress, The Art Of Getting By, Safety Not Guaranteed.

De här kan du vara glad att du missade...

LOL, Mörkt vatten, On the Road, Grannpatrullen, Möhippan, Klipp, Gone, Sleeping Beauty, Apollo 18, Lovligt byte, Bel Ami, Detention, Trespass.

| 30 december 2012 14:01 |