Tigrar 2020

Drama Sport
Sverige
116 MIN
Svenska
Engelska
Italienska
Tigrar poster

Synopsis

För Martin har det aldrig funnits några alternativ. Han ska bli fotbollsproffs till varje pris. När han säljs till en italiensk storklubb är han uppfylld av att vinna. Men drömmen förvandlas snabbt till en iskall mardröm. Ensam i ett nytt land, omgiven av stenhård konkurrens där hans lagkamrater vill se honom misslyckas handlar det inte längre om vinst och förlust. Det handlar om liv eller död i en värld där allt och alla kan köpas för pengar.
Ditt betyg
3.5 av 30 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Tigrar (Tigers)
Biopremiär
27 augusti 2021
DVD-premiär
14 februari 2022
Digitalpremiär
7 februari 2022
Språk
Svenska, Engelska, Italienska
Land
Sverige
Distributör
TriArt Film
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Josefine Krischausky

30 januari 2021 | 18:00

Medryckande fotbollsdrama om drömmar och uppoffringar

För att uppnå sina högsta mål kan det också krävas en och annan uppoffring, något som en ung fotbollsspelare snabbt får inse i denna historia. Ronnie Sandahls andra långfilm "Tigrar" är ett starkt och snyggt drama, vars handling och tematik berör frågor som väl förtjänar att lyftas fram.
"Tigrar" berättar den verkliga historien om Martin Bengtsson, ett aspirerande fotbollsproffs som vid sexton års ålder får den där chansen som man kanske bara får en gång i livet. Han har blivit signad till en stor italiensk fotbollsklubb, vilket öppnar upp för möjligheten att nå drömmar som har funnits sedan barnsben. 

Vi förstår snabbt att denna kille är någon som inte är beredd att ge upp i första taget. Under hela sin uppväxt ska han ha kämpat så hårt att han knappt kunnat gå från träningen, men ändå ser vi honom skriva i ett anteckningsblock att han måste skärpa sig, fokusera mer, pressa sig själv ännu hårdare.

Väl på plats i Italien får han dock inse att drömmen också har sina baksidor. De nya lag- och rumskamraterna ger honom ett välkomnande präglat av endast mobbning och utfrysning. I luften hänger också den ständiga skräcken för att när som helst kunna bli petad från laget, och stämningen är spänd. För att bevisa sig som den begåvade, tuffa spelare han faktiskt är, i en kamp där allt tycks stå på spel, måste Martin därför kämpa hårdare än någonsin tidigare. 

Vi färdas genom berättelsen med de fyra årstiderna som våra riktmärken, och under dessa rycks tittaren med genom både höga toppar och djupa dalar. Fotbollsmässigt går det precis åt det hållet som drömmarna ville, men den tunga, mörka stämningen finns kvar utanför spelplanen. Martin blir allt mer medveten om de uppoffringar som detta liv kräver från honom, och den mentala påfrestningen – vilket är ett tabu som man absolut inte talar om – växer sig starkare.

I en film som i så pass hög grad drivs av sin huvudperson kommer mycket att hänga på personen som porträtterar denna. Erik Enge lyckas helt klart göra detta på ett övertygande sätt, med såväl allvar som viss charm. Värd att nämna i skådespelarsammanhanget är även brittiske Alfred Enoch (tidigare sedd i "Harry Potter"-filmerna), som blir ett trevligt tillskott i rollen som Martins enda vän i laget.

När vi rör oss framåt i handlingen blir det också tydligare att sporten i sig inte utgör det mest centrala i filmen. Fotbollen finns givetvis där som en viktig del av historien, men det läggs inte vikt vid att djupskildra varje match eller förklara någonting om själva spelet. Kameran har istället – med sitt genomgående snygga och autentiska foto – ställt in sitt fokus på Martins personliga resa, som trots allt består av mer än bara bollen och planen. 

Snarare blir det först och främst ett coming of age-drama, med alla de inslag som brukar förekomma i ett sådant. Det lyfts fram känslor som unga lär känna igen på flera håll, troligtvis inom andra sporter men även helt utanför den världen. Speciellt relaterbart känns det när man slutligen når frågan som säkert har bekymrat många: Vad händer när man inser att det man alltid strävat efter inte längre är vad man vill?

Men på ett vis finns det kanske också något mer att önska. Filmens utformning och uppbyggnad, om än använt på ett effektivt sätt, hade känts möjlig att applicera på många berättelser, vilket gör att inte heller denna riktigt sticker ut i slutändan. Däremot raderar det inte faktumet att Martins historia fortfarande är en stark sådan, och att det är en skildring som känns mycket viktig i sitt sammanhang. 

I slutändan är “Tigrar” en film som handlar om mer än vad som kan förväntas vid den första anblicken. Dels visar den på en problematik inom fotbollsindustrin som man bör fortsätta undersöka och våga tala om i framtiden. Men den lämnar oss även med en medryckande berättelse om drömmar och uppoffringar, som når fram även om man inte har den minsta kunskap om sporten eller dess bransch.
| 30 januari 2021 18:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
4
Riktigt bra svenskfilm är ingen fotbolls fantast men denna funkar fint kanske för att just fotbollsspelandet inte är fokus för filmen utan personen bakom spelaren. Snygg, välspelat av Erik Enge han lär vi se mer av och musiken är ovanligt bra för att vara svenskfilm. Rekommenderas varmt
Läs mer
5
Jag föredrar tiger king!
Läs mer