Film

Skribent

MovieZine

17 november 2019 | 21:00

MovieZines nya podcast möter svenskarna bakom kulisserna i Hollywood

Framgångsrubrikerna om svenskarna som gör succé i Hollywood har duggat tätt de senaste åren. Men har Hollywood-sagan en baksida? Vilka spelregler gäller i den moderna film- och tv-industrin och vad krävs egentligen för att lyckas i drömfabriken?
MovieZines Jakob Åsell har träffat några av svenskarna som sökt lyckan “over there”, bakom kulisserna i Hollywood – resultatet blev intervjupodcasten “i Hollywood” som har premiär hos Moviezine nästa vecka.
 
Hur föddes idéen till “i Hollywood”?
 
– Hollywood, som filmfabrik och mytomspunnen slutdestination för kreativa drömmar har ju en magnetisk dragning på många, så även mig själv. När jag, genom SWEA Los Angeles-filmstipendium, fick chansen att bo där under en period så såddes fröet till en intervjuserie där Hollywood kunde bli en tacksam fond för att prata om verkligheten därbakom. Om stora drömmar, hårt jobb, misslyckanden och framgångar.  
 
- Som filmreporter har jag sett vilken enorm påverkan som ”våra” Hollywoodsvenskar har på unga som växer upp med sociala medier. Men budskapen som når igenom är genomgående kommersiella. De säljer tv-serier och filmer, helt enkelt.
 
- Men det finns ju fler, mer relaterbara berättelser där bakom. Alexander Skarsgård bodde tre år i en väns garage innan han slog igenom i USA, men den sortens historier överskuggas ofta av de succérubriker som följt. Personligen har jag kanske saknat ett forum för att prata om resan däremellan. Från soffan i någons garage till soffan hos Jay Leno..
 
Vem borde lyssna på podden?
 
- Film- och tv-intresserade människor som behöver något nytt att ha i öronen på väg till jobbet eller skolan. Alla som är nyfikna på personerna bakom kulisserna i Hollywood och vill få en ökad förståelse för vad som pågår i huvudet på en filmklippare, hur det känns att höra ens namn ropas upp som vinnare under Oscarsgalan eller vill veta mer om hur det är att dela kontor med Ridley Scott. Och just det, man kommer även få reda på hur det går till på en porrfilmsinspelning..
 
Har du någon drömgäst till podden?
 
- Som inbiten Hammarby-supporter så måste jag väl ändå säga Alex Skarsgård eller Joel Kinnaman, två Hollywoodstjärnor med föredömligt grönvita hjärtan.
 
Första avsnittet med den trefaldigt Oscarsbelönade ljuddesignern Per Hallberg finns nu ute hos Apple Podcasts, Acast Spotify. Glöm inte att prenumerera för att inte missa några nya intervjuer!
 
Det går även bra att lyssna på avsnittet här nedan:
  
 
| 17 november 2019 21:00 |