The Skeleton Twins (2014)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Efter att ha skilts åt lever tvillingarna Maggie (Kristen Wiig) och Milo (Bill Hader) sina liv på varsin sida av USA. Just som de båda känner att de nått vägs ände tvingar en oväntad återförening dem att ta itu med vad som gick fel i deras liv. För Maggie betyder det att tänka över sitt äktenskap med Lance, drömkillen från hennes studietid, medan Milo måste konfrontera personen som krossade hans hjärta.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE SKELETON TWINS

Vemodigt vacker syskonsaga
Från satirisk imitationskomik till syskondrama om självmord? "Saturday Night Live"-stjärnorna Bill Hader och Kristen Wiig har återförenats i en minst sagt annorlunda kontext. Men tack vare deras eminenta kemi och känsla för timing blir de en mäktig kombination, även i dramatiska sammanhang.
I Craig Johnsons "The Skeleton Twins" spelar de tvillingparet Maggie och Milo, som efter att inte ha pratat med varandra på tio år återförenas då de båda av en slump försökt ta livet av sig på samma dag - ett arv från sin far som hoppade från en bro när de var yngre och sedan dess hängt efter dem som ett melankoliskt spöke. De två syskonen känner till en början ingen anledning till att ta upp bekantskapen men syskonkärleken dem emellan gör sig påmind, och till slut flyttar Milo hem till Maggie och hennes man Lance (Luke Wilson) i deras hemort utanför New York.

Deras återföring och river upp såväl gamla som nya sår. Maggie och Milo tvingas konfronteras med både de gamla barndomsärren och de nya problem som uppstår när deras vuxenliv och ideal kolliderar. Det handlar om både triviala vardagsproblem till djupare dilemman som faktiskt skapar en del mörka moment i denna i övrigt smått humorfyllda syskonsaga.

Både Hader och Wiig hanterar det dramatiska väl, vilket gör att när vi kommer till de mörkare bitarna känns det aldrig krystat eller opassande. Hader framför allt, som gör sin allra första dramatiska roll (Wiig har redan påvisat talang i "Imogene" och "Hateship Loveship"), imponerar med sin nedtoning - som lär ha varit svårt då hans mest kända SNL-karaktär, den extremt flamboyante homosexuella mannen Stefon, lätt har chans att lysa igenom Milo som själv kallar sig en "tragisk bögkliché". Men Hader lyckas som tur är inte låta det överdrivna lysa igenom utan hanterar sin karaktär med äkthet och känsla.

Wiigs och Haders kemi är något som inte går att ta miste på och trots att den kanske blir tydligast i filmens mer humoristiska scener (en kommer aldrig kunna lyssna på Starships "Nothing's Gonna Stop Us Now" på samma sätt igen) tar det inte udden av äktheten i deras relation. Karaktärerna är även de välskrivna och känns ofta tvetydiga, vilket skapar en intressant dynamik i filmen. Även sidokaraktärer som Luke Wilsons charmige sportfåne Lance och Ty Burrells äldre före detta älskare till Milo är betydelsefulla tillskott som fördjupar relationen mellan de två syskonen.

Slutet känns till en början lite för perfekt, men lämnar även material för en intressant tolkning av mycket mörkare element. "The Skeleton Twins" är en vemodigt vacker och tänkvärd historia om syskonkärlek och om att hantera sina spöken från förr i vuxenlivet. Och med Haders och Wiigs fläckfria talangfullhet som grund blir detta en av årets guldkorn på den amerikanska independenthimlen.
Senaste kommentarer
magiul
Känns lite som feelgood-versionen av Revolutionary Road. Det är dock främst ett drama om två trasiga själar som försöker hitta tillbaka till varandra. Svärta och smärta blandat med småskalig komik förgyller filmen hela vägen igenom. Wiig och Haders samspel är filmens stora behållning och de strålar tillsammans. 4/5.
Gomer Pyle
Bra film. Den var mer vemodig och allvarsam än vad jag hade trott. Inget negativt med det. Både Wiig och Hader visar här med eftertryck att de behärskar mer än bara komedigenren. Scenen som flera andra har nämnt var ju för härlig.
Marcus
Jag tyckte att den här var fantastisk! Humor och svärta i perfekt symbios. Tyckte om karaktärerna också, människor av kött och blod. Kristen Wiig och framför allt Bill Hader har aldrig varit bättre. Sedan skriver jag under på "Nothing's Gonna Stop Us Now"-scenen, log från öra till öra.
Visa fler (4)

Veckans populära filmer

Visa fler