Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

31 december 2023 | 11:00

Blir 2024 bästa tv-året någonsin? Här är 13 tv-serier du inte får missa i januari!

"Echo", "True Detective" och "Masters of the Air" är bara några av månadens efterlängtade tv-premiärer. Här hittar du datumen till alla!
Nytt år och nya tv-möjligheter! Januari är i vanliga fall en väldigt lugn tv-månad, eftersom Hollywood brukar stänga igen och köra på repriser under jul och nyår innan allt kommer igång lagom tills februari igen. Men förra årets strejker har uppenbarligen gjort att streamingtjänsterna har ett helt gäng titlar man egentligen hade velat köra ut under hösten, som nu äntligen står redo för oss. 
 
Om det forstätter på den här nivån under resten av 2024 så kan året mycket väl gå till historien som ett av tv-världens bästa på väldigt länge! Här nedan lyfter jag fram hela 13 olika tv-serier som jag personligen kommer att ge en chans under månaden:
 

"Fool Me Once"/"Sanningen" (Netflix) - 1 januari

 
 
Författaren Harlan Coben har fått mängder av sina mystiska thrillerböcker adapterade till filmer och tv-serier genom åren och 2024 inleder med ännu en adaption. Den här gången är det boken "Fool Me Once" (2016, svenska titeln är "Sanningen") som står på tur att adapteras. Handlingen följer en änka som plötsligt ser sin bortgångna make (Richard Armitage) på en hemlig övervakningskamera, vilket bara är början på alla underliga händelser vi får följa under säsongen.
 

"Class of '09" (Disney+) - 3 januari

 
 
"Den som väntar på något gott" brukar det ju heta. När det gäller "Class of '09" så har vi svenskar fått vänta i lite drygt ett halvår, med tanke på att serien hade premiär redan under maj 2023 i USA... men nu är det alltså vår tur till slut. Brian Tyree Henry och Kate Mara brukar kunna bjuda på riktigt imponerande skådespel och här får vi följa dem som FBI-agenter som återförenas när en gemensam vän precis har dött. 
 

”The Brothers Sun” (Netflix) - 4 januari

 
 
Michelle Yeoh i en tv-serie vars tagline lyder; "blood runs in the family", kan väl inte bli annat än actionfyllt och bra? Det återstår i alla fall att se när "The Brothers Sun" dyker upp på Netflix under årets allra första vecka. Handlingen följer Charles Sun, en hänsynslös mördare som tvingas åka till Los Angels för att skydda sin mamma (Yeoh) och lillebror från en lönnmördare som precis dödat deras pappa. 
 

”The Curse” (SkyShowtime) - 5 januari

 
 
"The Curse" har funnits med på många tv-kritikers topplistor över 2023:s allra bästa tv-serier, vi svenskar har fått vänta en dryg månad extra på premiären men får lyckligtvis ta del av hela fem avsnitt direkt på den svenska premiärdagen. Emma Stone, Nathan Fielder och Benny Safdie bjuder på fantastiskt skådespel i en minst sagt udda tv-serie om ett nygift par som försöker starta ett nytt företag tillsammans. 
 

”Criminal Record” (Apple TV+) - 10 januari

 
 
Apple TV+ har ju gjort sig kända för sin höga kvalitet och inleder året med en brittisk kriminalthriller, i vilken Peter Capaldi och Cush Jumbo spelar huvudrollerna. Handlingen kretsar kring ett tips som rings in till polisen om att en dömd mördare i fängelset kan vara oskyldig, då en annan man brukar skryta om att ha kommit undan med mordet under tiden han misshandlar sin flickvän. Capaldi spelar polisen som klarade upp fallet första gången och Jumbo är den som vill öppna upp fallet på nytt, vilket sätter de båda poliserna på kollisionskurs mot varandra. 
 

”Echo” (Disney+) - 10 januari

 
 
Alaqua Cox är tillbaka i Marvel-rollen som Maya Lopez/Echo, en roll vi fick se henne i redan under den första säsongen av "Hawkeye". Nu är både hon, Wilson Fisk och Matt Murdock/Daredevil tillbaka i den nya Marvelserien "Echo". Och till skillnad från alla tidigare Marvelserier hos Disney+ så kommer man att släppa hela säsongen, bestående av totalt fem nya avsnitt, på en och samma gång. 
 

”Role Play” (Prime Video) - 12 januari

 
 
Kaley Cuoco har lyckats bra med både "The Flight Attendant" och "Harley Quinn", två tv-serier som hon själv varit med och producerat, efter att rollen som Penny i "The Big Bang Theory" plötsligt gick upp i rök. Nu är hon tillbaka med ännu en tv-serie hon varit med och producerat. Den här gången i en berättelse som ger vibbar av "True Lies", men till skillnad från förra årets "True Lies"-remake så verkar "Role Play" (åtminstone baserat på sin trailer) lyckas avsevärt bättre. David Oyelowo spelar hennes ovetande make, Cuoco är en grymt duktig lönnmördare och Bill Nighy spelar hennes kontaktperson som verkar boka in ett mord som ställer till det ovanligt mycket. 
 

”True Detective: Night Country” (säsong 4, HBO Max) - 15 januari

 
 
Det har gått nästan exakt fem år sedan den förra säsongen av "True Detective" släppte sitt sista avsnitt i början av 2019. Den här gången är däremot inte seriens skapare Nic Pizzolatto varken tillbaka som showrunner eller manusförfattare, utan enbart i form av producent.
 
HBO har med andra ord valt att fortsätta med en fristående miniserie som lika väl hade kunnat få stå på helt egna ben men nu kommer åka lite snålskjuts på "True Detective"-namnet. Efter att ha fått förhandstitta på säsongen så kan jag däremot redan nu säga att det enbart är den första säsongen av serien som klår den här nya, det blir riktigt spännande och Jodie Foster är fantastisk i huvudrollen. 
 

”The Artful Dodger” (Disney+) - 17 januari

 
 
Charles Dickens "Oliver Twist" får här en fortsättning när vi återser The Artful Dodger (Jack Dawkins, eller "Räven" som han kallades i den svenska utgåvan) som vuxen, nu i form av en kirurg som fortfarande har svårt att hålla sig borta från brott. Skådespelaren Thomas Brodie-Sangster, som du kanske känner igen från "The Queen's Gambit" eller "Love Actually", har tagit över den ikoniska rollen. Vi får även återse Fagin, som nu spelas av David Thewlis (Remus i "Harry Potter"-filmerna). Handlingen utspelar sig i Australien på 1850-talet och består av totalt åtta avsnitt.
 

”Twisted Metal” (Prime Video) - 19 januari

 
 
Precis som i fallet med "Class of '09" så är "Twisted Metal" en tv-serie vi svenskar har fått väntat oförklarligt länge på. Hela den första säsongen släpptes nämligen i slutet av juli i USA, men nu får vi helt enkelt vara glada över att äntligen få ta del av hajpen.
 
Serien är baserad på Playstation-spelet med samma namn och har Marvelstjärnan Anthony Mackie i huvudrollen som "John Doe", en man som får i uppdrag att leverera ett paket över den postapokalyptiska ödemarken. Vilket givetvis visar sig bli avsevärt mycket svårare än vad "postapokalyptisk ödemark" redan skvallrat om. 
 

”Griselda” (Netflix) - 25 januari

 
 
Sofia Vergara spelar Griselda, även känd som "Kokainets drottning", i en biografisk dramaserie bestående av sex avsnitt. Där kommer vi få se hur hon lyckades skapa en av historiens mest lönsamma knarkkarteller, samtidigt som hon kunde vara en kärleksfull mamma till sina barn. Serien är skapad av Doug Miro som även ligger bakom "Narcos" och "Narcos: Mexico" hos Netflix, så vi lär förhoppningsvis kunna förvänta oss något av samma kvalitet och stil.
 

”Masters of the Air” (Apple TV+) - 26 januari

 
 
Det har gått över 20 år sedan "Band of Brothers" släpptes och snart 15 år sedan uppföljaren "The Pacific" kom. Nu har det blivit dags för Steven Spielbergs och Tom Hanks att producera en tredje miniserie om det andra världskriget, som den här gången handlar om de amerikanska piloterna som flög bombplanen över Tyskland.
 
Till skillnad från sina brittiska kollegor som enbart flög på nätterna, så slog de amerikanska piloterna ut viktiga nyckelmål för tyskarna - vilket behövde göras på dagtid. Något som resulterade i att väldigt få plan lyckades ta sig tillbaka utan att bli nedskjutna. I "Masters of the Air" får vi följa både striderna i lyften och de nedskjutnas tid i fångläger på marken.
 

”Expats” (Prime Video) - 26 januari

 
 
En familjetragedi för samman de tre kvinnorna Margaret (Nicole Kidman), Hilary och Mercy i en miniserie som utspelar sig i Hong Kong under 2014. Serien är skapad och regisserad av Lulu Wang ("The Farewell") och är baserad på boken "The Expatriates" av Janice Y. K. Lee. Kidman har dykt upp i ett helt gäng olika miniserier under de senaste åren och de brukar alla ha en hög lägsta nivå, den här har definitivt potential att bli en av de bättre!
 

Läs också: Sofia Helin om "Sanningen": Årets sista och mest spännande tv-premiär!

 
Vilka tv-serier ser du fram emot mest under januari? Kommentera gärna nedan!
| 31 december 2023 11:00 |