RECENSION

Skribent

Anders Eklöf

2 juli 2021 | 12:30

Recension: Anime-inspirerade "Scarlet Nexus" är intensivt, snyggt och rörigt

Det neonlysande actionrollspelet "Scarlet Nexus" levererar snygg animeinspirerad grafik och intensiva strider, men också platt berättande och ett rörigt världsbygge.
Ända sedan jag fick se en förhandstitt av det animeinspirerade actionspelet "Scarlet Nexus" av Bandai Namco Studios har jag varit nyfiken på den unika estetiken som andas japanskt 90-tal, den till synes spännande berättelsen och de fartfyllda striderna. 
 
Med facit i hand kan jag säga att det vi fick i slutändan är ett ganska stabilt actionrollspel, med allt du kan förvänta dig från ett spel med animeinspirerad grafik – på gott och ont. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Ett onödigt komplicerat världsbygge

 
"Scarlet Nexus" utspelar sig i ett högteknologiskt framtida Japan, där mänskligheten har tagit sig framåt efter att ett ämne i hjärnan hos vissa människor gett dem psykiska krafter, vilket gjort samhället mer uppkopplat än någonsin tidigare. 
 
 
Dock har mystiska varelser kallade "The Others" - som är märkliga kombinationer av djur, växter och föremål, börjat regna ner från himlen för att jaga hjärnor att käka. För att bekämpa monstren finns militärgruppen OSF (The Other Suppression Force), dit de två spelbara huvudpersonerna Yuito Sumeragi och Kasane Randall rekryteras. 
 
Det stora problemet med berättandet i "Scarlet Nexus" är att det känns en aning billigt i sin presentation. Mycket förtäljs så klart med mellansekvenser, men majoriten av dessa består av stela stillbilder som långsamt söver mig framför tv-skärmen. En hel del av manuset förs även fram med SMS-konversationer, som ibland fungerar som grepp och ibland inte. 
 
Världsbygget i "Scarlet Nexus" är även ganska komplicerat, vilket inte får särskilt mycket stöd av det fragmentariska berättandet. I samband med spelets lansering har även en animeserie med samma handling haft premiär på streamingtjänsten Wakanim, som åtminstone efter första avsnittet gör ett mycket bättre jobb att beskriva premissen, föra berättelsen framåt och få mig att bry mig om huvudkaraktärerna. 
 
I skrivande stund är jag nästan villig att rekommendera att du hellre tittar på tv-serien än spelar spelet, om du är det minsta intresserad av "Scarlet Nexus" som koncept. 
 
48cfa440acc07c245db53532ae7bbd64 ss 7b0df509656ccd798b7f5aebde47a7c087c51827
 

Flygande containrar och groteska monster

 
Som tur är det du gör mest i spelet, slåss mot de monstruösa "The Others", för det mesta riktigt roligt. Förutom att Yuito och Kasane kan slåss med svärd respektive svävande knivar, kan de kasta stora föremål i omgivningen omkring sig med hjälp av telekinesi. 
 
Att få grepp om stridssystemet kan till en början vara en aning omständigt, men när jag väl kommer in i det är det en fröjd att frenetiskt knapphamra och kasta stålbalkar på mina fiender. Till min hjälp har jag dessutom nästan alltid med mig en eller flera kumpaner som kan låna ut sina förmågor under striderna som till exempel sätter fyr på mitt vapen, saktar ner tiden eller gör mig osynlig en stund. Det här gör mycket för variationen, då striderna annars lätt hade kunnat bli enformiga, trots ett varierande och häftigt motstånd. 
 
 
Utforskandet har däremot inte särskilt mycket att komma med, då omgivningarna för det mesta är gråa och stela att ta sig runt i. Rent estetiskt är de många gånger riktigt snygga med neonlampor, ruiner av den forna staden och en snygg tolkning av en japansk framtida storstad. Dock blir de långsamma korridorerna rätt tröttsamma ganska snabbt. 
 
48cfa440acc07c245db53532ae7bbd64 ss 2ad08a0b32971ef1d86d77a846721a79ec84cc48
 

En oslipad diamant

 
I slutändan är "Scarlet Nexus" ett snyggt, roligt och actionpackat actionspel med en intressant berättelse och världsbygge, som dessvärre dras ned av billig och sövande presentation och en onödigt krånglig premiss. Handlingen är inte hundra procent pannkaka, utan har helt klart sina spännande och välskrivna stunder, men för det mesta trycker jag förbi replikerna så fort jag har skumläst dem. 
 
Om du gillar animeestetiken, de balla striderna och är villig att se förbi bristerna döljer sig ett ganska välsvarvat inre bakom som helt klart är värt att ta sig an om en gillar genren. Konceptet med de obehagliga monstren, den konspiratoriska handlingen och den häftiga världen är helt klart tilltalande. Dock tror jag personligen att jag kommer satsa på animeserien istället. 
 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
"Scarlet Nexus"
Genre: Action/rollspel
Utvecklare: Bandai Namco Studios
Utgivare: Bandai Namco Entertainment
Format: Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X/S och PC
Släpps: Ute nu
 
Har du spelat eller tittat på "Scarlet Nexus"? Vilket format föredrar du i så fall? 
| 2 juli 2021 12:30 |