The Skeleton Twins 2014

Romantik Drama Komedi
USA
93 MIN
Engelska
The Skeleton Twins poster

Synopsis

Efter att ha skilts åt lever tvillingarna Maggie (Kristen Wiig) och Milo (Bill Hader) sina liv på varsin sida av USA. Just som de båda känner att de nått vägs ände tvingar en oväntad återförening dem att ta itu med vad som gick fel i deras liv. För Maggie betyder det att tänka över sitt äktenskap med Lance, drömkillen från hennes studietid, medan Milo måste konfrontera personen som krossade hans hjärta.
Ditt betyg
3.3 av 184 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Skeleton Twins
Biopremiär
10 oktober 2014
DVD-premiär
9 mars 2015
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Patrik Linderholm

26 augusti 2014 | 20:15

Vemodigt vacker syskonsaga

Från satirisk imitationskomik till syskondrama om självmord? "Saturday Night Live"-stjärnorna Bill Hader och Kristen Wiig har återförenats i en minst sagt annorlunda kontext. Men tack vare deras eminenta kemi och känsla för timing blir de en mäktig kombination, även i dramatiska sammanhang.
I Craig Johnsons "The Skeleton Twins" spelar de tvillingparet Maggie och Milo, som efter att inte ha pratat med varandra på tio år återförenas då de båda av en slump försökt ta livet av sig på samma dag - ett arv från sin far som hoppade från en bro när de var yngre och sedan dess hängt efter dem som ett melankoliskt spöke. De två syskonen känner till en början ingen anledning till att ta upp bekantskapen men syskonkärleken dem emellan gör sig påmind, och till slut flyttar Milo hem till Maggie och hennes man Lance (Luke Wilson) i deras hemort utanför New York.

Deras återföring och river upp såväl gamla som nya sår. Maggie och Milo tvingas konfronteras med både de gamla barndomsärren och de nya problem som uppstår när deras vuxenliv och ideal kolliderar. Det handlar om både triviala vardagsproblem till djupare dilemman som faktiskt skapar en del mörka moment i denna i övrigt smått humorfyllda syskonsaga.

Både Hader och Wiig hanterar det dramatiska väl, vilket gör att när vi kommer till de mörkare bitarna känns det aldrig krystat eller opassande. Hader framför allt, som gör sin allra första dramatiska roll (Wiig har redan påvisat talang i "Imogene" och "Hateship Loveship"), imponerar med sin nedtoning - som lär ha varit svårt då hans mest kända SNL-karaktär, den extremt flamboyante homosexuella mannen Stefon, lätt har chans att lysa igenom Milo som själv kallar sig en "tragisk bögkliché". Men Hader lyckas som tur är inte låta det överdrivna lysa igenom utan hanterar sin karaktär med äkthet och känsla.

Wiigs och Haders kemi är något som inte går att ta miste på och trots att den kanske blir tydligast i filmens mer humoristiska scener (en kommer aldrig kunna lyssna på Starships "Nothing's Gonna Stop Us Now" på samma sätt igen) tar det inte udden av äktheten i deras relation. Karaktärerna är även de välskrivna och känns ofta tvetydiga, vilket skapar en intressant dynamik i filmen. Även sidokaraktärer som Luke Wilsons charmige sportfåne Lance och Ty Burrells äldre före detta älskare till Milo är betydelsefulla tillskott som fördjupar relationen mellan de två syskonen.

Slutet känns till en början lite för perfekt, men lämnar även material för en intressant tolkning av mycket mörkare element. "The Skeleton Twins" är en vemodigt vacker och tänkvärd historia om syskonkärlek och om att hantera sina spöken från förr i vuxenlivet. Och med Haders och Wiigs fläckfria talangfullhet som grund blir detta en av årets guldkorn på den amerikanska independenthimlen.
| 26 augusti 2014 20:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
4
Ett finstämt och allvarligt drama om två trasiga själar som försöker hitta tillbaka till varandra. Svärta och smärta blandat med småskalig komik förgyller filmen hela vägen igenom. Filmen är verkligen inget lyckopiller utöver den berömda lip sync-scenen, men Wiig och Haders samspel är filmens stora behållning och de strålar tillsammans.
Läs mer
5
Drama om de två tvillingarna Maggie och Milo som inte setts på 10 år, men försöker ta livet av sig på samma dag?! När Maggie precis skall svälja en näve sömntabletter ringer sjukhuset och säger att hennes bror Milo försökt ta livet av sig, det blir starten på att hitta tillbaka till den person som hon en gång inte kunde leva utan och som säger sanningen – även om den gör ont, men som också finns där när hon behöver personen som mest…. Succé ensemble och manus men ändå är det nåt som inte går hem hela vägen:( Det blir lite för ”misär-igt” för att bara skojaS bort och stundtals känns det lite för konstlat och krystat för att kännas äkta :( Tyvärr inget hit för mig..betyget blir en svag 3a..men smaken är som baken delad :) Finns säkert andra som älskar den… Cast: Kristen Wiig, Bill Hader, Luke Wilson mfl… aaa
Läs mer