Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

5 januari 2024 | 17:00

Här är den bästa tv-serien du kan se just nu: "Så jävla udda och fantastisk"

MovieZines tv-redaktör Jonatan Blomberg rivstartar det nya året med att ge oss en rangordnad lista över åtta tv-serier du absolut inte får missa just nu.
Jag är lite av en nörd till när det kommer till statistik och följer hur många tv-serier och avsnitt jag följer varje år. Och som MovieZines tv-redaktör så blir det ju en hel del tv-tittande. Med nästan 30 000 sedda avsnitt under bältet så kan jag inte minnas en bättre öppning på ett tv-år. 2024 känns som den starkaste starten på ett nytt tv-år någonsin!
 
Jag förstår att alla inte har chansen att titta på lika mycket som jag har. Så för att underlätta letandet i streamingdjungeln så tänkte jag ge er min personliga topplista över årets hittills bästa tv-serier, som släppt nya avsnitt här i Sverige under årets första vecka. Du hittar alla dessa i slutet av artikeln, men först tänkte jag lyfta fram min favorit: 
 
Bäst av alla just nu är tv-serien "The Curse", med Emma Stone och Nathan Fielder i huvudrollerna. Och efter att ha låtit oss svenskar vänta lite extra på premiären så släppte SkyShowtime fem avsnitt direkt under veckan (resterande fem avsnitt kommer att släppas ett i taget). Det här är en serie som är så jävla udda och fantastisk att jag har svårt att sitta still medan jag tittar. Men som jag har full förståelse för att säkert mer än hälften av tittarna kommer att hata... men det hindrar inte mig från att älska "The Curse". 
 
Om ni känner till Nathan Fielder sedan tidigare så har ni troligtvis sett "The Rehearsal" eller "Nathan for You" tidigare. Men det här är alltså en tv-serie i vilken han spelar en "riktig" roll istället för att vara en version av sig själv. Emma Stone vet vi ju alla redan att hon är en underbar skådespelerska, men jag hade inte riktigt förstått hur bra Stone och Fielder skulle kunna komplettera varandra som ett nygift par. Serien är för övrigt skapad av Fielder och Benny Safdie (som även skrivit "Uncut Gems" och "Good Time"), en annan duo jag inte visste att jag behövde.
 
Emma Stone och Nathan Fielder som Whitney och Asher, samt Benny Safdie som kameramannen Dougie i "The Curse". 
 
Handlingen kretsar i alla fall kring Whitney (Stone) och Asher Siegel (Fielder) som varit gifta i ett år och nu försöker få en realityserie (som de vill kalla "Flipanthropy") gjorda om sitt renoveringsföretag. Planen är att köpa upp en massa billiga fastigheter i ett väldigt fattigt område, uppgradera husen och göra området populärt genom sin realityserie. Och på så vis öka värdet på fastigheterna man investerat i. Samtidigt vill paret framstå lite som det här områdets frälsare... fast utan att det blir för uppenbart. 
 
Känslan medan man tittar är lite som att se på en realityserie, fast på allt material som klippts bort ur den. Med mycket snyggare foto och skådespel då. Där vi exempelvis får se hur paret agerar på ett visst sätt framför kameran och ett helt annat när man är själva. Det här leder exempelvis till ett ögonblick där Asher ger en flicka en hundradollar-sedel, för att sedan ta tillbaka den när kameran stängts av. Eftersom han bara hade menat att ge tjugo dollar. I nästa ögonblick säger flickan att hon kommer önska att Asher drabbas av en förbannelse och förbannar honom därefter tyst.
 
Den där förbannelsen ("The Curse") som alltså också är namnet på serien, blir sedan en slags ring på vattnet som sätter andra saker i rörelse i paret Siegels liv på olika sätt. Om man nu ska våga tro på sånt? Om du inte gillar udda tv-serier, som bland annat inkluderar den mest udda onaniscenen någonsin (och då fick vi ju ett helt gäng i "The Idol" förra året), så kommer nog inte "The Curse" att vara något för dig. Men om du gillar att utmanas lite i ditt tv-tittande så finns det inget bättre just nu.
 
Här nedan har jag sammanställt en rangordnad lista på de åtta olika tv-serier jag själv har följt under årets första vecka. Hoppas det hjälper dig att hitta något du själv kommer att gilla:
 
1. "The Curse" (SkyShowtime) 
2. "Fargo" (säsong 5, HBO Max)
3. "Reacher" (säsong 2, Prime Video) 
4. "The Brothers Sun" (Netflix)
6. "Class of '09" (Disney+)
7. "Sanningen" (TV4 Play+)
8. "Fool Me Once" (kallas också "Sanningen", Netflix)
 
 

Läs också: Blir 2024 bästa tv-året någonsin? Här är 13 tv-serier du inte får missa i januari!

 
Vilka tv-serier tittar du på just nu och vilka är dina favoriter? Kommentera gärna nedan!
| 5 januari 2024 17:00 |