Serie

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

6 april 2020 | 19:30

Quibi är här! Ny streamingtjänst bara för mobilen

Tackla karantänen med 50 nya originalprogram och serier. Idag släpps Quibi - och fungerar överraskande nog även från Sverige.
Vi har rapporterat om den nya streamingtjänsten Quibi i några månader nu. Enligt deras egen utsago till MovieZine skulle man lansera endast i USA till en början. Men idag, på releasedagen, går det att ladda ner och använda Quibi även från Sverige. Det tackar vi för!
 

Vad gör Quibi så speciellt?

 
Behöver vi verkligen ännu en streamingtjänst? Vad gör denna så unik? Jo, Quibi är den första tjänsten som utvecklats enbart som en app för smartphones. Tjänsten är fylld med korta avsnitt (så kallade "quick bites", därav namnet) på max tio minuter.

Säljpitchen var att man skulle kunna klämma ett avsnitt på språng, kanske på bussen eller tunnelbanan. I dessa karantäntider får man kanske ändra det till "på dasset" eller "innan sovdags". Hur som helst, konceptet med Quibi verkar vara att utmana våra Youtube-vanor med Netflix-kvalitativt innehåll - inom kort får vi veta om de har lyckats.
 
Den som känner sig äventyrlig kan också vända på mobilen och titta på allting i stående format - ungefär som Instagram Stories alltså. Alla program är anpassade för att kunna ses vertikalt.
 

Vad finns det att titta på?

 
Quibi har hela 50 originaltitlar vid lansering. Det är tillräckligt för att ge vem som helst av oss huvudvärk, min watchlist är tillräckligt lång som den är... Dock är "bara" fem av dessa scriptade originalserier, och resten reality, nyheter och tävlingsprogram.

Bland originalserierna finns exempelvis Sam Raimis skräckserie "50 States of Fright" med fristående avsnitt. Sophie Turner kämpar mot omöjliga odds i överlevnadsdramat "Survive", och Liam Hemsworth är jagad i thrillern "Most Dangerous Game".

Det sägs att tv-serierna kan ses ungefär som långfilmer uppdelade i kortare bitar. Max 10 minuter per avsnitt, som sagt. Nya episoder ska släppas varje dag, och fler serier är på gång.
 

Vilka står bakom det?

 
Tjänsten är skapad av veteraner från showbiz respektive onlinevärlden: Meg Whitman, som varit VD för eBay, och Jeffrey Katzenberg, medgrundare till DreamWorks. De har dragit ihop närmare 2 miljarder dollar från investerare, skriver CNN.

- Vi försöker föra samman det bästa från Hollywood med det bästa från Silicon Valley för att göra tittandet på korta historier i mobilen till något extraordinärt, har Whitman sagt i en intervju.
 

Vad kostar det?

 
Quibi är faktiskt gratis de 90 första dagarna. Därefter kostar ett abonnemang 95 kronor i månaden.
 
Appen finns att hämta ner till iPhone och Android från och med idag. Dock saknas det svenska undertexter på innehållet, vad vi kan se, men det kan vi antagligen leva med.