Film

Skribent

Katarina Emgård

10 november 2015 | 19:00

Sci-fi-prylarna som blev verklighet

Läs om hur "2001", "Total Recall" och fem andra filmer förutspådde framtiden.
Så var det dags att tacka våra science-fiction-nördar för deras förmåga att förutspå framtiden. Med upp emot 6 miljoner kameror, bara i England, har CCTV förverkligat en del av ”1984”-storebrorspropaganda och hörsnäckor, eller seashells, omnämns redan i ”Fahrenheit 451” från 1953. Det är dock inte bara i litteraturens värld som foliehattarna lyckats sia om människans livsöde, även om merparten av filmerna är baserade på noveller och romaner. 

Siri har kanske inte en lika tilltalande röst som Scarlett Johansson, men nog vill storföretagen att vi ska snacka med och förälska oss i vår mjukvara.  I ”Minority Report”, som är baserad på en novell av Philip K. Dick, avvärjer man brott innan de sker med hjälp av ny teknologi, vilket inte är helt långt ifrån sanningen. I dokumentären ”Terms and Conditions May Apply” får vi bland annat se hur en kille från Storbritannien nekas inträde i USA efter att ha postat ett oskyldigt, humoristiskt twittermeddelande med de avslutande orden ”XOXO.” 

I dagens samhällsklimat är det kanske inte alltid lika kul att blicka framåt, men kan vi låta bli? Vänder vi oss inte till byns spåkvinna så är det till sajter som I Fucking Love Science för att få ta del av morgondagens nyheter. Men även filmer har sin plats i informationsflödet. För nog är det ibland skrämmande hur  träffsäkert manusförfattare prickat in varthän vår värld är på väg. Ibland så pass väl att vi får hålla tummarna för att de har fel också.

”Star Trek” och the Replicator, eller som vi bättre känner till den - 3D-skrivaren


The Replicator var från början till för att kopiera mat och för återvinning, likt ”Liftarens guide till galaxens” matmaskin. Med tiden utvecklades den till att kunna skapa vad som helst av ren energi. Frågan är vad 3D-revolutionen kommer innebära när det blir en pryl i var mans hem? När vi inte längre behöver springa till Ikea för att handla doftljus och papperstallrikar. Dessutom håller NASA just nu på med att utveckla en modell som, likt originalidén, ska kunna printa mat. Än så länge är det dock enbart Vesuvio som står på menyn. ”Star Wars” Universe och the Speeder Bike – The Aero X, hoverbike


George Lucas tyckte det var hett med en ”rocket-powered scooter.” långt innan Macklemore gick och gjorde sin sköna hipstervideo ”Downtown". Och tädää! År 2017 kommer hans dröm äntligen att slå in. Den må vara något coolare på pappret än i verkligheten, men du kan åtminstone sladda runt på grusvägarna i 70 km i timmen. Och vänta bara tills hoverbiken blir nästa års julklapp och innerstan kryllar av tonåringar på sådana här istället för på mopeder. Vad ska tanterna säga då?


"Iron Man" och hans overall, eller TALOS


Föga förvånande går krigsindustrin i bräschen för ny teknologi. Redan nu kan du införskaffa din alldeles egna Tactical Assult Light Operator Suit. Den introducerades först  2013 och är det något som kan förena människor är det tydligen krigsattiraljer. Inte mindre än 56 företag, 16 statliga myndigheter, 13 universitet och 10 laboratorier har gått ihop för att utveckla produkten. Än så länge kan den stå emot riktiga kulor och med hjälp av en inbyggd dator ge bäraren bättre miljökännedom. Tyvärr kan den inte flyga, men det kanske är lika bra det?


"The Jetsons" och allas vår kära robotdammsugare


Jo men visst, något så bortglömt som sitcomen ”The Jetsons” har lyckats förutspå framtiden hela elva gånger. Animationsbolaget Hanna-Barbera hade inte bara grym koll på stenåldern, de visste precis hur världen skulle se ut 50 år senare. Den futuristiska familjen introducerade oss inte bara för robotdammsugaren, de pysslade med videosamtal, tittade på flatscreens, solade i solarium, använde Google Watches och robot-hembiträde långt innan oss andra. Men vänta bara, snart kan vi alla leka ”Downton Abbey”. Kolla bara in Mahru-Z från Korea eller checka in på The Henn-na Hotel i Japan.”Tillbaka till framtiden” och hoverboard samt wearable tech


2015 – The Year of Marty McFly. Manusförfattaren Robert Zemeckis är väl egentligen en ganska halvtafflig siare, men han har sina poänger. I framtiden läser man inte längre ”Kalle Anka” vid middagsbordet utan det är Google Glasses som gäller (eller åtminstone mobilspel på telefonen). De coola kidsen spelar tv-dataspel med trådlösa kontroller och glider lite högre upp i luften på sina hoverboards. Tack vare kickstarter har företaget Arx Pax lyckats plocka fram ett flygande skateboard. Tyvärr fungerar den bara i 15 minuter och måste köra på underlag som är gjort av metall, men bra nära är det ändå.”Total Recall” - förarlösa bilar och full body scan


Det är förvisso ingen läskig seriemördardocka som sitter i förarsätet , men visst har robotbaserad teknologi mer och mer tagit över våra vardagliga sysslor, som att köra bil. För en gångs skull ligger vi dessutom tidsmässigt före beräknad ankomst, 70 år närmre bestämt. Den förarlösa bilen är redan här och på god väg ut på marknaden även för oss dödliga. Ett extra glädjetjut från mig som ännu inte lyckats ta körkort.  En mindre lyckad tech-pryl från ”Total Recall” är nakenscanningarna vid flygplatser, som ju faktiskt fick dras tillbaka efter att personal tyckt att bilderna var lite för kul."2001: A Space Odyssey" - Apple är inte så nyskapande som du tror


Den populära läsplattan har funnits till bra mycket längre än vad Apple vill påstå. Liknelsen mellan Apples egen Ipad och de portabla datorerna som återfinns i filmen är så lika varandra att stillbilder användes från filmen som bevisunderlag för Samsungs rätt att lansera sin egen variant av den eftertraktade teknikprylen. Domaren tyckte dock inte att science-fiction filmen hade nog trovärdighet för att användas som argumentationsunderlag i en rättegång, men som tur är fick inte Apple ensamrätt på att göra rektangulära ”Newspads.” För nog känns inte just formen rektangulär som något som borde få patenteras.


Fler sköna spådomar


Ett slovakiskt företag har tagit fram ett portabelt minihus, likt bubblan i ”Logan's Run”, om du är sugen på att flytta ut på landet men inte riktigt har råd med det där renoveringsobjektet.

På ett laboratorium håller man just nu på att testa att blockera minnen hos råttor, precis som i ”Eternal Sunshine of the Spotless Mind.”  Problemet är bara att de inte vet hur de ska ta bort blockeringen igen. Något jag inte hoppas dyker upp i pillerformat på Apoteket alltför snart.

Och då har jag ändå inte nämnt face recognition och direktriktad reklam, något lite sådär småmysigt att tänka på nästa gång du tänkt shoppa på stan. Vem trodde att kultklassikern ”They Live” skulle få rätt? 

Se också: Topp-10 häftiga framtidsprylar från filmens värld


Kanske är det dags både för oss, och filmvärlden, att för säkerhetens skull lämna dystopierna bakom sig?
| 10 november 2015 19:00 |