Film

Skribent

Andreas Samuelson

1 mars 2015 | 12:00

10 filmscener som gör dig danssugen

Alla har vi vår egen favorit – den där scenen med den sköna musiken, festen och inte minst dansen. Här är tio filmscener som får dig att vilja inta dansgolvet.
Det är inte alltför sällan att man önskar man var en av karaktärerna i en film. Det kan vara önskan om att få agera spion i en actionrulle eller få hångla loss i en romcom. Men aldrig är väl känslan så stark som när rollfigurerna sätter på den där gamla, favoritlåten och börjar svänga på de lurviga. Vare sig det handlar om en hemmafest eller en glittrande scen så är det svårt att sitta still. MovieZine listar några av de svängigaste dansscenerna på film.


En mer anonym titel på listan skildrar perfekt den där poplåten man mimade med till hopprep på dagis – fast i vuxen version. Deprimerade tvillingarna Kristen Wiig och Bill Hader samsas i en perfekt synkad version av Starships 80-talsdänga ”Nothing’s Gonna Stop Us Now” med genomarbetad koreografi och allt.

Vem har inte genomlidit en dötrist, snobbig överklassmiddag och känt för att spontant skrika ”DAY-O”? Spökena i Tim Burtons kultfilm vänder upp och ner på yuppiefamiljen Deetz stela tillställning genom att besätta deltagarna och tvinga dem att framföra ”The Banana Boat Song”. Se upp för handen i soppan bara.

Den som trodde balett var för mesar kan raskt tänka om. Charmtrollet Jamie Bell fullkomligt äger dansgolvet tillsammans med mentorn Julie Walters och när de sveper runt till tonern av T-Rex ”I Love to Boogie” så är det svårt att inte ryckas med.

Är man lite ostadig på fötterna så kan ju den här gamla kultmusikalen passa bra? Filmen, som gav upphov till en av de mest populära musikaler (där publiken själva deltar i), erbjuder ju faktiskt sångnumret ”Time Warp” med instruktioner (!) om hur dansen ska gå till.

Glöm “Mamma Mia”! Är det någon som får till Abba-känslan perfekt så är det Toni Collette i sin genombrottsroll som hopplöst tafatt ungmö i den här australienska pärlan. Och vilken hackkyckling har inte drömt om att svänga glittret av sig framför näsan på sina miserabla plågoandar?

Det finns gott om musikaliska höjdpunkter i den här 80-talsfavoriten, inte minst Ray Charles insats med ”Shake a Tail Feather”. Men undertecknads hjärta bultar lite extra för Aretha Franklins uppenbarelse när hon sätter sin klantiga karl på plats med ett framförande av ”Think” som heter duga.

Det var 90-tal och Winona Ryder och Ethan Hawke var bland det hetaste som fanns att se på en bioduk. När Winona och vänner skakar loss till The Knacks sköna 70-talsdänga ”My Sharona” i en bensinmack uppstår känslor av feelgood och viljan att joina det hippaste gänget i stan.

80-tal. Kevin Bacon. Skolbal i en tonårsfrustrerad småstad. En av sin tids mest odödliga poplåtar. Behövs det sägas mer?

Titelkaraktären hade redan innan denna scen etablerat sig som en av filmhistoriens mest minnesvärda nördar. Men den stora finalscenen när han räddar vännen Pedros valkampanj i skolan genom att köra en helt ironibefriad solodans till Jamiroquais ”Canned Heat” är rent guld.

Apropå filmhistoria – det var kanske inte helt oväntat att John Travolta efter både “Grease” och “Saturday Night Fever” skulle skapa sådan igen inom dansgenren. Men så coolt, så läckert och tillsammans med den ljuvliga Uma Thurman! Tack Quentin Tarantino för att du fick oss att vilja hänga på 50-talsrestauranger och lära oss twista.
| 1 mars 2015 12:00 |