Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

29 maj 2017 | 18:00

Hade du svårt att hänga med i "Twin Peaks"-premiären? Här finns 6 nyttiga förklaringar

Om David Lynch hade fått bestämma så hade vi aldrig fått veta vem Laura Palmers mördare var. Han är inte mycket för att ge svar på frågor, utan mer benägen att få oss som tittar att vilja ställa dem. De drygt 25 år vi har väntat på fortsättningen av "Twin Peaks" har inte ändrat på det upplägget. De fyra nya avsnitten är mer förvirrande än någonsin, men det finns ledtrådar att hitta - om man gjort sin läxa.
Eftersom vi fick fyra avsnitt redan förra måndagen så dyker det inte upp något nytt avsnitt idag. I USA sändes de första två avsnitten förra veckan medan de andra två endast lades upp på Showtimes streamingtjänst, avsnitt tre och fyra sändes i kanalen under natten till idag vilket innebär att vi nu är i fas. Från och med nästa måndag dyker ett nytt avsnitt upp och sedan rullar det på under de kommande 16 veckorna - hos HBO Nordic. 
 
David Lynch och Mark Frost har gått all-in med de fria tyglar och den generösa budget som Showtime givit dem. Det är i vanlig ordning inte helt lätt att följa med i svängarna - "Twin Peaks" är tillbaka, på riktigt.
 
Eftersom nyheter kring den tredje säsongens handling varit så gott som obefintliga inför premiären, har spekulationerna varit desto fler. Den enda bekräftade ledtråden som Lynch på förhand ville ge var att hans långfilm, "Fire Walk with Me", skulle spela en nyckelroll för de nya avsnitten. Långfilmen från 1992 är inspelad efter att "Twin Peaks" hade lagts ned hos ABC, men utspelar sig innan händelserna i serien och följer Laura Palmer medan hon fortfarande var vid liv.
 
Vi visste inte om det på förhand, men det verkar också som att Mark Frosts bok "The Secret History of Twin Peaks" kommer att spela viss roll för handlingen. Det betyder att om du endast har sett säsong ett och två av "Twin Peaks" så finns det mer du bör läsa på för att få en djupare förståelse kring den värld vi ska få utforska under de kommande 16 veckorna. 
 
 
När vi nu äntligen har fått ta del av säsongens fyra inledande delar så är åtminstone en sak säker - Lynch försökte inte lura oss att se "Fire Walk with Me" i onödan. Avsnitten är proppade med referenser som gör handlingen en aning lättare att hänga med i. Med det sagt, även om det finns referenser till tidigare material från både originalserien och långfilmen (samt Mark Frosts bok "The Secret History of Twin Peaks") så innebär inte det att vi faktiskt vet vad alla saker faktiskt betyder... referenserna är mer en hjälp till att dra kvalificerade gissningar.
 
Joanna Robinson hos Vanity Fair har sammanställt en lång lista över olika "Twin Peaks"-referenser och förklaringar - där jag har plockat ut några av de mest brådskande teorierna och samlat dem här nedan.
 

Vad är Garmonbozia? 

 
 
I korta drag så är garmonbozia det som demonerna från the Black Lodge livnär sig på. Garmonbozia är en term som Lynch har myntat och betyder "smärta och sorg", vilket i fysisk form ser ut som stuvad majs.
 
När agent Cooper återvänder från the Black Lodge så skulle egentligen den onde Cooper har tagit hans plats, nu lyckades han hålla sig kvar i samma värld som den riktiga Cooper - men kräktes upp den garmonbozia som hållit honom vid liv och låtit han låtsas vara den riktiga Cooper. 
 
När Albert och Gordon möter den onde Cooper i fängelset så syns det tydligt att han har svårt att spela sin roll, vi får också veta att en av dem måste dö för att den andre ska kunna leva vidare utanför the Black Lodge. 
 

Vem är Dougie och vad är det för ring han har?

 

 
Onde Cooper skulle som sagt egentligen ha ersatts av den vanlige Cooper när han återvände till vår värld. Istället introducerades en ny Cooper, som inte ens är en Cooper utan en Dougie... teorierna i nuläget är att den onde Cooper på något vis skapade Dougie, för att kunna stanna kvar om agent Cooper skulle lyckas fly från the Black Lodge.
 
Istället för att byta plats med onde Cooper byter agent Cooper plats med Dougie - vilket gör att agent Cooper blir en aning trög i huvudet... vissa påstår till och med att den lilla kula som finns kvar av Dougie när han tagit av sig ringen i the Black Lodge, är storleken på agent Coopers nya hjärna.
 
Ringen då? Jo, den gröna ringen introduceras i "Fire Walk with Me" och har mystiska krafter som antingen håller den som bär ringen säker - eller märker honom eller henne för döden. Laura Palmer bar en likadan ring för att skydda sig mot BOB, medan Dougie dog och gick upp i rök så snart som han tog den av sig. Innan Laura Palmer dog förlamades hennes arm, vilket också hände Dougie innan han kräktes upp garmonbozian och byttes ut mot agent Cooper.
  

Vem är Tamara Preston?

 
 
 
När Agent Albert Rosenfield (som spelades av Miguel Ferrer som tragiskt gick bort i början av 2017) och Gordon Cole ska åka och prata med Cooper i fängelset, så tar de med sig en för oss tittare helt ny karaktär; Tamara Preston (Chrysta Bell).
 
Även om hon inte har dykt upp i vare sig "Twin Peaks" eller "Fire Walk with Me" från början av 90-talet så är hon inte helt ny till Twin Peaks. Tamara Preston är nämligen huvudpersonen i Mark Frosts bok "The Secret History of Twin Peaks" från 2016.
 

Kommer ni ihåg Bobby?

 
 
Vid sidan av alla onda krafter och surrealism så utspelade sig en parallell utredning av Laura Palmers mord, ledda av hennes skolkamrater. Här går det att se hur serier av "Riverdale"-typen blivit ordentligt inspirerade av "Twin Peaks". Dana Ashbrook spelade Bobby Briggs och hade en tendens till visst överspel - vilket vi fick en lite rolig blinkning till när den nu vuxna polisen Briggs bröt ihop till minnena av Laura Palmer. 
 
Det återstår att se om Lynch kommer att introducera ett liknande spår av undersökande high school-elever i de kommande avsnitten. Någon måste väl sakna ungdomarna som dog i rummet med glaslådan?
 

Agent Phillip Jeffries?

 
 
Självaste David Bowie spelade karaktären Agent Phillip Jeffries i "Fire Walk with Me". Likt Dale Cooper var Jeffries en agent som försvann under mystiska omständighetet - för att, två år senare, plötsligt dyka upp igen och prata om onda andar som han mött i the Black Lodge. 
 
Inför den nya säsongen ryktades det att David Bowie skulle dyka upp igen som Agent Jeffries, men med Bowies tragiska bortgång återstår det att se hur stor del karaktären kommer att få. Eftersom Jeffries redan nämnts vid namn ett flertal gånger lär vi åtminstone få några scener med honom längre fram - det är däremot oklart om Bowie hann spela in några scener eller om karaktären har ersatts av någon annan skådespelare. 
 
Det är bekräftat att Tim Roth kommer att dyka upp men inte i vilken roll - många tror att det kan vara han som fått ta över rollen efter Bowie. Det återstår att se hur det blir, men nu vet ni i alla fall vem Agent Phillip Jeffries är. 
 

Vad är "Blue Rose"?

 
 
Okej, här finns det bara spekulationer. Begreppet "Blue Rose" dyker också upp i "Fire Walk with Me" samt ett antal gånger under de nya avsnitten.
 
Don Davis som spelade Major Briggs (Gråt-Bobbys pappa) dog redan 2008 men fick på något vis ändå göra en cameo (i det tredje avsnittet), som ett svävade ansikte ute i rymden. "Blue Rose" är det enda han säger och sedan är ögonblicket förbi. Major Briggs är också en viktig karaktär i Mark Frosts bok "The Secret History of Twin Peaks" där hans uppdrag var att försöka få fram sanningen bakom de övernaturliga händelserna i Twin Peaks. 
 
Den populäraste teorin kring vad "Blue Rose" betyder är att det är en benämning, inom FBI, för fall som har en övernaturlig karaktär. Likt de fall som damp ned på Agent Mulders bord i "Arkiv X" (en serie som var väldigt inspirerad av "Twin Peaks").
 
Lynchs egen karaktär, Gordon Cole, säger efter mötet med onde Cooper (som nyss kräkts upp en massa garmonbozia) att "det blir inte blåare än såhär". Vilket inom ramarna för denna teori ändå låter helt rimligt.
 
Vilka frågor satt du med efter de fyra avsnitten var klara? Tror du att teorierna och förklaringarna ovan stämmer? 
| 29 maj 2017 18:00 |