Film

Skribent

Philip Norén

18 december 2014 | 12:00

Bästa familjefilmerna på Viaplay i jul

Vi tipsar om sköna filmer för alla åldrar, från "Frost" till mindre kända favoriter.
Utbudet med barn- och familjefilm är stort på Viaplay, och det växer ständigt. I och med ett samarbete med Disney finns många populära Disneyfilmer i utbudet, men också mycket annat som är värt att spana in. Här kommer ett urval av några barn- och familjefilmer som jag tycker är värda att ta en närmare titt på.

En julsaga (2009)


Robert Zemeckis har gett oss några odödliga klassiker genom åren, såsom "Tillbaka till framtiden"-trilogin och "Forrest Gump". Det senaste tio åren har han dessutom skapat ett par animerade godbitar och "En julsaga" är en av dessa. Filmen är baserad på Charles Dickens klassiska saga och innehåller både magi, julstämning och vålnader. Ett rent nöje för både stora och små. Speciellt i dessa tider.

Frost (2013)


Disneypärlan från 2013 som tagit hela världen med storm. Charm, charm och åter charm ryms i denna animerade film som är baserad på H.C. Andersens saga "Snödrottningen". Handlingen kretsar kring systrarna Elsa, 8 år, och Anna, 5 år och Elsas magiska krafter. Hon kan skapa i och snö med sina bara händer. Systrarna blir isolerade från varandra när Elsa till följd av hennes magiska krafter råkar skada Anna. Ska de någonsin hitta tillbaka till varandra?

Dinosaurier (2000)


Dinosaurier är faktiskt relativt sällsynta på film. Om man tänker efter finns det inte alls många. Utbudet för barn är något större än för vuxna, framförallt med tanke på ”Landet för längesedan”-serien. Ändå finns det ingen film om dinosaurier, som riktar sig till barn, som visar den här spännande epoken i jordens historia på ett osentimentalt och genomarbetat sätt. Ingen förrän Dinosaurier. En frisk fläkt i dinosauriefilmsfacket överlag, helt klart.

Monster House (2006)


För det lite större barnet. Eller för barn som, likt mig själv i ung ålder, gillar att titta på skrämmande filmer bara för att bevisa för sig själv att man faktiskt klarar av det. ”Monster house” bjuder på skrämmande element och en kuslig stämning, trots att den är datoranimerad och vänder sig till barn. Både människor och leksaker får sätta livet till, till följd av - håll i dig nu – ett levande, livsfarligt hus. Filmen blandar humor, skrämseleffekter och barnvänliga animationer på ett lysande sätt.

Eskil & Trinidad (2013)


En familjefilm med både hjärta och smärta men också humor och värme. En film om föräldrar som vill väl, men där allt bara blir så fel. Elvaårige Eskil flyttar med sin pappa till norra Norrland. Det är där jobben finns. Eskils mamma bor i Danmark, 160 mil från Eskil och hans pappa. Viskande telefongräl mellan Eskils mamma och pappa får honom att förstå att Norrland inte var någon plats för hans mamma, och där står han mitt emellan. När Eskil träffar Trinidad som bygger en båt för att segla till Karibien öppnas oväntade dörrar...

Elvis! Elvis! (1976)


Busige lille Elvis, uppkallad efter sin mammas stora idol, är äventyrlig och nyfiken på ett sätt som bara barn kan vara. Elvis mamma förstår inte varför Elvis inte bara vill vara hemma med henne. Genom Elvis ögon får vi följa med på en stark resa som inte alls bara är guld och gröna skogar. Filmen tar upp teman som svek, stunder av ångest och skuldkänslor över att aldrig motsvara kraven från en förälder. Det är en film om ett barns önskan att bli älskad för vad det är. Men där finns också stora ögonblick av kärlek. Fram med snusnäsduken!
| 18 december 2014 12:00 |