TOPPLISTA

Skribent

Rebecca Unnerud

14 juni 2015 | 12:00

Topp 10: De bästa filmerna om andra världskriget

I år är det 70 år sedan andra världskrigets slut och freden inleddes. Detta firar vi med att lista de bästa filmer i denna subgenre.
Om man hör filmer och andra världskriget i samma mening är det nog uteslutande krigsfilmer och draman om Förintelsen som man kommer att tänka på. Och filmer som dessa kommer att finnas på listan men den täcker även andra genrer som thriller, melodram, komedi… och musikal. 

Det är svårt att bara nämna tio filmer (och dessutom rangordna) men någon måste göra det. Filmer som ”Stalingrad”, ”Undergången”, ”Härifrån till evigheten”, ”Livet är underbart”, ”Den tunna röda linjen” och ”Cabaret” nosade på listan men får se sig som bubblare. Nu kör vi.

10. Sound of Music (1965)
Denna ultimata musikal med Julie Andrews som nunnan Maria och Christopher Plummer som Kapten Trapp är en favorit i flera generationer. Vissa sångnummer är lite väl klämkäcka men det är svårt att inte charmas av de klassiska sångerna och den vackra kärlekshistorien som har en mörk fond. Hotet från nazisterna är ständigt närvarade i 30-talets Österrike och blir en stor kontrast mot den sockersöta historien och de kolossalt vackra miljöerna.

9. Örnnästet (1968)
Clint Eastwood och Richard Burton spelar huvudrollerna i denna spännande klassiker om sju engelska soldater som landar i de tyska alperna för att rädda en officer som sitter fängslad i Hitlers ointagliga örnnäste. Otroligt underhållande och oförutsägbar film som fortfarande håller måttet. 

8. Pianisten (2002)
Med en äkta känsla kastas man skickligt in i denna tid av grymhet och sitter helt fängslad när historien om pianisten Wladyslaw Szpilman spelas upp. Adrien Brody gör sitt livs roll som han rättvist Oscarsbelönades för och Roman Polanski (som själv var med om Förintelsen) visar att han behärskar alla slags genrer. Ett lågmält och osentimentalt drama som slår hårt i magen och stannar kvar i hjärtat. 

7. Letters from Iwo Jima (2006)
Clintan dyker upp två gånger på listan, denna gång som regissör. Filmen, som handlar om slaget vid vid Iwo Jima mellan USA och Japan, skildras ur japanernas synvinkel. ”Flaggs of Our Fathers” som han filmade samma år skildrade samma krig men genom de amerikanska soldaternas ögon. Det är ett mästerligt krigsepos som likt serierna ”Band of Brothers” och ”The Pacific” lyckas visa hur fruktansvärt krig är samtidigt som den lyckas komma in på bara skinnet på soldaterna. 

6. Casablanca (1942)
”Casablanca” utspelar sig och gjordes mitt under andra världskriget när det inte alls var säkert hur kriget skulle sluta. Stilistiskt vacker, storslagen romantik med Ingrid Bergman och Humphrey Bogart och spännande om kampen mot nazismen. 

5. Das Boot (1981)
Klassikern ”Das Boot” handlar om tyska ubåtsflottan under 1942 när andra världskriget drabbade Atlantens djup. De får uppdraget att attackera en brittisk konvoj, dock blir deras ubåt utsatt för motattack och snart befinner de sig i en havererad ubåt som långsamt sjunker mot botten. En väldigt spännande och välgjord film som känns naturalistisk i sitt sätt att skildra U-96 och dess besättning. 

4. Rädda menige Ryan (1998)
1944 och Dagen D. Spielbergs krigsfilm är för många en favoritfilm i genren. Filmen har verkligen lyckas fånga den otäcka realismen av andra världskriget på ett ett makalöst bra sätt. Historien känns trots sina tre timmar inte besvärande lång, effekterna är fantastiska (inte minst öppningsscenen) och likaså skådespelarinsatserna. 

3. Bron över floden Kwai (1957)
David Leans krigsdrama tvingar brittiska krigsfångar att bygga en järnvägsbro i det japanska ockuperade Burma, medan en grupp av allierade kommandosoldater har i uppgift att spränga den. Det är en fantastisk filmproduktion som vann publikens hjärtan och belönades med sju Oscars, däribland den för bästa film.  

2. Schindler´s List (1993)
Ett tidsdokument och stycke filmhistoria med både hjärta och hjärna. Många av de hemskaste stunderna känns nästan dokumentära, och det svartvita fotot förstärker realismen och känslan att filmen är filmad på plats under kriget. Ralph Fiennes gör en grym prestation som Amon Goeth, likaså imponerar Liam Neeson och Ben Kingsley. Filmen låg länge på guldplats men Spielberg blev slagen av en viss Tarantino…

1. Inglourious Basterds (2009)
En komedi på förstaplats på en lista som handlar om världskrig? Japp. Det krävs en regissör och en manusförfattare av Quentin Tarantinos kaliber för att lyckas med något sådant. Det här är en av Tarantinos absolut bästa filmer, den har några av filmhistoriens bästa scener (som öppningsscenen och biografscenen mot slutet...) och det är precis så cyniskt och roligt som det ska vara när man driver med något så hemskt som krig och nazism.

Vilka krigsfilmer tycker du är de bästa? Kommentera nedan.
| 14 juni 2015 12:00 |