Pianisten (2002)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Den gudabenådade pianisten Wladyslaw Szpilman lever i Warsawa under tiden för nazisternas utbredning över Europa. Han är jude och tvingas att på nära håll uppleva de restriktioner som sätts upp för honom, hans släkt och hans folk. När hans familj skickas till arbetsläger lyckas Wladyslaw fly och gömmer sig i stadens ruiner. Lidande, förnedring och kamp för överlevnad blir hans vardag.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: PIANISTEN

På flykt undan nazisterna - Adrien Brody i sin Oscarsroll
Oscarsbelönade "Pianisten" handlar om pianogeniet Wladyslaw Szpilman som levde i Warszawa under tiden för nazisternas utbredning över Europa.

Han är jude och tvingas att på nära håll uppleva de restriktioner som sätts upp för honom, hans släkt och hans folk. När hans familj skickas till arbetsläger lyckas Wladyslaw fly och gömmer sig i stadens ruiner. Lidande, förnedring och kamp för överlevnad blir hans vardag.

Wladyslaw får förlita sig på hjälpsamma människor, som riskerar sina liv för att ge honom hursum för natten och mat. För att hjälpa judar i ett nazistbelägrat Polen är förlagt med dödsstraff. Det är en hemsk historia som berättas för oss, och det värsta av allt är att den är sann.

Vi får följa den unge pianisten under de sex åren andra världskriget pågick. Ibland så står det vad det är för datum och ibland inte, det förstår jag inte varför. Kan vara svårt att hänga med till 100 procent då filmen ibland hoppar fram flera månader i tiden. Jag har också en invändning mot att "Pianisten" nästan kräver att man är rätt insatt i vad som hände i Polen under andra världskriget, annars undrar man bara: "Varför gör de så där?".

Till exempel: Wladyslaw lyckas fly från tågstationen där hans familj skickas iväg till ett koncentrationsläger. Han träffar en man han kände och de gömmer sig i en restaurang. Sedan är de plötsligt och jobbar med ett bygge, någonstans i Warszawa under tyskarnas övervakning. Har de "överlämnat" sig frivilligt? Varför inte fortsätta gömma sig? Undrar inte tyskarna vad de gör där? Kanske är det bara jag som är dum i huvudet. Men filmen har flera såna där små "plot holes".

För övrigt är "Pianisten" en gripande historia om en mans kamp för överlevnad. Roman Polanski gör inget "storslaget" drama med överdrivet vacker musik och foto, utan låter det som händer på duken föra filmen vidare och skapa den "rätta" stämningen för oss tittare. Och om Adrien Brody förtjänar sin Oscar? Det vet jag inte, men han är en duktig skådespelare, och rollen är en VÄLDIGT typisk Oscarsroll - 1) dramafilm, 2) helt vanlig person som genomgår drastisk förändring, 3) tragedi, sjukdom eller annan hemsk händelse - i detta fall är det kriget. Stämmer visserligen inte in på fjolårets vinnare Denzel Washington men se bara "Forrest Gump", "Philadelphia" eller varför inte Halle Berry i "Monster's Ball"? Sånt gillar Akademin…

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
17676-0
Fantastisk film som engagerar från början till slut och lyckas skildra hemskheterna av förintelsen på ett väldigt effektivt sätt.
N10
Du har mitt ord! ;)
användaren borttagen
Deal. Om du sänker betyget till någonting under en femma så måste vi träffas inne i stan och du ger mig 100 spänn hehe ;)
Visa fler (16)

Veckans populära filmer

Visa fler