Film

Skribent

MovieZine

27 april 2020 | 17:00

Stor ökning av piracy i coronatider

Användningen av illegala filmsajter har gått upp med över 40 procent på bara en månad.
Coronapandemin har satt världen i karantän, och efterfrågan av streamad underhållning växer markant. Netflix, Youtube och andra tjänster ser en stark ökning i trafiken, men allt fler vänder sig också till piracy.

Enligt nya siffror från Variety har illegal nedladdning och besöken på torrent-sajter ökat rekordartat på bara en månad. Bara i USA registrerades 1 miljard besök på piratsajterna under mars. 

Under sista veckan i mars i år, jämfört med sista veckan i februari, ökade piracyn med 41% i USA och Frankrike, 43% i Storbritannien och 45% i Kanada. I hårt drabbade Spanien ligger ökningen på 50% och i Italien på hela 66%.
 
En stor anledning lär vara att många har förlorat jobb eller inkomst till följd av pandemin. Att biograferna håller stängt leder också konsumenterna in på alternativa vägar.

Siffrorna kommer från researchfirman Muso, som specialiserar sig just på research kring piracy:

- Piratnedladdning och illegal konsumtion är nära länkad till laglig konsumtion. Precis som att Netflix ökar i antalet prenumeranter så ser vi en avsevärd ökning av besök på piratsajter, säger VD:n Andy Chatterley till Variety.
 
 

Tre alternativa och lagliga filmtjänster:

 
Cineasterna - gratis med ditt bibliotekskort
Draken Film - bli medlem och stötta din lokala biograf
MUBI - MovieZine bjuder på en gratismånad!
| 27 april 2020 17:00 |