Skribent

Alexander Dunerfors

7 juli 2014 | 21:00

Hollywood hjälper militären att bygga Iron Man

80 miljoner satsas på att få fram en fungerande dräkt åt amerikanska soldater.
I science fiction-filmer, från "Starship Troopers" till "Iron Man", skyddas soldater och brottsbekämpare ofta av tekniskt avancerade dräkter. Den amerikanska militären har sneglat avundsjukt på Hollywood-filmerna i årtionden och bestämt sig för att ta hjälp från samma håll.

Legacy Effects - som byggt Terminator, RoboCop och Tony Starks välkända dräkter i "Iron Man"-filmerna - är ett av bolagen som blivit tillfrågade om att designa lätta, tåliga, skyddande och framför allt fungerande nya outfits åt amerikanska soldater i stridens hetta. 

Och det kan se enkelt ut på film, men verkligheten har naturligtvis sina begränsningar. Forskare har räknat ut att en sådan dräkt skulle behöva bära på cirka 165 kilo batteri. 

- Iron Man hittade lösningen: allt handlade om arkreaktorn. Kan någon uppfinna den vore det fantastiskt, säger Russ Angold, grundare av Ekso Bionics som också jobbar inom projektet.

Men de har fortfarande tid på sig att uppfinna Tony Starks arkreaktor, eller något likvärdigt. IO9 berättar att Project TALOS satsar 80 miljoner dollar på att få fram en fungerande prototyp inom fyra år. 


| 7 juli 2014 21:00 |