Griselda 2024-

Drama Biografi Gangster
USA
Engelska
Spanska
Griselda poster

Synopsis

Miniserie om Griselda Blancos liv, en kärleksfull mor som också grundade en av de mest framgångsrika kartellerna i historien.
Ditt betyg
2.9 av 7 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonatan Blomberg

24 januari 2024 | 21:00

"Narcos"-skaparnas nästa knarkserie är gjord efter samma mall

En supersminkad Sofia Vergara spelar knarkdrottningen Griselda Blanco i Netflix nya miniserie, från skaparna bakom "Narcos"-serierna.
"Griselda" har en riktigt effektfull inledning med ett citat från Pablo Escobar: "the only man I was ever afraid of was a woman named Griselda Blanco". Miniserien om Griselda är gjord av skaparna bakom "Narcos" (och "Narcos: Mexico"), som visade vilken enorm makt Escobar hade under sin "storhetstid". Det är en teaser som heter duga om vilken speciell person denna Griselda alltså kommer att bli. Precis som i deras tidigare serier så är även "Griselda" baserad på verkliga händelser och personer.
 
När vi tittare släpps in i handlingen så får vi däremot först se en skadad kvinna fly från sin hemstad i Colombia till Miami. Till en början ser det nästan ut som att vi kommer att få följa en kvinna som lyckats fly från ett våldsamt förhållande och nu försöker vända sitt och sina barns liv på rätt sida igen. Den bilden förändras däremot snabbt när hon plockar fram ett kilo kokain som hon smugglat med sig, i en av barnens ryggsäckar, under flykten till USA.
 
Hennes plan är först att sälja knarket för att få tillräckligt med pengar att skaffa ett hus till sig själv och hennes tre barn. Men det är givetvis inte så enkelt som den här berättelsen slutar. Under den här delen av hennes liv så skulle Griselda troligtvis inte ha skrämt slag på Pablo Escobar. Det där kilot med kokain gör däremot att hon hamnar i kontakt med några av de större langarna i Miami-området. Och när hon under en skottlossning mellan två rivaliserande gäng täcks av blod, men ändå går vidare rakt in på ett möte... så börjar man inse att hon menar allvar. 
 
Det här var under en tid när kokain fortfarande användes främst av fattigare amerikaner och inte hade tagit sig in i partyrummen hos de allra rikaste människorna ännu. Hela Griseldas framgång och eftermäle bygger på faktumet att det var hon som insåg att det gick att komma åt alla rika amerikaner genom deras anställda. Om yogainstruktören, tennistränaren eller städerskan även kunde förse sina chefer med ett konstant flöde av partykokain, så öppnades plötsligt en helt ny marknad upp i USA. 
 
Efter att ha hånats som "husfrun" börjar det viskas om "gudmodern i Miami" och när Griseldas makt växer allt mer, så blir hon samtidigt allt mer våldsam i sitt sätt att försvara det hon ser som sitt område. Och det är då hon börjar skrämma andra knarkgiganter som Pablo Escobar. 
 
Berättelsen i sig är med andra ord mer eller mindre exakt den samma som i alla andra "Narcos"-säsonger som har släppts hittills. Någon jobbar sig upp till toppen och blir sedan allt mer våldsam, till en gräns när polisen och politikerna inte kan fortsätta blunda längre. Vi har sett det förut och tyvärr tycker jag inte att det är bättre utfört denna gången än de andra. Det är däremot inte dåligt heller. Skillnaden den här gången är "bara" att vi har en kvinna i huvudrollen, i övrigt är mallen den samma.
 
Sofia Vergara axlar huvudrollen som Griselda otroligt bra. Vergara är troligtvis mest känd för sin roll som Gloria i komediserien "Modern Family" eller som domare i Americas Got Talent, men den före detta fotomodellen är precis som Griselda själv född i Colombia. Hon har även varit en av seriens producenter. Och tyvärr har man beslutat sig för att ge Vergara någon slags ansiktsmask och sminkning som får henne att påminna om Eva Melanders troll-roll i "Gräns". Eller möjligtvis Charlize Theron i "Monster", om man vill ha en mer internationell referens.
 
Verklighetens Griselda Blanco såg nämligen inte ut som en gammal fotomodell, men samtidigt ville man inte försöka få Vergera att se ut som den riktiga Griselda. Resultatet är ett slags mellanting som gör att jag inte kan sluta stirra på hennes överläpp och ögonbryn om vartannat och därför kontinuerligt tas ut ur upplevelsen.
 
Jag förstår liksom inte varför man inte valde en helt annan skådespelserka för rollen, om man nu tyckte att Vergara var alldeles för snygg den. Istället får jag personligen "uncanny valley"-vibbar av huvudkaraktären lite då och då, samtidigt som det inte råder någon tvekan om att Vergara skådespelar bättre än hon någonsin gjort tidigare. Någonstans där under masken och sminket. Nu är väl detta lite av en smaksak och jag har inte låtit det påverka mitt övergripande betyg, men jag känner samtidigt att jag måste nämna det för att se om någon annan upplever det samma. 
 
Kort och gott: om du älskade "Narcos" och "Narco: Mexico" så är "Griselda" utan tvekan ett måste för dig. Om du har Netflix och känner att du vill se en helt ny miniserie på bara sex avsnitt, som bjuder på både action, spänning och en kvinnas resa till toppen - då är "Griselda" också helt rätt för dig. Men annars så finns det mycket annat som är bättre och mer nyskapande just nu.
 
Hela miniserien "Griselda" släpps hos Netflix den 25 januari.
| 24 januari 2024 21:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Griselda
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu