PODCAST

Skribent

Jakob Åsell

27 augusti 2021 | 11:36

Ronnie Sandahl: "Jag var i diskussioner för en stor superhjältefilm"

Bioaktuelle manusförfattaren och regissören bakom fotbollsdramat "Tigrar" berättar om sin prestationsångest och anbuden från Hollywood i ny podd-intervju.
Efter manuset till "Borg" och regidebuten "Svenskjävel" är Ronnie Sandahl åter bioaktuell med en ny långfilm. Fotbollsdramat "Tigrar" skildrar en sällan skådad skuggsida av den internationella proffsfotbollens talangakademier. Utifrån det tidigare ungdomsproffset Martin Bengtssons bok "I skuggan av San Siro" har Sandahl format ett fängslande drama om framgångens pris i en skoningslös fotbollsindustri som drivs av stora drömmar och stora pengar.
 
 – Det började nog som en frustration som tittare. Att det finns väldigt många sportfilmer, men ganska få som utforskar vad det faktiskt innebär att vara elitidrottare. Sen har "Tigrar" bara blivit mer och mer aktuell i takt med att kommersialiseringen av fotbollen skenar. Alla spelare har en prislapp på sig och du kan gå från att vara värd ingenting till att få en prislapp på 400 miljoner, på ett år. Det var spännande att se vad som händer med människovärdet hos en person vars ekonomiska värde går upp, berättar Sandahl i senaste avsnittet av MovieZines intervjupodcast "i Hollywood".
  
 Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Erik Enge som fotbollsspelaren Martin Bengtsson i bioaktuella "Tigrar"
 
Regidebuten "Svenskjävel" väckte intresse från utlandet men det var med manuset till filmen "Borg" om tennisstjärnorna Björn Borg och John McEnroes rivalitet som Hollywood verkligen fick upp ögonen för Falköpingssonen. Att Shia LaBeouf berättat för tidningen Variety att han grät när han läste manuset gick inte obemärkt förbi i drömfabriken.
 
– Det är ju lite konstigt som manusförfattare att man kan få ett break med en film innan den är gjord. Manuset var väldigt spritt bland Hollywoods filmbolag innan den blev klar.
 
Sandahl berättar i podden om hur han gjort ett aktivt val i möten med amerikanska agenter att tacka nej till erbjudanden om manus, och istället frågat vilka typer av manus som han kunnat bidra med. Den svenske filmskapare har lockats mer av att ta steget över till Hollywood som manusförfattare än som regissör.
 
– Jag var i diskussioner för en sån jättestor, jag får inte säga vilken film, men det var en av de där "superhjälte"-tjofräserna. Fast på manussidan då. Det hade ju varit kul att testa på, men jag rök i sista urvals-vändan. Jag får otroligt mycket förslag från USA om att göra film om basket eller motorsport och har blivit erbjuden tre olika filmer om cyklister. Jag hade kunnat fortsätta berätta om sport tills jag trillar av stolen, men jag tror det får räcka med tre filmer.
 
Härnäst väntar den stora Hollywooddebuten med filmen "Perfect", den tredje i Ronnie Sandahls sport-triologi, som såldes till filmbolaget Searchlight för 150 miljoner kronor. Den verklighetsbaserade filmen följer gymnasten Kerri Strug som skadade ankeln under de olympiska spelen i Atlanda 1996, men som trots det kom tillbaka och gjorde hoppet som gav henne guldmedaljen. "Perfect" kommer att regisseras av Olivia Wilde, med Thomasin McKenzie i huvudrollen.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Kerri Strug
 
I intervjuserien "i Hollywood" träffar Jakob Åsell svenska film- och tv-skapare som har sökt lyckan i USA för att prata om framgångar, motgångar och verkligheten bakom kulisserna i drömfabriken. I intervjun berättar Ronnie Sandahl om varför han sa upp sig från sin fria roll på Aftonbladet för att testa vingarna som regissör och reder ut tanken bakom Johannes Bah Kuhnkes 45 sekunder långa gris-skrik i öppningsscenen av "Tigrar".
 
Avsnittet hittar ni på Acast, iTunes och Spotify. Ni kan även lyssna här nedan.
 
 
 
"Tigrar" har biopremiär fredag 27 augusti.
Foto: Carl Andersson
| 27 augusti 2021 11:36 |