LISTA

Skribent

MovieZine

5 oktober 2014 | 12:00

Topp 10: Häftiga framtidsprylar från filmens värld

Ständigt fascinerande, hämtade från en annan tid och svåra att ta på allvar. Nej, denna artikel handlar inte om Nicolas Cages frisyrer utan om framtidsprylar från filmens värld. Två ämnen som förvisso har många paralleller men vi låter Nic vara för denna gång. Istället gör vi en djupdykning i filmarkivet och granskar framtidsprylarna vi alla velat ha och i många fall fortfarande tålmodigt väntar på.
Sedan Georges Méliès "Resan till Månen" (1902), den första science fiction-filmen som gjordes, har framtidsvisioner alltid legat filmindustrin varmt om hjärtat. Versionerna har varit många, behandlat såväl framtida dystopier som utopier men med ett återkommande tema: häftiga gadgets. I takt med teknikens framsteg har den tidigare ganska tydliga gränsen mellan rena science fiction-prylar och verklighet minskat alltmer.

Ett exempel som kommer till minnes är den interface Tom använder för att granska fall i "Minority Report". En teknik som då var grymt häftig och futuristisk (filmen utspelar sig år 2054) men nu bara tolv år senare inte ligger så långt borta. Som kontrast till detta har vi otaliga framtidsprylar från 80-och 90-talsfilmer där tekniken inte riktigt har hunnit ikapp. Det är främst dessa vi skall kika närmre på nedan. Då många av prylarna på listan har några år på nacken har dåtidens framtid nu hunnit bli vår nutid (eh...) Hur som helst kan vi konstatera en sak: Framtiden var bättre förr i tiden.

10. Valfri Bond-gadgetJames Bond, den okrönta mästaren av fiffiga prylar sedan 1962 då Agent 007 med rätt att döda släpptes. Graden av prylarnas fiffighet peakade sannolikt under skiftet Connery/Moore för att mot slutet av Brosnans tid bara bli extremt löjliga. Den osynliga bilen från "Die Another Day" 2002 saknar motstycke och passerar med råge gränsen mellan dumhäftigt och bara dumt.  Sedan "Casino Royale" (2006) har Bonds gadgets lyst med sin frånvaro men vad gör det när de nya filmerna är helt suveräna? Förutom "Quantum of Solace" då… Den… Nä…  Att kora en vinnare i Bonds pryluniversum är inte lätt bland kandidater som laserklockan, jetpacken eller ubåten förklädd som en alligator. Hybridbilen (som sätter Toyota i skamvrån) från "Älskade spion" (1977) sticker dock ut lite mer än resten.

9. Teleportören från "Flugan"Förmågan att teleportera ett objekt är inget nytt i filmvärlden men själva tanken verkar aldrig förlora sin kraft. Gå in i kammare X – poff - gå ut ur kammare Y. Visst skulle det lösa en hel del logistiska problem? På tal om problem finns det också en del sådana med hänsyn till tekniken. Tanken är att teleportören likt en pimpad fax scannar av föremålet i fråga för att sedan återskapa det på annat håll. Att scanna av varenda atom i en enda människokropp skulle kräva mer än 10 000 gånger all den data som för närvarande finns lagrad på jorden. Själva scanningen skulle också innebära att plocka isär människokroppen för att komma åt atomerna vilket i så fall måste ske extremt snabbt annars…blir det inte bra. Om dessa relativt stora problem mot förmodan skulle gå att lösa kan dock en hel del annat också gå snett. Beviset ser ni ovan.  Den bortklippta scenen från skräckklassikern från 1986 bjuder oss på en apkatt-fusion, lika delar obehaglig som komisk.

8. AMP-rustningen från "Avatar""Avatar", en lika tekniskt briljant som överlastad film bjöd oss på den underbara kreationen ovan. En vidareutveckling av lastningsroboten från "Aliens" (1986) men med mer attityd och ett rappare rörelsemönster. Lika praktisk när du skall röja bakgården som under löneförhandlingen är AMP:en ett måste på ”att ha-listan”. Förutom rustningen var det egentligen bara en annan sak från "Avatar" som etsade sig fast i minnet: det faktum att de stora smurfarna kopplade ihop sina hästsvansar under älgskogen på samma sätt som när de flög på sina ödlor. Na’vi är uppenbarligen ett open minded släkte.

7. Roboten från "Rocky IV"Ett av de mer bisarra inslagen (och det finns många) i "Rocky IV" kommer i form av Paulies födelsedagspresent. Med tanke på att det fräckaste man kunde äga 1985 var en VHS-bandspelare kan kärleksbarnet mellan E.T och en spyfluga inte ha varit särskilt billig. Inbyggd kassettbandspelare, spotlight och en imponerande AI till trots tog robottrenden aldrig riktigt fart.  Det närmaste vi kommer denna härlighet såhär trettio år senare är väl robotdammsugaren. 8o-talet; du ljög för mig.

6. The Neuralizer från "Men in Black""Men in Black" var lite kul när det begav sig år 1997. Vad som inte var lika kul var den horribla uppföljaren fem år senare som lyckades med bedriften att göra allt sämre trots att filmen var en klon av ettan. Osammanhängande scener staplade på varandra och med CGI motsvarande kvällskursen ”bli en mästare på Photoshop” som var tillgänglig 1991. Jag har ännu inte vågat se "MIB 3". Men visst fanns det en del roliga prylar i filmerna varav vinnaren med lätthet är the ”Neuralizer”. Tekniken bakom det hela är inte helt utredd men en blixt är allt som krävs för att radera någons minne och, om så önskas, plantera dit ett nytt dito. Kanske inte helt etiskt men ack så praktiskt.

5. Tidsmaskinen från "Tillbaka till framtiden", "TimeCop", "Terminator" Ett alltid lika aktuellt ämne som Hollywood aldrig tröttnar på att exploatera. Med all rätt skall tilläggas. Tänk själv att ha möjligheten att kunna åka tillbaka i tiden och ändra historiska orättvisor eller, ur ett mer självcentrerat perspektiv, hindra dig själv från att göra dåliga val. Ta en tripp till 80-talet och köp upp lite Apple-aktier för att därefter svänga förbi 20-talet och knäppa Hitler innan han fick makten. Den efterföljande diskussionen kring ”fjärilseffekten” och hur små ändringar genom kedjereaktioner kan få enorma konsekvenser är i sig extremt fascinerande och tacksam att sätta på vita duken.

Tidsmaskinen i sig har sett många inkarnationer i filmens värld; allt ifrån en DeLorean till mer portabla gadgets som kan öppna maskhål du bara kliver igenom. Än så länge vekar dock ingen ha lyckats åstadkomma en faktisk tidsresa i verkligheten. Fast om någon skulle ha skickats till framtiden skulle vi inte veta det eftersom vi lever i nutid. Och om någon har skickats tillbaka i tiden kan det ha påverkat vår dåtida framtid, d.v.s. vår nutid och… Äsch. Skulle du hur som helt få möjligheten att hälsa på dig själv i dåtiden, glöm inte van Dammes varnande ord: The same matter can't occupy the same space.

4. Ljussablarna från "Star Wars"Säga vad man vill om "Star Wars" ( host *sjukligtöverskattadefilmer* host) men ljussabeln är fanimej fräsig; praktisk, portabel och livsfarlig. Allt du behöver göra är att välja färgton beroende på humörläge och sen är det bara att vifta för glatta livet. Det bör dock höjas ett varnande finger med hänsyn till olycksfallsrisken, svärdet är inget du bör ha i sängen eller plocka fram på fyllan. Tyvärr får vi nog vänta ett tag innan vi ser ett fullt fungerande lasersvärd på Wal-Mart. Det finns fortfarande tekniska hinder att överkomma såsom att laserstrålar inte ”tar slut” och kan bilda formen av ett svärd såvida det finns ett hinder som kan absorbera/reflektera energin. Damn. I klippet ovan bjuds vi, förutom en lasershow och dåligt skådespel, även på filmhistoriens mest onödiga dödsfall. Efter att ha utklassat hjältarna under en längre stridsscen kommer den överlägsne Darth Maul på att han missat sin tvättid och låter sig klyvas på mitten. Från att ha varit en Duracellkanin på amfetamin har han plötsligt reflexer som en reumatisk sengångare.

3. Iron Mans rustningEn flygande stridsmaskin som du samtidigt kan bära som en skräddarsydd rustning? Ja tack. Att få se Iron Man i alla sin prakt vid releasen 2008 var rena drömmen för gemene Marvelnörd. Designen, innehållet och dräktens användningsmöjligheter är minst sagt imponerande. "Iron Man 2" bjöd på lite mer av allt men med ett manus skrivet av… ingen. Detta tack vare den samtida författarstrejken i Hollywood. Något sådant kunde kreatörerna bakom "Iron Man 3" inte skylla på när den oerhört märkliga tredje delen kom förra året. Jag misstänkte starkt att jag hade kommit över en kinesisk bootleg-kopia av filmen där även andra random filmer var inklippta men så var inte fallet.

2. Hoverboard från "Tillbaka till framtiden 2"Prylen alla ville ha till den grad att folk faktiskt trodde på ryktet om att tekniken fanns på riktigt. År 1989 skall tilläggas. Det cirkulerade en historia om att den svävande skateboarden i filmen var äkta och att den enda orsaken till att produkten inte såldes var säkerhetsrisken. Hollywood vs en mindre begåvad biopublik: 1-0. Flygande bilar, hologramhajar och självknytande skosnören; framtidsvisionerna var aldrig så bra som på 80-talet. 

1. The Three Sea Shells från "Demolition Man"Det finns många frågor människan vill få svar på: Vad är meningen med livet? Hur sjukligt "Fast och Furious" är filmensemblen efter snart sju filmer, när de redan i ettan var både snabba och rasande? Vilken folkströmning efterträder Hipstern som enligt många källor är död? och framför allt annat: Hur använder man de tre snäckskalen i "Demolition Man"? Knäcker någon denna science fiction-gåta kommer våra toalettvanor aldrig att bli desamma. Eller låt mig uttrycka det såhär: När tekniken från filmen blir verklighet är det läge för en resa bakåt i tiden för att köpa in sig i snäckskalsföretaget. Just det, dumpa Lambi-aktierna också.

Peter Lithell
| 5 oktober 2014 12:00 |