Film

Skribent

Oscar Söderman

29 mars 2020 | 12:00

1,5 miljoner svenskar har tillgång till gratis film - utan att veta om det

Visste du om att du med största sannolikhet har tillgång till gratis och dessutom laglig film online? Cineasterna är en streamingtjänst som når ut med film till många av Sveriges bibliotekslåntagare helt gratis.
Mer än kanske någonsin förr befinner folk sig hemma under dagarna. Corona-virusets spridning har lamslagit många samhällets områden, inte minst Sveriges och resten av världens biografer. Denna kombination av nedläggningar och hemmavistande har lett till en markant ökning i filmtittande hemma, främst genom streamingtjänster.
 
Det finns en uppsjö av alternativ att välja mellan när du ska strömma film hemma, nackdelen är att alla såklart kostar pengar. Alla förutom en: Cineasterna.com.

Cineasterna grundades 2017 och är en fantastisk resurs för de flesta filmälskarna ute i Sverige, det enda kravet? Ett bibliotekskort.

Det är nämligen en tjänst som samarbetar med bibliotek i 120 av landets kommuner, och om du har tillgång till ett som är anslutet till tjänsten behöver du bara knappa in ditt lånekortsnummer och pinkod. FörlagEtt AB är företaget bakom streamingtjänsten, de har i snart 35 år varit en leverantör av media till landets bibliotek. Film, ljudböcker, tv-spel, musik och språkkurser är vad de levererat.
 
 

"Udda filmer från hela världen välkomnas"

 
Christer Anderson är förlagschef på FörlagEtt och såg utvecklingen av streaming till landets bibliotek som en självklarhet.

- När vi lanserade Cineasterna var det en naturlig följd av vårt mediafokus där målet är att driva utvecklingen, snarare än att vänta på den. Samtidigt som vi också behövde möta förändringen filmbranschen går igenom där Video on Demand ersätter den fysiska dvd:n, säger Christer Andersson.

Det hela började med att tjänsten lanserades på Vaggeryds bibliotek, men det utvecklades snabbt och fler bibliotek ville ansluta sig.


- Ryktet om Cineasterna och vår satsning på kvalitetsfilm tog fart oväntat snabbt. Tjänsten fick snabb uppskattning bland landets bibliotek, antagligen på grund av vår ambition att satsa på kvalitetsfilm från hela världen. Udda film från spridda länder välkomnades. Vi tog bland annat hjälp av Tor Nyman med bakgrund från Stockholms Filmfestival i vårt viktiga urvalsarbete, säger Christer.
 
 

2700 filmer för alla åldrar

 
I Cineasternas katalog finns det för tillfället drygt 2700 filmer för låntagare i alla åldrar. Vilket såklart innebär att ett flertal olika distributörer krävs för att utveckla ett brett utbud filmer som passar många.


- Vi har avtal med ca 50 distributörer som tryggar vår utgivning, i nuet och framåt. Målet är att stegvis bygga ut nätverket av distributörer från hela världen, när vi nått målet så vill vi ha med oss fler filmbolag från alla viktiga filmländer, menar Christer.

Det är biblioteken själva som bestämmer hur många filmer en användare får låna per månad. Med tanke på att många nu befinner sig hemma har dock trycket på tjänsten ökat, något som lett till att vissa bibliotek höjt sin gräns. Teamet bakom Cineasterna har märkt av upptrappningen av användandet de senaste veckorna.


- Ja, vi har sett en tydlig ökning. Många bibliotek har dessutom ökat sina begränsningar på grund av detta och tillåter fler lån än vanligt under rådande omständigheter, säger Christer.
 
 

Brett och smalt för alla smaker

 
Sidan är som de flesta streamingtjänsterna uppdelad i olika kategorier, många av dem är dock speciellt inriktade för dem som är ute efter en specifik filmupplevelse.
 
I kategorin Den Långa Tagningen har det tillexempel valts ut filmer som inte helt oväntat innehåller långa tagningar, filmer som Robert Altmans ”Spelaren” och Tarkovskijs ”Offret”. Andra kategorier inkluderar 9 queera berättelser, Film om film och Feministisk filmfasta i samarbete med kritikern Wanda Bendjelloul,

Vid frågan om vilka favoritfilmer Christer hade i deras utbud för tillfället tipsade han om fyra måsten: ”Frances Ha”, ”Shoplifters”, ”Moonlight” och ”Fitzcarraldo”.

Om ert lokala bibliotek erbjuder Cineasterna kan ni se på cineasterna.com.

Finns det en film i Cineasternas katalog ni vill tipsa om? Kommentera nedan!
| 29 mars 2020 12:00 |