Lista

Skribent

Andreas Samuelson

31 mars 2024 | 12:00

Tack men nej tack - 5 remakes vi är glada aldrig blev av

Att Hollywood fortsätter att återuppliva gamla klassiker är inget nytt. Men det finns planerade remakes som tack och lov aldrig blev av.
Trenden med uppföljare, remakes, reboots, spinoffs och otydliga variationer på franchises ser ut att vara en filmtrend som är här för att stanna. Medan vi sett några, fåtal ovanligt lyckade nyinspelningar så har det kommit desto fler uppdaterade versioner av klassiker som inte levt upp till förväntningar.
 
Hollywood fortsätter gräva i arkiven och desperat leta upp kultförklarade titlar som är tillräckligt gamla för att damma av. Några har legat på idéstadiet för att till slut (åtminstone hittills) aldrig bli av. Här är fem vi är glada aldrig fick grönt ljus.
 
 

1. Akira (1988)

 
Den japanska, animerade cyberpunk-mangan är en av genrens mest älskade och dess väl etablerade kultstatus är troligen anledningen till att man verkar vägra ge upp idén om en amerikansk, otecknad version. Minst fem regissörer och tio olika manusförfattare har varit aktuella för Warner Bros planerade film som ständigt läggs på hyllan.
 
Vid ett tillfälle skulle Jaume Collet-Serra (”Black Adam”) regissera med Garrett Hedlund och Kristen Stewart i huvudrollerna men budgeten spårade ur och projektet lades ned 2012. År 2017 utnämndes Taika Waititi till ny regissör men valde så småningom att göra ”Thor: Love and Thunder” istället. Osäkert om och när remaken blir av men vi hoppas att originalet kan få vara ifred.
 
 

2. Battle Royale (2000)

 
En annan japansk kultfilm som amerikanska producenter haft lust att lägga vantarna på. Redan 2006 annonserade New Line Cinema att de ville göra en amerikansk nyversion och det blev snabbt högljudda protester online som producenterna försökte lugna ned. Året därefter påverkades planerna av Virginia Tech-massakern och man hade fortfarande inte köpt rättigheterna.
 
När ”Hunger Games”-filmerna släpptes gav man upp idén om en ny ”Battle Royale” på grund av de nämnvärda likheterna och att publiken ovetandes om den japanska filmen skulle se den som en kopia. 2012 var det även tal om en amerikansk TV-serie baserad på filmen men även det rann ut i sanden.
 
 

3. Den vilda jakten på stenen (1984)

 
En av 1980-talets framgångsrikaste romantiska komedier var genombrottet för blivande Oscarsvinnaren Robert Zemeckis. Efter en sågad och några planerade men aldrig slutförda uppföljare så kom idén om en remake upp 2007. Detta var när Katherine Heigl var hetaste namnet på bio och planen var att hon skulle ta över Kathleen Turners roll som storstadsförfattare på äventyr i djungeln.
 
Gerard Butler och Taylor Kitsch omnämndes mot potentiella motspelare och Robert Luketic som regissör. Men projektet blev aldrig av, omarbetades till TV-serie och med tanke på Heigl, Butler och Luketics tidigare samarbete (”The Ugly Truth”) var det nog lika bra...
 
 

4. Flykten från New York (1981)

 
En annan remake som gått igenom en rad olika påtänkta regissörer och skådespelare, inklusive den av någon anledning populära Gerard Butler. Han var aktuell att axla Kurt Russells ikoniska roll Snake Plissken när New Line Cinema vann rättigheterna till filmen 2007. Len Wiseman (som gjorde en annan 80-talsremake, ”Total Recall”) och Brett Ratner (”Rush Hour”) skulle båda vid olika stadier regissera men hoppade av.
 
2010 var det Breck Eisner (remaken ”The Crazies”) som var aktuell för registolen innan New Line gav upp projektet. 2015 köpte istället Fox rättigheterna och 2017 annonserades Robert Rodriguez som regissör och originalets John Carpenter som producent. 2019n var det plötsligt Leigh Whannell som skulle göra filmen innan det slutligen blev ”Scream”-duon Matt Bettinelli-Olpin och Tyler Gillett som tar över filmen som omarbetades till en uppföljare med Carpenter som exekutiv producent.
 
 

5. Nördarna kommer (1984)

 
En populär college-komedi från 1980-talet som också gått igenom flera remake-planer och till och med börjat filma. Den började spelas in redan 2006 med Kyle Newman (”Fanboys”) som regissör men lades ner efter två veckor inspelning. Anledningen var att skolan där de skulle filma ändrade sig och studiochefer var missnöjda med scener från den nya, trångare lokalerna.
 
2011 pratades det om att ”Jackass”-regissören Jeff Tremaine skulle göra en remake men det dröjde till 2020 då Seth MacFarlane planerade att producera en reboot med tvillingarna och komikerna Kenny och Keith Lucas i huvudrollerna. Inte mycket har hört om projektet sedan dess och med tanke på filmens historia kan man nog börja anta att även denna förblir ogjord.
 

Läs också: Dagens remake är en klassisk 80-talskomedi om en vild skilsmässa

 
Vilka remakes skulle du vilja se?
 
| 31 mars 2024 12:00 |