Skribent

Andreas Samuelson

13 oktober 2013 | 14:01

Topp 10: Femme fatales

Det franska uttrycket betyder "ödesdiger kvinna" och har format en lång rad kvinnliga karaktärer i både klassiska film noirs till moderna thrillers. Vi listar de mest minnesvärda femme fatale-kvinnorna på bioduken.

I somras har vi sett de som allt från psykiatriker i "Trance" till tonårsrånare i "Spring Breakers" och snart som vampyr i "Kiss of the Damned" och självaste Lady Gaga i "Machete Kills". Vi känner igen typen - den kurviga, sluga donnan med en cigg i mungipan och en baktanke under de svällande lockarna. Bland gangsters, superhjältar och andra manliga filmkaraktärer så sticker alltid en av de mest älskade filmfigurerna, femme fatalen, ofta ut. Här är MovieZines favoriter - vilken är din?

10. Kim Novak i "Studie i brott" (1958)

En av Alfred Hitchcocks mest historiska blondiner, regissören lade faktiskt en del av skulden på aktrisen när filmen (som senare blev en kultfilm) floppade. Men Novak gestaltar galant den klassiska bedragerskan som antar en ny skepnad efter ett listigt brott men blir offer för den starkaste av öden - kärleken.

9. Nicole Kidman i "Till varje pris" (1995)

Oscarsvinnaren och australienska fyndet började sina Hollywood-dagar som romantisk sidekick, även om några ("Billy Bathgate", "Skenet bedrar") sniffade på femme fatale. Men det var i Gus Van Sants nattsvarta komedi som hon på allvar bevisade sina talanger i rollen som karriärlysten väderflicka med så starka kändisdrömmar att de slutar i ond, bråd död.

8. Michelle Pfeiffer i "Batman återkomsten" (1992)

Anne Hathaway i all ära men det var Tim Burtons stjärna som gjorde Catwoman till sin egen. Skönheten har gjort det till sin specialitet att ta sig an vackra kvinnor på film och ge dem kött och blod men Batmans förföriska fiende var något alldeles extra.

7. Linda Fiorentino i "En kvinnas list" (1994)

Brunetten, som ryktats vara svårt att jobba med, försvann praktiskt taget från  bioduken efter storfilmer som "Men in Black" och "Dogma". Däremot gjorde hon ett desto större intryck med genombrottet som opålitlig tjuv och mördare i indiefilmen vars TV-premiär troligen kostade henne en Oscarsnominering.

6. Faye Dunaway i "Chinatown" (1974)

När en privatdeckare spelad av självaste Jack Nicholson blir indragen i en invecklad mordintrig signerad Roman Polanski så krävs det en motspelerska av det vassare strået. Den alltid respektingivande Dunaway är det perfekta valet, med sin klassiska skönhet och svajiga gräns mellan skuld och offer.

5. Kim Basinger i "L.A. Konfidentiellt" (1997)

Den långbenta ex-modellen spelade femme fatal så pass mycket i sin karriär att hon fick en självskriven hyllningsroll i "Wayne's World 2". Hon gjorde dock sitt livs roll som Veronica Lake-liknande prostituerad i Curtis Hansons 50-talsthriller och gjorde det så pass bra att hon tog hem en Oscar framför näsan på sina heta, manliga motspelare.

4. Sharon Stone i "Basic Instinct" (1992)

Okej, många minns nog än idag mest den berömda förhörsscenen där blondinen vädrade könet. Men icke att förglömma att Stone, då ett namn med B-stämpel, rodde hem en av 90-talets största kultthrillers med en sexigt slug och spännande rollprestation lika läckert frostig som isen hon trovärdigt hackade.

3. Barbara Stanwyck i "Kvinna utan samvete" (1944)

En av femme fatalens urmödrar. Stanwyck var djävulsk som ingen kvinna tidigare i Billy Wilders film noir där hon inte backade för att vare sig förföra - eller mörda - valfri stackare som kom i hennes väg för att plocka ur försäkringspengar efter sin avlidne make (vars död hon självklart ligger bakom).

2. Gloria Swanson i "Sunset Boulevard" (1950)

En femme fatale använder gärna sin sexualitet som vapen för att få sin vilja igenom, och har inget emot att kliva över lik för att komma i mål. För det krävs en viss dos galenskap, som i Swansons självdestruktiva has-been till Hollywood-stjärna.

1. Kathleen Turner i "Het puls" (1981)

En av våra mest saknade 80-talsstjärnor, gav med sin karaktäristiska whiskeyröst åt filmhistoriens mest kända animerade femme fatale Jessica Rabbit. Men trots en handfull liknande roller så var det med den fenomenala debuten (!) som William Hurts gifta älskarinna som hon tog biopubliken - främst den manliga - med storm.

Bubblare:

Rita Hayworth i "Gilda" och "Lady från Shanghai", Janet Leigh i "En djävulsk fälla", Anne Bancroft i "Mandomsprovet", Demi Moore i "Skamgrepp", Lena Olin i "Romeo is Bleeding", Gina Gershon & Jennifer Tilly i "Bound", Lauren Bacall i "Utpressning", Glenn Close i "Farlig förbindelse", Famke Janssen i "Goldeneye", Ellen Barkin i "Sea of Love", Ava Gardner i "Hämnarna", Nora Zehetner i "Brick", Jane Greer i "Skuggor ur det förflutna", Lana Turner/Jessica Lange i "Postmannen ringer alltid två gånger", Laura Harring i "Mulholland Drive", Rosario Dawson i "Sin City", Sarah Michelle Gellar i "En djävulsk romans", Lee Remick i "Analys av ett mord", Isabella Rossellini i "Blue Velvet", Carrie Anne Moss i "Memento", Mary Astor i "Riddarfalken från Malta", Neve Campbell & Denise Richards i "Wild Things", Rachel McAdams i "Sherlock Holmes", Frances McDormand i "Blood Simple", Theresa Russell i "Svarta änkan", Virginia Madsen i "The Hot Spot".

Mindre lyckade...

Jennifer Aniston i "Derailed", Bridget Fonda i "Kodnamn Nina", Eva Mendes i "Once Upon a Time in Mexico", Megan Fox i "Jennifer's Body", Halle Berry i "Swordfish", Rebecca Romijn i "Femme Fatale", Angelina Jolie i "Mr. & Mrs. Smith", Patricia Arquette i "Lost Highway", Catherine Zeta-Jones i "Entrapment", Jennifer Lopez i "Blood & Wine", Scarlett Johansson & Hilary Swank i "Den svarta dahlian".

Läs också:

Topp 10: Kvinnliga regissörer
Topp 10: Roligaste kvinnorna på film
Topp 10: Kvinnor i karriären
Topp 10: Bästa kickass-brudarna på film

Fler topp 10-listor...

| 13 oktober 2013 14:01 |