Serie

Skribent

Alexander Kardelo

17 november 2023 | 10:55

Ska Godzilla-serien bli den monstersuccé som Apple TV+ behöver?

Streamingpremiär för "Monarch: Legacy of Monsters"... och den är faktiskt inte så dum. Se första avsnittet gratis.
Varje gång film- och tv-skribenter nämner Apple TV+ låter det ungefär likadant. Ja, det finns flera riktigt bra titlar att upptäcka här. Och nä, än har inte tillräckligt många gett streamingtjänsten en chans.
 
På en lista över Sveriges 11 populäraste streamers hamnade den på en 11:e plats nyligen. Och detta trots att Apple är ett starkt varumärke, och slänger med Apple TV+ på köpet med varje ny iPhone eller Mac.
 
Emmyfavoriter som "The Morning Show" och "Ted Lasso" i all ära. En del ambitiösa sci-fi-produktioner har det också blivit, från "For All Mankind" till "Foundation". Men vad Apple TV+ har saknat hittills är de starka titlarna ("IP", som man säger på engelska) som kan locka in en redan etablerad fanskara.
 
 

Monsterverse breder ut sig till streaming

 
Vilket leder oss till Godzilla. Ett av filmvärldens mest kända monster, med en lång rad japanska och amerikanska storfilmer som underhållt och skrämt publiken i nära 60 års tid. Med lite tur är det just den muterade urkraft som Apple behöver - en serie som ingår i en välkänd franchise, och som kan bli en av vinterns stora snackisar. Både i nördkretsar och bland mainstream-tittarna.
 
Serien heter "Monarch: Legacy of Monsters" och ingår i det så kallade Monsterverse, filmuniversumet som inleddes med 2014 års "Godzilla". Under de fyra filmer som hittills har släppts har även King Kong välkomnats in i värmen, och tv-serien tar avstamp på hans Skull Island, där flera jättemonster har sitt hem.
 
I två parallella tidslinjer ska vi få följa olika karaktärer som gräver i hemligheterna kring det mystiska Monarch som försöker kartlägga och kontrollera varelserna som kan bli ett hot mot världen. Den ena tidslinjen tar oss till 50-talet, den andra till nutid, där vi får se hur Tokyo rustat för Godzillas återkomst.
 
Den röda tråden mellan båda historierna är unge armélöjtnanten Lee Shaw, spelad av Wyatt Russell. Årtionden senare dyker han upp igen, nu spelad av farsan Kurt Russell.
 
 

"Väldigt underhållande"

 
Inte för att karaktärerna kanske är det stora dragplåstret. Här finns istället gott om konspirationer, och kaiju-action. Erkänn, du vill se jättemonster slåss och krossa städer! Som tur är bjuds det på en del av den varan under seriens tio avsnitt. MovieZines recensent skriver:
 
"Serien inleds pampigt med en slagsmålsscen mellan en gigantisk krabba och en överdimensionerad spindel. Jag myser. Då jag alltid närt en svaghet för monster. Särskilt jättestora monster som när förmågan att trampa ner höghus och välta kryssningsfartyg. Monsterscenerna är också konsekvent storslagna genom hela säsongens gång. Det är under dessa som serien befinner sig i sitt esse, mindre så när den fördjupar sig i karaktärernas bakgrund, kärleksbekymmer och paranoior."
 
MovieZines betyg landar på en 3:a, och Katarina Emgård utlovad "en väldigt underhållande måste-serie för alla som älskar monster". 
 
De två första avsnitten av "Monarch: Legacy of Monsters" finns nu att streama på Apple TV+. Det första avsnittet kan ses helt gratis även utan abonnemang.
 
Du kan också prova på Apple TV+ helt utan kostnad i 7 dagar och streama så mycket du orkar.
 
 
| 17 november 2023 10:55 |