Skribent

Andreas Samuelson

2 februari 2014 | 14:01

Topp 10: Bröderna Coen

En av filmvärldens populäraste och mest framgångsrika regiduos och bröder gör comeback efter tre års regipaus med sin 17:e långfilm, "Inside Llewyn Davis". Vi tar en titt på deras mäktiga CV och listar våra favoriter.

Bröderna Joel och Ethan har tillsammans sedan debuten 1985 gjort allt från film noir, gangsterrullar, kidnappningskomedier och musikaler, oftast med favoritskådespelare som Steve Buscemi (sex filmer), John Goodman (fem filmer), John Turturro (fyra filmer) och inte minst Mrs. Joel Coen själv - Frances McDormand (sju gånger). Under nästan 30 års tid har de roat och fängslat oss med med både svart humor, drabbande spänning och färgstarka karaktärer. Här är MovieZines Coen-favoriter - vilka är dina?

10. Barton Fink (1991)

Filmen: Drama med influenser av både Hitchcock, Polanski, Kubrick och Shakespeare. John Turturro är dramatikern i 1940-talets New York som anställs för att skriva en film om wrestling men får skrivkramp i sin allt mer isolerade lägenhet.

Kuriosa: Huvudrollen som skrevs direkt för Turturro, vilket även gällde för John Goodman, Steve Buscemi och Jon Politos karaktärer. Bröderna skrev filmen medan de själva hade skrivkramp under "Miller's Crossing". Både Coens och Turturro har diskuterat möjligheten till en uppföljare med titeln "Old Fink".

Priser: Oscarsnominerad för Manlig biroll (Michael Lerner), scenografi och kostym. Vann för både Bästa skådespelare och regi på filmfestivalen i Cannes.

9. Blood Simple (1984)

Filmen: En film noir-doftande thriller och debuten för såväl Coens som Frances McDormand. Den senare spelar den otrogna hustrun till en barägare (Dan Hedaya) i Texas som anlitar en sliskig privatdeckare (M. Emmet Walsh) för att ta älskarna på bar gärning.

Kuriosa: Coens fick pengar från investerare genom att knacka dörr med en tvåminuterstrailer av filmen, en idé de fick av vännen Sam Raimi. Nyinspelad som komedi i Kina med titeln "A Simple Noodle Story" (den utspelas på en nudelrestaurang). Holly Hunter tackade nej till huvudrollen men tipsade rumskamraten McDormand om att provspela - Hunters röst hörs på en telefonsvarare.

Priser: Grand Jury Prize på filmfestivalen i Sundance.

8. Burn After Reading (2008)

Filmen: Stjärnspäckad, svart dumskallekomedi om två lagom intelligenta gymarbetare (Brad Pitt, Frances McDormand) som kommer över en CIA-analytikers (John Malkovich) självbiografi och tror att det är hemlighetsklassade dokument. Även anlytikerns fru (Tilda Swinton) och hennes älskare (George Clooney) blir inblandade i soppan.

Kuriosa: Coens skrev manuset samtidigt som "No Country for Old Men" och huvudkaraktärerna med skådespelarna i åtanke (med undantag för Swinton). Första Coen-filmen utan fotografen Roger Deakins (som var upptagen med "Revolutionary Road") på nästan 20 år.

Priser: Golden Globe-nominerad för Bästa komedi/musikal och skådespelerska (McDormand).

7. True Grit (2010)

Filmen: En av de mest lyckade nyinspelningarna, i detta fall av John Wayne-klassikern "De sammanbitna". Esset Jeff Bridges matchas fint av debuterande 14-åringen Hailee Steinfeld som den hämndlystna, föräldralösa flickan i Vilda Västerns Texas.

Kuriosa: 15 000 flickor provspelade för Steinfelds roll. Blev historisk som en av de mest Oscarsnominerade filmer som inte vann en enda statyett. Första Coen-filmen som drog in över 100 miljoner dollar i USA.

Priser: Tio Oscarsnomineringar (inklusive Bästa film, regi, manus och skådespelare). Vann BAFTA för Bästa foto.

6. Arizona Junior (1986)

Filmen: Hejdlös kultkomedi som representerar det bästa ur Nicolas Cages karriär (innan actionmusklerna och kalkonerna) när han spelar en f.d. brottsling som tillsammans med sin fru, en f.d. polis (Holly Hunter) bestämmer sig för att stjäla en av en miljonärs nyfödda femlingar.

Kuriosa: Kevin Costner tackade nej till huvudrollen. Flera bebisar "avskedades" under inspelningen när de lärde sig att gå (en mamma satte på sin bebis skor åt fel håll så att den skulle fortsätta krypa).

Priser: Cage nominerades till American Comedy Award som roligaste filmskådespelare.

5. Miller's Crossing (1990)

Filmen: Stilsäker gangsterhistoria som utspelas i den kriminella undervärlden på 1930-talet där en maffiaboss rådgivare (Gabriel Byrne) spelar ut två rivaliserande kriminella gäng i deras maktkamp mot varandra.

Kuriosa: Coens använde flera av sina vänner och familj i mindre roller, inklusive Frances McDormand som sekreterare och Sam Raimi som en pistolman. Rollen som The Swede skrevs direkt åt Peter Stormare som dock var upptagen med "Hamlet" och senare medverkade i "Fargo" och "The Big Lebowski" istället.

Priser: Vann Silver Seashell på filmfestivalen i San Sebastian och Critics Award på filmfestivalen i Yubari.

4. Oh Brother, Where Art Thou? (2000)

Filmen: Skruvad musikalkomedi löst baserad på Homeros "Odyssén" om tre förrymda fångar i 1930-talets amerikanska södern som på jakt efter ett gammalt rånarbyte stöter på en rad bisarra figurer - och blir musikstjärnor på kuppen.

Kuriosa: Soundtracket vann en Grammy för Årets bästa album. Det fiktiva bandet The Soggy Bottom Boys (en referens till bluegrass-gruppen Foggy Bottom Boys) blev så populära att de riktiga folkmusikerna som dubbade dem åkte runt tillsammans på turné och sjöng låtar från filmen.

Priser: Oscarsnominerad för Bästa manus och foto. Vann Golden Globe för Bästa skådespelare (George Clooney).

3. The Big Lebowski (1998)

Filmen: En av Coens mest kultförklarade filmer. Få karaktärer har blivit så citerade och T-shirtporträtterade som Jeff Bridges slackerbowlare The Dude, som dras in i en kidnappnings- och utpressningskomplott med allt från tyska porrstjärnor till Julianne Moore i en vikingahjälm.

Kuriosa: Skrevs samtidigt som "Barton Fink" men både Bridges och John Goodman var upptagna så Coens gjorde "Fargo" så länge. The Dude är baserad på indiefilmsinvesteraren Jeff Dowd som hjälpte Coens med "Blood Simple".

Priser: Golden Aries av Russian Guild of Film Critics.

2. No Country for Old Men (2007)

Filmen: En av duons svartaste filmer, baserad på Cormac McCartys roman. Javier Bardem fick sitt ultimata genombrott i Hollywood i rollen som en stenhård torped på jakt efter en summa pengar en jägare (Josh Brolin) hittat.

Kuriosa: När Coen erbjöd Bardem rollen svarade han "Jag kan inte köra, jag talar dålig engelska och jag hatar våld" varpå Coens svarade "Det är därför vi ringer dig". Heath Ledger var ett tag aktuell för Brolins roll men avböjde för att ta en paus. Brolin tog hjälp av Robert Rodriguez för att filma sin provspelningsvideo under inspelningen av "Planet Terror".

Priser: Nominerad till åtta Oscars, varav den vann fyra (Bästa film, regi, manus och manlig biroll).

1. Fargo (1996)

Filmen: Bröderna Coens ultimata kombination av svart humor, nagelbitarspänning och våld. Gjorde en stjärna av William H. Macy, i rollen som den desperata bilförsäljaren som anlitar två skurkar (Steve Buscemi och Peter Stormare, i sin genombrottsroll i Hollywood) för att kidnappa hans fru.

Kuriosa: Macy var desperat efter rollen och flög till New York, där de förberedde produktionen, för att tigga till sig jobbet och - skämtsamt - hota att skjuta deras hundar. Stormare svär på svenska i en scen i filmen.

Priser: Nominerad till sju Oscars, varav den vann två (Bästa manus och kvinnlig huvudroll, Frances McDormand).

Bubblare:

A Serious Man
Strebern
The Man Who Wasn't There
Intolerable Cruelty
Crimewave

Se också:

Topp 10: Martin Scorsese
Topp 10: Ben Afflecks bästa
Topp 10: Regissörer med bra kvinnoroller
Topp 10: Robert Downey Jr:s bästa roller
Topp 10: Quentin Tarantinos bästa scener
10 lyckade nyinspelningar
Fler topp 10-listor...

Vilka är dina Coen-favoriter? Kommentera nedan.

| 2 februari 2014 14:01 |