Film

Skribent

Gäst

1 november 2019 | 15:00

10 klassiska skräckfilmer att avnjuta i höstmörkret

Inget Halloween utan några mysiga skräckrullar att mysa med. Här är några av våra favoriter från tio årtionden av skräck.
Mörkret har åter lagt sig över vårt avlånga land och spöken och monster lurar bakom varje träd och husknut. Det bästa sättet att undvika dessa är naturligtvis att sätta sig ner soffan och möta dessa på säkert avstånd på tv-skärmen.
 
Jag har här samlat klassiska filmer om spöken och monster för få er i rätt stämning inför Halloween, om ni vågar.
 
 

Nosferatu (1922)

 
Den kanske mest kända av alla stumfilmer är "Nosferatu", baserad på Bram Stokers roman Dracula. Thomas Hutter får i uppdrag att resa till Transylvanien för att möta den mystiske Greve Orlok för en fastighetsaffär i Tyskland. Under besöket råkar greven se ett porträtt av Hutters fru Ellen och blir besatt av henne. Hutter måste nu bekämpa greven, som visar sig vara en vampyr, för att rädda, inte bara sin fru, utan hela Tyskland. "Nosferatu" är ett typiskt exempel på expressionistisk berättande, där skuggor och förvridna byggnader ger en surrealistisk och drömlik atmosfär. När Stokers änka fick höra om filmen så stämde hon filmens bolag och vann. Domstolen bestämde att alla kopior av filmen skulle förstöras, lyckligtvis överlevde några kopior som redan hade skickats för distribution. Tack vare detta kan vi idag njuta av en av historiens första och bästa vampyrfilmer.
 
 

Överraskade av natten (1932)

 
Under 30-talet var Universal det ledande skräckfilmsbolaget med titlar som "Dracula" och "Frankenstein". En film som dock kommer i skymundan när man talar om Universals filmer är "The Old Dark House" ("Överraskade av natten"). En grupp människor sammanstrålar i ett avlägset hus för att undvika en storm och måste spendera natten med husets excentriska och farliga ägare. "The Old Dark House" är en mycket stämningsfull film där ösregn och åskblixtar ständigt gör sig påminda i bakgrunden. Även det gamla huset som är fullt med skuggor i kontrast till husets öppna brasa bygger på den mysiga stämningen. En av rollerna spelas dessutom av skräckikonen Boris Karloff vars gestaltning bidrar till att göra "The Old Dark House" till en riktig skräckklassiker.
 
 

Mumiens hämnd (1940)

 
Vi har tagit oss till 40-talet och monsterfilmernas guldålder. Jag vill detta år fokusera på ett monster som idag många har glömt bort. En grupp arkeologer ger sig ut för att hitta en mytomspunnen grav och attackeras av en mumie.
 
"The Mummy's Hand" ("Mumiens hämnd") är inte en uppföljare till "The Mummy" från 1932 som man kanske skulle kunna tro. Istället är det snarare en reboot av historien. "The Mummy's Hand" introducerar oss till den tyste mumien som smyger omkring i bandage och dödar folk på order av en egyptisk präst och är på sätt och vis även en föregångare till den moderna slashergenren då filmerna ger oss flera mord. Mumien likt slashermördarna har också för vana att dyka upp igen i en uppföljare.
 
 

Vaxkabinettet (1953)

 
Under 50-talet dominerades skräckgenren av antingen rymdvarelser, jättemonster och galna forskare som varnade oss för Sovjetunionen och atombomben, eller av Hammer Studios Dracula och Frankensteinfilmer. Jag vill i år dock framhäva en film som inte är kopplad till någon av dem, nämligen "House of Wax" ("Vaxkabinettet").
 
Henry Jarrod, spelad av skräckikonen Vincent Price, driver stadens mest besökta vaxmuseum. Samtidigt sker flera mystiska mord i staden och vaxdockor som liknar offren börjar dyka upp i Jarrods museum. "House of Wax" ger oss ett spännande mordmysterium med en för sin tid obehaglig twist som än idag ger tittaren rysningar.
 
 

Det spökar på Hill House (1963)

 
Vi har tagit oss till 60-talet och ett årtionde som jag personligen tycker är ett av de svagare årtiondena när det kommer till skräck. "The Haunting" ("Det spökar på Hill House") är dock en av de filmer som skänker både stämning och spänning. En grupp människor anländer till en ökänd herrgård för att undersöka huruvida den är hemsökt eller inte. Snart börjar oförklarliga saker hända i huset. "The Haunting" är en mycket stämningsfull film där skräcken byggs upp kring det vi inte ser i motsats till de flesta moderna skräckfilmer. Filmen bjuder också på tidiga jump scares som får mig att tänka att "The Haunting" måste ha skänkt viss inspiration till skaparna av "The Conjuring"-serien.
 
 

Världsrymden anfaller (1978)

 
Vi har tagit oss till 70-talet och kommer lagom till att få bevittna en invasion från rymden. Elisabeth Driscoll misstänker att något är väldigt fel med sin pojkvän när denne slutar visa känslor. När hon ber sin vän Matthew om hjälp så upptäcker de att en utomjordisk invasion pågår där mänskligheten sakta byts ut mot dubbelgångare. "Invasion of the Body Snatchers" ("Världsrymden anfaller") är en väldigt spännande och paranoid film. Den är på intet sätt en våldsam film, inte heller bygger den sin skräck på jump scares. Istället är det just den paranoida skräcken som är i fokus, vem kan du lita på, vem är människa eller inte? Det gör "Invasion of the Body Snatchers" till en väldigt unik och mästerlig skräckfilm.
 
 

Flugan (1986)

 
Under 80-talet kom en rad nyinspelningar på klassiska science-fictionfilmer från 50-talet. Ett par av dessa som till exempel "The Thing" och "The Blob" är enligt min mening till och med bättre än originalet. Så är också David Cronenbergs "The Fly" ("Flugan"). Forskaren Seth Brundle har uppfunnit en maskin som gör det möjligt att teleportera objekt. När han försöker utveckla maskinen att teleportera levande objekt går något fruktansvärt fel och Seths dna blandas med en flugas. Regissören David Cronenberg ger oss en både otäck och tragisk historia där filmens protagonist och antagonist är den samma. Lägg också till förstklassiga specialeffekter som både fascinerar och äcklar dig och du har mästerverket "The Fly" i ett nötskal.
 
 

Leprechaun - Väktarens hämnd (1993)

 
Vi har tagit oss till 90-talet och ett årtionde som tyvärr främst gav oss uppföljare till uttjatade filmserier, något som denna film kom att ändra på. Vad använder man sig av för mördare när man redan har nyttjat drömdemoner, hockeymaskbeklädda zombies och levande dockor? Vad sägs om en pyssling besatt av att återerövra sitt guld? "Leprechaun - Väktarens hämnd" är en något annorlunda skräckfilm och en frisk fläkt under den annars rätt tråkiga skräckeran under 90-talet. Warwick Davies, annars känd från "Star Wars" och "Harry Potter"-filmerna gör en mycket underhållande rollprestation som gör filmen värd att se om igen och igen.
 
 

Them (2006)

 
Vi har rest in i det nya millenniet och beger oss till Frankrike där vi förhoppningsvis slipper möta besökare av samma slag som huvudkaraktärerna i nästa film. Clementine och Lucas har precis köpt sitt drömhus på den franska landsbygden. En natt hör de musik spelas utanför huset. Detta blir upptakten för Clementine och Lucas kamp för att överleva en grupp mordlystna galningar. "Them" är en fruktansvärt obehaglig och psykologiskt skrämmande film som jag inte rekommenderar för nybörjaren. Men för den som har med sig några skräckfilmer i bagaget eller vet med sig att den är en tuff jävel så är detta en mycket bra film att se i höstmörkret.
 
 

Train to Busan (2016)

 
Vi är vid slutet av vår resa och beger oss till Sydkorea för att hoppa på ett minst sagt obehagligt tåg. Seok-woo är på väg med sin dotter till staden Busan för att hälsa på sin ex-fru. Samtidigt sprids ett okänt virus över landet i rasande fart som förvandlar människor till blodtörstiga zombies. Fast på ett tåg måste Seok-woo och andra överlevare samarbeta för att ta sig till Busan där räddningen finns. "Train to Busan" är den bästa zombiefilmen vi har fått på flera år sedan Zack Snyders nyinspelning av "Dawn of the Dead". Den är spännande, våldsam och ger oss karaktärer som vi tycker om och hejar på.
 
Daniel Ekholm
 
Vilka skräckfilmer vill du tipsa om?
| 1 november 2019 15:00 |