Film

Skribent

MovieZine.se

17 maj 2014 | 21:01

Sett "Godzilla"? Här är 5 andra grymma monsterfilmer

Johanna Holmin från festivalen Monsters of Film tipsar om favoritmonstren på film.

Monsterkungen har klampat in på bioduken på nytt. Men hur värmer man upp bäst inför nya "Godzilla"? Eller vad gör man om suget efter nya monsterrullar väcks till liv? Vi tog hjälp av Monsters of Film-festivalens Johanna Holmin för att tipsa om fler sköna monsterrullar.

Monsters

(Gareth Edwards, Storbritannien, 2010)

"Godzilla"-regissören Gareth Edwards första långfilm innehåller naturligtvis också stora monster, men är en lågmäld historia som handlar om så mycket mer än just det. I denna framtidsdystopi har världen blivit invaderad av gigantiska utomjordiska varelser. En ung journalist får i uppdrag att föra chefens dotter genom Mexiko, som är en av de "infekterade" zonerna där monstren vistas, och tillbaka till USA. Samhällskritik och desperation präglar denna lilla pärla som verkligen trissar upp stämningen inför kommande "Godzilla"!

Godzilla vs Mothra

(Takao Okawara, Japan, 1992)

Självfallet bör man se original-Godzillan (dvs den japanska från 1954, inte den amerikanska från 1956) där atombomben och hotet från väst ligger i fokus. Men en av mina absoluta favoritfilmer i serien är "Godzilla vs Mothra". Här tampas vi med ett annat problem, nämligen miljöförstöring, som förkroppsligas av inte mindre än två gigantiska fjärilsliknande monster: Mothra och Battra, samt deras beskyddare Kosmos. Ja, och så Godzilla då! Kreativitet och fantasifullhet i både story och karaktärer är på högsta nivå och till och med någon som inte sett en enda Godzilla- eller Mothra-film tidigare kan hänga med.

The Host

(Bong Joon-Ho, Sydkorea, 2006)

Det här är alltså inte den gräsliga science fiction-filmen av författarinnan till "Twilight" som kom förra året, utan en alldeles utomordentligt fabulös sydkoreansk monsterskräckis. En liten flicka blir kidnappad av ett stort vattenmonster som går bärsärkagång längs stadens flod, och den otursförföljde fadern ger sig ut för att hitta och rädda henne. Mycket humor och mycket monster. Precis vad man behöver.

Dagon

(Stuart Gordon, Spanien, 2001)

Ett par på seglingssemester förliser strax utanför fiskebyn Imboca (se: Innsmouth). Men byns invånare är allt annat än hjälpsamma. Är de ens människor? Denna hyllning till H.P. Lovecraft har fått onödigt många sågningar, men för en sann monster- och Lovecraftälskare är filmens 95 minuter ren njutning!

The Mist

(Frank Darabont, USA, 2007)

Ett antal människor blir fast i ett snabbköp när en ovanligt besvärlig höststorm byts ut till dimma, tjock som grädde. Men något annat väntar i dimman. Något med tentakler och fruktansvärda klor. Ingen som lämnar snabbköpet kommer tillbaka, och ingen kommer till deras räddning. Vad händer egentligen därute? En fin liten överlevnadsfilm med en härlig twist. Och massa tentakler!

Bubblare:

Cabin in the Woods

(Drew Goddard/Joss Whedon, USA, 2012)

Mer monster för pengarna kan man nästan inte få! Och en riktigt spektakulär och välproducerad rysardiamant.

| 17 maj 2014 21:01 |