Spel

Skribent

Anders Eklöf

17 juni 2021 | 18:00

Vi har provspelat actionrollspelet "Tales of Arise"

MovieZine har fått testa det kommande actionrollspelet "Tales of Arise", som erbjuder snygg animeinspirerad grafik och snabba men en aning röriga strider.
"Tales of Arise" är det senaste spelet i "Tales"-serien (16:e i ordningen) av Bandai Namco Entertainment, som vi på MovieZine har fått testa ett cirka 30 minuter långt demo av. 
 
Spelet utspelar sig i en värld där både avancerade teknologi och magi används. I hundratals år har kungariket Rena härskat över det närliggande Dahna och tömt landet på dess naturtillgångar, vilket påverkat dess invånare mycket illa. Vi får spela som Alphen från Dahna och Shionne från Rena, som måste samarbeta mot ett gemensamt mål.
 
Den del som jag fått testa utspelar sig i Elde Menacia cirka 10-20 timmar in i spelet, där hela karaktärsgalleriet är samlat. Här får gänget i uppdrag att besegra ett extra farligt monster, för att få inträde i den närliggande staden. 
 
 
090003ed11735d9a00458786a444398e 195015559554500
 

Hektiska och skapligt röriga strider

 
I demot får jag kämpa som sex olika spelbara karaktärer, som alla har unika vapen och attacker. När jag springer in i en fiende på kartan förflyttas hjältarna till ett slagfält, där jag i actionpackad realtid får attackera hejvilt. Det är väldigt hetsiga strider som erbjuds där siffror fyller skärmen, karaktärerna ropar sina attacknamn frenetiskt och svärd svingas till höger och vänster, nästan till den grad att jag blir utmattad till en början. 
 
När jag väl kommer in i det visar det sig vara ett riktigt roligt och varierat stridssystem, där det gäller att attackera fienderna för att samla på sig energi att utföra specialattacker. Eftersom du kan växla mellan fyra karaktärer mitt under striderna krävs det en del strategi, samtidigt som det innebär större variation. Även om det är en aning rörigt, är det en tajt blandning av action och rollspel som jag faktiskt längtat att få spela igen. 
 
Du kan även be dina lagkamrater utföra starka attacker under bataljernas gång, vilka levererar riktigt snygga sekvenser där kameran hetsigt fokuserar på den aktuella karaktären samtidigt som effekterna strålar över skärmen. 
 
090003ed11735d9a00458786a444398e ss f14d3e50d12061fee9afa2f46718bc0e0538d286
 

Som att spela en animeserie

 
"Tales of Arise" har en väldigt vacker animeinspirerad grafik, som framförallt visar sig i karaktärsdesignen och de hektiska striderna. För några veckor sedan kallade jag det kommande spelet "Scarlet Nexus" för ett av de snyggaste animeinspirerade spelen hittills, men det här får nästan be det flytta sig från tronen. 
 
Det är svårt att säga något om berättelsens kvalité, med tanke på att jag slungas in mitt i handlingen i ett segment som inte innehåller särskilt mycket handling utöver en anledning att få hugga ner monster. En sak som är säker är att karaktärerna är väldigt pratglada, både i stridens hetta och ute på fältet. Med japanskt tal är det väldigt svårt att hänga med när de småpratar efter en fajt, så när väl spelet kommer blir det nog att spela med engelskt tal. 
 
När du inte slåss mot monster gäller det att utforska relativt öppna världar, fyllda med hemligheter och föremål att plocka upp. Din karaktär kan hoppa och simma, men utöver det är det inte särskilt spännande omgivningar att ta sig igenom. Förvänta dig verkligen inget "The Legend of Zelda: Breath of the Wild" här när det gäller frihet. 
 
090003ed11735d9a00458786a444398e 195015546576125
 

Lovande actionrollspel 

 
Efter att ha spelat det relativt korta demot för "Tales of Arise" är det svårt att säga om det blir ett bra eller dåligt spel, men jag kan i alla fall säga att jag är nyfiken och sugen på mer efter mina cirka 30 minuter med det. Precis som med alla spel med den här typen av upprepande strider finns risken att det blir tjatigt efter några timmar, men det får vi helt enkelt se när spelet går att spela i sin helhet. 
 
"Tales of Arise" släpps till Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X och PC den 10 september. 
 
 
Vad tycker du om "Tales"-serien? Ser du fram emot det kommande spelet? 
| 17 juni 2021 18:00 |